PARIŠKI LOUVRE

Čuvenom muzeju stigla prijetnja bombom: ‘Dignut ćemo u zrak Mona Lisu!‘

 Vincent Isore/Zuma Press/Profimedia/Vincent Isore/zuma Press/profimedia
Kao jedno od najpoznatijih svjetskih remek-djela, tijekom godina Mona Lisa je bila predmet raznih napada

Ovih dana Louvreu je poslana prijetnja bombom, potvrdili su listu Le Figaro i muzej i francuska policija. Napisana na engleskom i predana putem muzejskog online obrasca za kontakt, prijetnja je glasila: "Namjeravamo dignuti u zrak Mona Lisu i mnoga druga remek-djela. Samo upozorenje: 100 kg C-4 čini mnogo štete."

Po primitku prijetnje, koja je poslana u 3:47 ujutro u nedjelju, 17. ožujka, u Louvreu je izvršena temeljita pretraga zgrade, ali ništa nije pronađeno, navodi Le Figaro.

Prijeteća poruka bila je napisana na englaskom i potpisana "Pères fondateurs de la Confederation" ("Očevi utemeljitelji Konfederacije"), izraz koji se obično odnosi na 36 muškaraca koji su prisustvovali na više konferencija 1860-ih. godine koje su ujedinile kolonije Britanske Sjeverne Amerike u Kanadu.

Ovo je već drugi put u kratkom razdoblju da se prijeti poznatom muzeju. U listopadu 2023., naime, Louvre i Dvorac Versailles evakuirani su nakon dojave o bombi. Pretragom oba mjesta nije pronađeno ništa sumnjivo i sljedeći dan ponovno su otvoreni za javnost.

"Sigurnost muzeja i naših posjetitelja prioritet je broj jedan", rekao je glasnogovornik Louvrea.

"Imamo visoke standarde na tom području. S ovom vrstom upozorenja postupa se prema vrlo preciznom protokolu koji ne želimo dijeliti iz razloga povjerljivosti."

Istraga o incidentu i dalje je u tijeku. Mona Lisa je, podsjetimo, nedavno bila na meti prosvjednika iz grupe klimatskih aktivista Riposte Alimentaire, ali srećom bacili su juhu od bundeve, a ne eksploziv. Dragocjena slika Leonarda da Vincija, inače,visi iza neprobojnog stakla i nije oštećena u napadu. "Mi volimo umjetnost", poručili su članovi grupe na X-u, "ali budući umjetnici neće imati što slikati u svijetu koji gori."

image

Mona Lisa je nedavno bila na meti prosvjednika iz grupe klimatskih aktivista Riposte Alimentaire

David Cantiniaux/Afp/Profimedia/David Cantiniaux/afp/profimedia

A kao jedno od najpoznatijih svjetskih remek-djela, tijekom godina Mona Lisa je bila predmet raznih napada. Samo 1956. godine jedan je vandal bacio na nju kiselinu, teško oštetivši donju polovicu slike, a jedan drugi kamen s dovoljnom snagom da razbije zaštitno staklo i ukloni mali komadić pigmenta u predjelu lijevog lakta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:45