VELIKA POSJEĆENOST

Boje solidarnosti udahnule novi život Baniji: U Petrinji, Jabukovcu i Glini održan Street Art festival

Jabukovac

Cilj festivala, kojim je ujedno predstavljen istoimeni projekt, bio je obogatiti kulturni život i javni prostor područja pogođenog potresom

U Petrinji, Jabukovcu i Glini u subotu je održan Street Art festival „Boje solidarnosti“, u organizaciji Zaklade SOLIDARNA, petrinjske Udruge IKS, platforme Graffiti Na Gradelle te uz potporu Montessori Grupe i Atlantic Grupe.

Cilj festivala, kojim je ujedno predstavljen istoimeni projekt, bio je obogatiti kulturni život i javni prostor područja pogođenog potresom, a što je jednako bitno – uspio je na ove tri lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji okupiti velik broj lokalnih stanovnika, prvenstveno djece i mladih koji su iskoristili još jednu priliku da se kreativno izraze.

Posebna atrakcija bilo je predstavljanje oslikanih murala poznatih hrvatskih street art umjetnika Lunara u Petrinji i Cheza 186 u Glini te umjetnice Agate Lučić u Jabukovcu, koja je u izradu svog rada uključila i učenike OŠ Jabukovac.

image

Jabukovac

image

Glina

„Kad izrađujem nekakav rad, moja namjera je da prenesem pozitivnu poruku - poruku prijateljstva, suradnje, empatiju. Moj lajtmotiv su mačke koje su nasmiješene, koje prenose moju podsvjesnu emociju. Svaki ilustrator kad crta, zapravo crta sebe. Moje mačke se nalaze u šumi, što je druga poruka koju prenosim – ekologija. Mislim da su moji simboli jako jednostavni i jednostavno se prenose. Kad vidiš nečiji osmijeh i ti se smiješ. To je jednostavno tako, makar je to neživi lik koji te gleda s neke površine“, izjavio je Slaven Kosanović Lunar, umjetnik, grafički dizajner te jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera.

image

Glina

image

Glina

„Ideja ovog projekta je da djecu i mlade kroz radionice educiramo kako odgovorno, ali kreativno pristupiti javnom prostoru te ih potaknemo i osnažimo da i sami interveniraju u taj prostor na način koji ga oplemenjuje, a ne oštećuje. Osim toga, projektom smo stvorili novu priliku za kreativno umrežavanje djece i mladih, ali i za razvoj kompetencija za likovni odgoj na polju street arta na razini lokalnih škola i nezavisnih kulturnih inicijativa“, objasnila je Karla Pudar iz Zaklade SOLIDARNA.

Likovne radionice su, uz iskusne voditelje, aktivno uključile i lokalne nastavnike i umjetnike zainteresirane za pedagoški rad i street art pa je tako njihova izvedba doprinijela podizanju lokalnih obrazovnih kompetencija. To nije bio cilj samo ovog projekta, već i ukupnih napora Zaklade SOLIDARNA koja krizu koja je zatekla ljude na Baniji nastoji iskoristiti kao priliku za revitalizaciju zajednice.

image

Petrinja

image

Petrinja

Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica Montessori Grupe, ovom je prilikom istaknula: “Maria Montessori uvijek je govorila kako mašta ne postaje velika sve dok je ljudi, s obzirom na hrabrost i snagu, ne iskoriste za stvaranje. Mi u Montessori Grupi neprestano naglašavamo važnost podrške djeci i mladima da svoje misli, brige i osjećaje izražavaju kroz kreativnost i umjetnost. Upravo iz tog razloga Street Art festival ´Boje solidarnosti´ podržavamo s velikim zadovoljstvom jer pomaže u širenju te važne poruke diljem hrvatskog društva”.

U sklopu projekta „Boje solidarnosti“, koji je održan pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i Grada Gline, tijekom mjeseca svibnja u Petrinji, Jabukovcu i Glini održane su i street art radionice za mlade pod vodstvom renomiranih hrvatskih uličnih umjetnika Mane Mei i Leona GSK te umjetnice Agate Lučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:47