‘THE ONE PIECE GALLERY‘

Bruketa&Žinić&Grey otvaraju galeriju u Zagrebu. Prvi rad kojeg izlažu napravila je Marina Abramović

Marina Abramović

 Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia
Djelo kojim će otvoriti galeriju je ‘Zvučni ambijent-More‘ iz 1972. godine. Riječ je o zvučnome zapisu šuma mora na gramofonsku ploču

Agencija Bruketa&Žinić&Grey otvara galeriju. Kako će u njoj izlagati samo po jedno djelo suvremene umjetnosti, nazvali su je "The One Piece Gallery".

Izlaganjem samo jednog djela u galeriji promatraču žele omogućiti fokus potreban da bi se razumio kontekst. Pozicioniranjem galerije u izlogu svoga ureda, koji se nalazi u trgovačkom centru, prolaznicima žele pokušati približiti suvremene umjetničke ideje, u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac.

Djelo kojim će otvoriti galeriju je "Zvučni ambijent-More" Marine Abramović iz 1972. godine.

Riječ je o zvučnome zapisu šuma mora na gramofonsku ploču koji se može povezati s autoričinim odbacivanjem predmetnog u umjetnosti i zanimanjem za nematerijalno, kontemplativno. Interes je to koji je posebno izražen u njezinim recentnijim performansima s publikom u kojima publiku nastoji navesti da izađe iz svog užurbanog života i uđe u koncentrirano stanje uma, pri čemu se koristi slušalicama za blokiranje zvuka. U "Zvučnom ambijentu-More" za postizanje te tišine i čišćenja, ili oslobađanja od svakodnevnice, koristi se snimkom djelovanja mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:52