Robotski kripto bik

Bik po uzoru na onog s Wall Streeta, u Miamiju se ‘pojavio‘ visok tri metra, težak tonu, no - bez testisa

Replika ovog bika podignuta je u Sao Paulu, ispred tamnošnje burze

 Nelson Almeida/Afp/Profimedia
‘Žao mi je vidjeti da su ih maknuli. Dizajnirao sam velike mehaničke testise‘ rekao je umjetnik Furio Tedeschi za Forbes

Umjetnik Furio Tedeschi izazvao je prilično veliku pažnju svojom skulpturom robotskog kripto bika, koja je postavljena u Miamiju u sklopu konferencije o kriptovalutama. Njegov bik, napravljen od metala i fiberglasa, svojevrsni je hommage brončanoj statui te životinje koja je postavljena na Wall Streetu. Po uzoru na njujorškog bika, ovaj iz Miamija je visok preko tri metra, a težak preko jedne tone, te prekriven plavim svjetlima. Košta preko 250 tisuća dolara.

Furio Tedeschi razgovarao je s Forbesom i rekao da osjeća ravnodušnost prema komentarima na svoj rad. "Radio sam i na 'Transformerima', i tamo su me kritizirali. To je očekivana stvar", rekao je. A jedan od povoda za kritike i rasprave je činjenica da njegov bik - nema testise.

Doduše, to nije ispalo tako njegovom voljom.

Izradu skulpture je prijavio kao projekt na sponzorski natječaj jedne firme, a originalno je njegov ideja sadržavala i očito sporni dio bikove anatomije.

"Žao mi je vidjeti da su ih maknuli. Dizajnirao sam velike mehaničke testise", rekao je Tedeschi Forbesu.

Iz firme koja je sponzorirala izradu statue su objasnili kako su uklonili testise jer smatraju da bi oni promovirali svjetonazor koji bi dodatno poticao percepciju financijske industrije kao branše koja je orijentirana na muškarce.

"Prosperitet i bogatstvo ne bi trebali imati spol", rekao je Marco Carrucciu, zamjenik direktora Trandestationa, tvrtke koja se bavi online posredovanjem, a koja je "kastrirala" ovoga bika.

O ovoj se skulpturi u Americi dosta piše, značenja joj se traže na više razina.

Brojni ju vide kao simbol toga da grad Miami preuzima primat New Yorku i postaje nova metropola kapitala zahvaljujući rastućem broju tvrtki koje se bave kriptovalutama, a koje sele u taj grad. Skulpturu je otkrio gradonačelnik Miamija Francis Suarez, Bitcoin entuzijast, te ju nazvao "simboličkim i moćnim dodatkom" Miamiju, pišu tamošnji lokalni mediji.

Gradonačelnik je gostovao i u programu CoinDeska, specijalizirane televizije koja se bavi kriptovalutama. Tamo su ga pitali i što kaže na činjenicu da bik nema testise.

"Mogu vam reći samo da mi u Miamiju imamo muda", izjavio je tamo o skulpturi koja, inače, ima i lasere u očima.

Na skulpturi je radilo oko 30 ljudi, koji su se njome bavili preko šest mjeseci. Furio Tedeschi napravio ju je najprije u 3D formatu, a kasnije ju je izgradila tvrtka Onyx Forge, poznata po radu na filmovima među kojima je i "Predator". I sam Tedechi je radio na nekim filmovima, među kojima su i "Transformeri".

"Htjeli smo napraviti futuristički simbol kriptovaluta i financijske industrije u Miamiju, nešto s čime bi se ljudi mogli povezati", rekao je umjetnik koji stoji iza ideje za ovu statuu.

Ona je potaknula brojne rasprave na mrežama. Priča se o odnosu "klasičnog" kapitala i kriptovaluta. Potonje ulaze u treće desetljeće postojanja i postavlja se pitanje u kojem smjeru ide njihov razvoj. Trebamo li dati prednost novim načinima upravljanja kapitalom premda su oni značajno različiti od onoga na što smo naviknuli? Brojni smatraju da novi robotički bik postavlja upravo to pitanje.

