LADY JADRANKA

Britanski kralj državljanki Hrvatske i Velike Britanije dodijelio Najviši red izvrsnosti Britanskog imperija

Lady Beresford-Peirse u Kući Bukovac u Cavtatu

 /Robert Matić
Kada je Kralj Charles III (tada još Princ od Walesa) posjetio Osijek 2016., upoznao je majstore obnove vitraja i uvjerio se u golem doprinos rada Lady Beresford-Peirse

Britanski Kralj Charles III dodijelio je Lady Jadranki Njerš Beresford-Peirse, državljanki Hrvatske i Velike Britanije, titulu MBE – Member of the Most Excellent Order of the British Empire (Najviši red izvrsnosti Britanskog imperija) za više od 30 godina predanosti i rada na razvoju odnosa između Velike Britanije i Hrvatske, filantropije te zaštite kulturnog nasljeđa Hrvatske. Odlikovanje Lady Beresford-Peirse objavljeno je danas, u sklopu dodjele počasti za Kraljev rođendan:

Lady Beresford-Peirse rođena je u Hrvatskoj, no veći dio života provela je u Londonu. Ona i njezin suprug, Sir Henry Grant de la Poer Beresford-Peirse, osnovali su International Trust for Croatian Monuments (Međunarodnu zakladu za hrvatske spomenike) 1991. godine, kao reakciju na goleme ratne štete na hrvatskim znamenitostima, muzejima i baštini. Zaklada je u posljednje 33 godine prikupljala novac te organizirala stručne razmjene za obnovu i zaštitu hrvatskih povijesnih spomenika i kulturne baštine, ugrožene ratom, prirodnim katastrofama, zapuštenošću ili nedostatkom sredstava. Time je značajno pridonijela i očuvanju hrvatskih znamenitosti i odnosima Velike Britanije i Hrvatske.

Lady Beresford-Peirse neumorno je podizala svijest u međunarodnoj zajednici o bogatstvu hrvatskog povijesnog i kulturnog nasljeđa, prikupljala je sredstva za obnovu i konzervaciju objekata te je direktno podupirala bezbrojne kulturne projekte u Hrvatskoj. Projekti njene Zaklade uključuju podršku obnovi Dvorca Eltz u Vukovaru, popravak osječke Konkatedrale (pogođene s više od 100 granata 1991.), popravak krova Palače Dubrovačog ljetnog festivala te Franjevačkog samostana i Crkve Svetog Blaža u Dubrovniku. Lady Beresford-Peirse je putem Zaklade također osigurala pomoć knjižnicama i drugim kulturnim institucijama u Zagrebu i Petrinji nakon devastirajućih potresa 2020. godine, a osigurala je i kupnju umjetničkih djela za muzeje. Zaklada je osigurala i brojne stručne radionice te stipendije za stručne poslijediplomske studije.

Osobni angažman Lady Beresford-Peirse već je priznat u Hrvatskoj, između ostalog i medaljom Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture te Redom Danice Hrvatske, koju dodjeljuje Predsjednik RH.

U svom radu, Lady Beresford-Peirse uvijek je nastojala osigurati i najviši stupanj suradnje hrvatskih i britanskih stručnjaka pa je tako posredovala u povezivanju Royal Academy of Arts, Victoria & Albert muzeja te Weymouth Collegea s Gradskim muzejem u Vukovaru, Ministarstvom kulture i s dubrovačkim muzejima. Na primjer, ona je organizirala obuku u UK za konzervatore koji su obnavljali vitraje na Konkatedrali u Osijeku te stručne obuke za hrvatske majstore obnove radova u kamenu i drvu. Istovremeno, spajala je i britanske i Hrvatske umjetnike.

Zaklada Internartional Trust for Croatian Monuments stekla je povjerenje u Velikoj Britaniji pa su njihovi projekti dobili podršku humanitarnih organizacija poput The Prince of Wales‘ Charities Foundation.

Kada je Kralj Charles III (tada još Princ od Walesa) posjetio Osijek 2016., upoznao je majstore obnove vitraja i uvjerio se u golem doprinos rada Lady Beresford-Peirse.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj, Simon Thomas, i osobno čestita Lady Beresford-Peirse na zasluženoj počasti. "Ponosni smo što je trud i sjajan rad Lady Jadranke na povezivanju najboljeg u kulturi i radu u zajednici Velike Britanije i Hrvatske dobio ovo visoko priznanje," rekao je veleposlanik Thomas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 12:24