NEPOZNATO DJELO

Čudesni ‘ulov‘ na otpadu: Za pet dolara kupio sliku Davida Bowiea, sada mu se smiješi bogatstvo

Rob Cowley gleda sliku Davida Bowiea
 Handout/AFP
Sliku je otkrila anonimna žena u ispred lokalnig deponija Machar, oko 300 kilometara sjeverno od Toronta

Jedna od rijetkih slika legendarnog glazbenika Davida Bowieja koja je pronađena na odlagalištu otpada u Kanadi, trebala bi na aukciji biti prodana za više tisuća dolara, piše BBC.

Očekuje se da će umjetničko djelo kupljeno na odlagalište otpada u Ontariju za pet kanadskih dolara (otprilike četiri američka) postići cijenu od najmanje 12.000 kanadskih dolara, kažu organizatori.

Stručnjaci kažu kako upečatljiv potpis na poleđini umjetničkog djela dokazuje da ga je napravio sâm Ziggy Stardust.

Aukcija se zatvara 24. lipnja, a u četvrtak je već stigla ponuda od ponuda od 38.100 USD od četvrtka.

Prema aukcijskoj kući Cowley Abbott, sliku je otkrila anonimna žena u ispred lokalnig deponija Machar, oko 300 kilometara sjeverno od Toronta.

Na platnu dimenzija 25 x 20 cm pronađena je oznaka s imenom, godinom 1997. i opisom slike kao 'akril i računalni kolaž na platnu'.

'Za oko im je zapela sama slika', rekao je predsjednik aukcijske kuće Rob Cowley. 'Mislili su da je to zanimljiva slika čak i prije nego što su je okrenuli i vidjeli naljepnicu na poleđini.'

Podrijetlo slike pod nazivom 'DHead XLVI', dodatno je potvrdio Andy Peters, sakupljač Bowievih autograma od 1978. godine i veliki poznavatelj njegova rada.

Djelo je dio serije od 47 slika na platnu, koje je Bowie nazvao 'Mrtve glave'. Svako je djelo označeno slovima 'DHead' i rimskim brojkama.

Iz aukcijske kuće kažu kako tema slike možda nikada neće biti poznata, a što je točno naslikano ne znaju ni drugi ljudi koji su pozirali Bowieu za tu seriju uključuju kolege iz benda, prijatelje i poznanike.

Serija također uključuje nekoliko autoportreta Bowieja, koji je bio i strastveni kolekcionar umjetnina.

'To je prikaz lika iz profila', rekao je Cowley za kanadsku Broadcast Corporation, opisujući djelo kao 'poluapstraktni portret'.

Licu nedostaju prepoznatljive crte, rekao je 's kosom koja se spušta sa strane' u stilu 1960-ih i 70-ih.

'Lik je odjeven u tamnoplavo, a na kosi ima tek dodir tamnocrvene. A postoji i neka svijetlocrvena podloga', kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:11