CHRISTIE'S OBORIO REKORD

BALON I DALJE BUBRI Ovoga tjedna održana najuspješnija aukcija umjetničkih djela u povijesti

 AFP
Kolekcija poslijeratne umjetnosti prodana je u utorak za 744 milijuna dolara

Dražba djela poslijeratne i suvremene umjetnosti, koju je u srijedu organizirala aukcijska kuća Christie's u New Yorku, oborila je rekord u povijesti aukcija umjetničkih djela, utrživši 744 milijuna dolara.

Mnoga su djela prodana po cijenama višim od procijenjenih. Primjerice, dvije slike Andyja Warhola („Race Riot“ iz 1964. i „White Marylin“, portret Marylin Monroe dovršen netom nakon njene smrti 1962.) prodane su za više od 100 milijuna dolara, što je 30 milijuna dolara više od procjene.

Osobni rekord

Djelo apstraktnog ekspresionista Barnetta Newmana „Black Fire I“ prodano je za nevjerojatnih 84,2 milijuna dolara, dvostruko više od najveće cijene koju je do sada postiglo neko djelo tog umjetnika. "Tri studije Luciana Freuda" Francisa Bacona s cijenom od 142,4 milijuna dolara, bilo je prošle godine najskuplje djelo ikada prodano na aukciji, a ovoga tjedna Francis Bacon je nastavio niz uspješne prodaje s triptihom „Tri studije za portret Johna Edwardsa“. Naime, to je djelo, koje prikazuje slikarevog bliskog prijatelja (i jedinog nasljednika solidnog imetka!) prodano je na dražbi za 80,8 milijuna dolara.

Kupci iz Kine

Djela Jeffa Koonsa, Jean-Michela Basquiata i Marka Rothka prodana su za desetke milijuna, što je lijepo zaokružilo uspješnu žetvu u Chriestie's-u. Ova je aukcijska kuća već prošle godine oborila rekord svoje branše, kada su prodali umjetnina u vrijednosti 7,1 milijardu dolara. Ovakav impresivan rezultat trgovci umjetninama duguju širenju tržišta, jer bogati klijenti iz azijskih zemalja, a osobito Kine, sve više troše na zapadnom tržištu.

Novac od prodaje djela Jonathana Yeoa "Djevojčica čita (Malala Yousafzai)“ namijenjen je Fondaciji Malala osnovanoj s nemjenom podupiranja borbe za prava djevojčica na obrazovanje

Kuća Christie's je prošloga tjedna organizirala dražbu djela impresionista koja je ostvarila promet u iznosu 286 milijuna dolara. Početak ovog tjedna obilježila je pak aukcija radova mlađih suvremenih umjetnika u kombinaciji s etabliranim imenima. Vrhunac te večeri bila je prodaja autoportreta Martina Kippenbergera, nastalog po uzoru na poznatu fotografiju 81-godišnjeg Picassa u donjem rublju. To djelo telefonom je kupio klijent iz Azije za 18,6 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:22