‘LIJEP BUNKER‘

Arhitekti na nogama: Je li moguće da će se ovo graditi u strogom centru Zagreba, na križanju Ilice i Mesničke

Križanje Mesničke i Ilice
 

 Ivana Grgic/CROPIX
3D simulacija novogradnje hotela na uglu Ilice i Mesničke ulice, u strogom središtu Zagreba, ovih je dana uskomešala vode unutar arhitektonske struke

"Lijep bunker na početku Mesničke", jedan je od komentara rendera, odnosno 3D simulacije novogradnje hotela na uglu Ilice i Mesničke ulice, u strogom središtu Zagreba, koji je ovih dana uskomešao vode unutar arhitektonske struke. Na društvenim mrežama dijelili su i neformalno komentirali ovaj prikaz, uglavnom uz kritiku.

Post glomazne zgrade rendera, na osjetljivoj gradskoj lokaciji uglovnice s jednim katom i potkrovljem, koje su autori rendera objavili na svojim društvenim mrežama potom je preuzeo Saša Šimpraga, aktivist i publicist, i prenio na svome Facebooku. I izazvao lavinu komentara. Nakon njega to je napravila i arhitektica Dinka Pavelić, objavila je post s ovom simulacijom riječima: "Krezubi slum sa elitističkim hajlajtima. I da, hoteli preplavljuju centar. Sad je i jasnije zašto smeta Airbnb...". I ona je skupila dosta komentara.

Eva Majnarić je dodala: "Rendićev spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću treba hitno preseliti! Ako je GZZZS Kulture odobrio ovu sramotu, spomenik je ugrožen", a Nada Mirković: "Ali kakvo je ovo loženje? Čemu? Taj projekt ne postoji koliko znam.", a slično i Tihomir Milovac: "Ma nema veze. Neko trola po fb." Ines Sabalić je napisala: "Velika Kladuša 1995. Znam, radila neku reportažu".

Bilo je i suprotnih stavova, doduše manje, tako je Maja Vitanović komentirala:"Meni je ovo lepo.. Jbg. BladeRunner generacija". Neki su rekli i da previše podsjeća na zgradu doma studenata Opus Dei-a u Držićevoj ulici.

Svojim postom rendera pridružio se i arhitekt Damir Ljutić, pa se komentiranje nastavilo: "Evo još jedne koske za zabavu raje! Jučer je bila Masarykova, prije toga Martićeva, Vlaška, kuća u Preradovićevoj... I tako iz tjedna u tjedan uvijek neko s*anje oko kojih se dižu tenzije. S jedne strane najsposobniji poduzetnici svemira a s druge nadobudni aktivisti, najosvješteniji građani koji baš sve znaju! Ajmo malo svi odskakutajte u skokovima! Grad se mora razvijati što znači da mora i rasti, zgrade se raspadaju, potrebe mijenjaju ali...To ne znači da bilo tko s vrećom para može raditi bilo što...!", napisao je Damir Ljutić, te dodao da je zapravo problem što ne postoji jasna vizija koja će definirati prostor u kojemu živimo.

Polemika se nastavila. Jadranka Pavše Mandić je dodala: "A zašto bih ovo morala podržati.Ne podržavam ni kao restauratorica, ni kao ak.slikarica ni kao arheologinja a ni kao esteta.", Ivana Zanze je napisala: "Nadam se da je ovo neki studentski rad i jedina prilika da o baš ovom prijedlogu razgovaramo, nevjerojatno mi je ovo ignoriranje ugla i ulice, da bi se zgrada razigrala tek prema nebu." I opet neki su pozitivni bili u manjini kao Fran Brdar s komentarom: "Meni ljepše nego sad".

I Branko Silađin je objavio post s renderom, dva puta, prvi put simulaciju bijele zgrade uz natpis "Sva realna ozbiljnost svekolike neozbiljnosti", a drugi put istu lokaciju s još nekoliko drugačijih prijedloga rješenja istog hotela. Bilo je, uz njih, i drugih arhitekata koji su postali isti render...

Tragom izvorne objave došli smo i do nekih neslužbenih odgovora: - To je idejni projekt, za privatnog investitora koji je želio ispitati lokaciju, ispituje različite lokacije uz studiju isplativosti. Ali zapravo nije izvjesno hoće li se uopće upuštati u pothvat - rekao nam je taj sugovornik.

Na našu molbu da nas povežu s potencijalnim investitorom, rekli su nam da za sad ne želi istupati u medijima.

Zanimljiva je situacija i ako se pogledaju zemljišne knjige. Po katastru ispada da je vlasnik Mesničke 2 Grad Zagreb (iako moguće je i da je nekretnina vraćena upravo u povratu imovine pa je promijenila vlasnika koji se još nije upisao, mada je to manje moguće). Međutim, vidi se i da se ove godine vodila pravna bitka za veći dio te imovine, lokale u prizemlju i na prvom katu. Po tome ispada da je ova nekretnina na uglu Mesničke i Ilice ili državna ili od Grada Zagreba, ali ostaje donekle nejasno zašto se privatno radilo idejno rješenje i troškovi isplativosti za ovu lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:48