No drugi zamjeraju već samo njegovo postojanje kao simbola trgovanja na blockchainu. Sustav kriptovaluta zamišljen je kao takav sa ciljem da se uspostavi novi poredak u trgovanju kapitalom, koji će iz procesa ukloniti banke te samim time postati pravedniji, neovisan, koji će uspostaviti novi sustav vrijednosti u odnošenju prema novcu. Pa, ako se radi o revoluciji, zašto bi se ona trebala prikazivati istom ikonografijom koju koristi stari sustav?

Iako je ovaj bik kastriran, on je i dalje modernizirana replika mačoidne skulpture koja stoji na Wall Streetu.

"Ideja o biku nije bila moja, Tradestation ga je osmislio", ogradio se gradonačelnik Miamija.

Bika s Wall Streeta, "Jurećeg bika", od bronce je 1987. godine napravio talijanski umjetnik Arturo di Modica, i to nakon "crnog ponedjeljka", dana kada se urušilo tržište dionica. Skulpturu je najprije postavio ilegalno, a istog dana ga je policija i uklonila, no na koncu je di Modica dobio i službenu dozvolu da postavi statuu ispred njujorške burze.

Ona je s vremenom postala turistička atrakcija, ali i simbol agresivnog financijskog optimizma i prosperiteta. Proslavila je i umjetnika koji ju je napravio, pa je s godinama radio i na brojnim varijacijama iste skulpture, koje je potom prodavao privatnim kolekcionarima.

Bik je, unatoč popularnosti, nailazio na brojne kritike. Iz pokreta Occupy Wall Street, koji je 2011. organizirao velike prosvjede ispred njujorške burze, proglasili su ga suvremenom verzijom zlatnog telića iz Biblije, kojeg su Izraelci štovali nakon egzodusa u Egipat.

A vrlo glasan odjek imala je i akcija iz 2017. godine u kojoj je nasuprot bika postavljena instalacija "Fearless Girl". "Neustrašiva djevojčica" suprotstavila se biku 7. ožujka, dan prije Dana žena, a stvorila ju je Kristen Visbal, feministička umjetnica koja je htjela ukazati na nejednakost spolova na Wall Streetu, ali i kritizirati kapitalistički svjetonazor koji se tamo reproducira. Kasnije su obe skulpture premještene sa svojeg originalnog mjesta, no i dalje stoje jedna nasuprot drugoj. Iako prvotni plan nije bio da djevojčica, koja je također napravljena od bronce, trajno ostane na ulici, ona ipak jest tamo radi brojnih inicijativa koje su se za to zalagale, a koje su se javljale i u institucijalnom polju, ali i kao građanski aktivizam – potpisivale su se brojne peticije za njezin ostanak.

Bilo kako bilo, u planu je da i novi bik iz Miamija trajno ostane izložen u gradu. Trenutno je pozicioniran ispred konferencijskog centra nasuprot Miami Beacha, a po kraju Bitcoin 2022 konferencije se planira njegovo premještanje na Miami Dade College, najveću visokoobrazovnu ustanovu u toj državi. Stanovnicima i ostalima se ta ideja, čini se, sviđa, barem sudeći po anketi koju je napravio Miami Herald, a po kojoj 60 posto onih koji su glasali podržava da bik ostane.

"Ludo je kako svatko interpretira bika na svoj način", rekao je umjetnik Tedechi. "Vidim to čak i na svojem Instagramu. Neki čak govore da im skulptura izgleda sotonistički", izjavio je.

On je, inače, osim po filmovima, poznat i po radu na projektu "Cyberpunk 2077". Radi se o poljskoj videoigri u kojoj je glavna zvijezda Keanu Reeves, a koju su brojni opisivali kao Fyre festivbal gaming industrije. Radilo se o megalomanskom projektu, videoigri na kojoj se radilo nevjerojatnih deset godina, a koja je ispala fijasko zbog činjenice da je unatoč velikom broju stručnjaka koji su ju stvarali uopće nije bila adekvatna za većinu konzola i računala te je sadržavala brojne bugove, koji su praktički onemogućavali igranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:19