LUPINO U KLOVIĆEVIM DVORIMA

“Da je ova izložba u New Yorku, bio bih odmah svjetski vrh”

 Bruno Konjević / CROPIX

Kipovi, slike i fotografije, po kojima je javnosti najpoznatiji, izloženi su od srijede navečer u prostorijama Klovićevih dvora.

Čovjek koji je sve to stvorio, Stephan Lupino, kaže kako je 150 izložaka samo manji dio onoga što je stvarao godinama. Premda ga neki likovni kritičari smatraju outsider umjetnikom, onim koji stvara iz impulsa i mimo bilo kojeg pravca, on svoju umjetnost radije naziva “lupinizam”. Sebe smatra potpuno drukčijim od drugih,umjetnikom kojeg je nemoguće staviti u bilo koji kalup.

Lupinizam

- Ispočetka je kritičarima smetao moj uspjeh, energija kojom stvaram, kao i to da nisam završio neku akademiju. To zadnje je samo kod nas važno, jer u svijetu nije bitno jesi li završio fakultet ili ne, nego što stvaraš. Da sam ovu izložbu napravio u New Yorku, bio bih odmah svjetski vrh, ali ovako će mi trebati nešto duže vremena. No, to nije važno, jer mnogi u svijetu već znaju za moja djela - smatra Lupino i dodaje kako su neka njegova djela već izložena, i to trajno, u New Yorku i neće se vraćati u našu zemlju.

Ovom se vrstom umjetnosti počeo baviti prije 15 godina. U slobodno je vrijeme izrađivao namještaj, za koji su mu prijatelji govorili da je riječ o pravim umjetničkim djelima i da treba razvijati svoj talent. Zato je počeo oblikovati drvo u nešto drugačije oblike. Nakon toga se okušao i u slikanju. Sve što radi sam je naučio - tehnike je isprobavao, odbacivao ili zadržavao, ovisno o tome kako mu je neka odgovarala.

- Stvaram potaknut impulzivnom energijom. Ljudi me uspoređuju s Picassom i Dalíjem, jer ono što stvaram je jedinstveno, nimalo nalik nekom drugom - pojašnjava Lupino, koji kaže kako se samo mali dio onoga što je stvorio može kupiti. Većina umjetnina nije na prodaju - novac mu, kaže, nije potreban, samo želi stvarati i izlagati svoja djela. U zadnje se vrijeme posvetio isključivo “lupinizmu” i radu na velikim projektima.

Za njih najviše bira iznimno staro drvo, kao i korijen oraha. Voli drvo koje ima strukturu i patinu, pojašnjava, i koje mu omogućuje da do kraja izrazi svoju viziju. Što se bronce tiče, posebnost “lupinizma” je u tome što je oblikuje rukama. Svaka površina je zato neobično oblikovana - zaglađena je, ali rukama. Lupino kaže kako uvijek mora osjetiti materijal pod rukama.

Izložba na Zrću

- Svaki milimetar ima moj otisak, moj DNK. Bit umjetnosti je upravo to. Ja samo stvaram, moje tijelo je tu, no moj duh je drugdje u svijetu, a istovremeno je povezan s Bogom. Zato stvaram dosta anđela, ali i apokalipsu. Mislim da moja umjetnost ipak daje tračak nade. Sva ta djela su sto godina ispred svog vremena - smatra Lupino.

U planu mu je još jedna izložba u Zagrebu, koja će se održati iduće godine, i na kojoj neće biti fotografija, nego samo slike i kipovi. Što se tiče onih izvan grada, ovog će ljeta na Zrću izložiti pet skulptura. Postavit će ih na plaži, u pijesku, a u njihovoj blizini bit će i video zid. Osim toga, u planu je tamo izložiti i neke manja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:07