TEŠKE 5 I POL TONA

Čovjek koji je vratio spektakularne kupole na crkvu u centru Zagreba: ‘Tražio sam bakar za njih po Srbiji, Italiji, nahodao sam se...‘

 Damjan Tadic/Cropix
Vratile su se nakon dvije godine, na četrdeset metara visoke tornjeve. Svaka je visoka između 8 i 10 metara, a imaju 480 ornamenata

Za vikend su u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu podignute obnovljene kupole na tornjeve bazilike. Za svaku od dviju kupola bilo je predviđeno je podizanje u trajanju od dva sata. Vratile su se nakon dvije godine, na 40 metara visoke tornjeve.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je prostor stradale bazilike po mnogočemu simbol zagrebačkog potresa. Vraćanjem obnovljenih kupola simbolički se vizuri Bazilike Srca Isusova, ali i Zagreba, vraćaju dva važna i vrijedna simbola, rekla je Obuljen Koržinek.

"Nadamo se da će radovi i dalje teći bez problema i da ćemo kako je i planirano, kroz godinu dana imati ponovno liturgiju u bazilici", dodala je.

Obuljen Koržinek podsjetila je da je dosad putem Ministarstva kulture realizirano nešto više od 20 milijuna eura, bit će potrebno još i za nastavak radova na bazilici, konzervatorskih i restauratorskih, što će trajati godinama, no najvažnije je da se ona sada osigura.

"Prostor bazilike po mnogočemu simbol je zagrebačkog potresa, no uz nju je vezana i tragična pogibija mlade sugrađanke Anamarije Carević, čiju uspomenu čuva kroz zakladu koja nosi njeno ime", izjavila je ministrica kulture.

Od ukupnih sredstava Fonda solidarnosti od oko milijardu i 500 milijuna eura, više od 500 milijuna eura realizirano je putem Ministarstva kulture.

image
Damjan Tadic/Cropix
image


Damjan Tadic/Cropix
image


Damjan Tadic/Cropix

"Obnovili smo ili obnavljamo više od 400 objekata i pokazali u tom procesu da se zaštita baštine može realizirati tako da sve objekte koje obnavljamo, obnovimo na način da ništa neće izgubiti od svojih spomeničkih svojstava, a da će biti sigurni i moći izdržati buduće katastrofe ako do njih dođe", rekla je Obuljen Koržinek.

Pater Damir Kočiš rekao je da su sada u fazi završetka konstrukcijske obnove, u određenoj međufazi. "Ako Bog da, nastavit ćemo i s cjelovitom obnovom. Nekako nam je u planu da kroz sljedeću godinu osposobimo baziliku, da je dovedemo u funkciju kako bismo mogli unutra pustiti vjernike i održavati liturgijska slavlja i koncerte", dodao je.

Arhitekt i projektant Josip Galić rekao je da je u početku bio skeptičan jer su svi bili preambicizni, no ugodno se iznenadio, sve ide kako je obećano i dogovoreno da bi Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici zasjala u punom sjaju, kako je i zamišljeno.

Svaka je teška pet i pol tona i visoka između 8 i 10 metara, a bit će gotovo potpuno jednake kao što su bile. Ipak, povratak kupola ne znači i kraj obnove bazilike, koja će trajati još godinama.

Proces restauracije komplicirali su problemi s materijalima.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

- Moderni bakar ne može podnijeti takve zahtjeve kao što su tradicijski bakrovi to mogli. Nahodao sam se po Italiji, Češkoj i Srbiji tražeći odgovarajući bakar i 480 raznih iskucavanih ornamenata se nalazi na te dvije kupole, naglasio je viši konzervator-restaurator i akademski kipar Radivoj Jovičić, kako prenosi HRT

Za obnovu dviju kupola utrošeno je oko 500 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:21