senzacija

Arheolozi u ekstazi: ‘U srcu Europe pronašli smo misterioznu strukturu stariju od piramida i Stonehengea!‘

Rondel u Pragu

 Institute of Archaeology of the CAS Prague
Vodeći arheolog govori za Jutarnji: ‘Terensko istraživanje još nije gotovo. No Rondeli su dokaz postojanja elita‘

Češki arheolozi došli su ovih dana do senzacionalnog otkrića - otkrili su, naime, u blizini Praga tajanstvenu strukturu stariju od Stonehengea i egipatskih piramida. Kamena kružna ograda, poznata i kao rondel, sagrađena je u kamenom dobu, prije nekih 7000 godina, a namjena joj zasad ostaje nepoznata.

"Terensko istraživanje još nije dovršeno i bit će potrebni mjeseci, a možda i godine da se obrade svi podaci", rekao je za Jutarnji list jedan od najvećih čeških stručnjaka za rondele, arheolog Jaroslav Řídký s Instituta za arheologiju Češke akademije znanosti.

image

Jaroslav Řídký

Profimedia
image

Rondel u Pragu

Institute of Archaeology of the CAS Prague

"Oko 270 generacija dijeli nas od graditelja rondela, što znači gotovo sedam tisuća godina. Rondeli su uglavnom putokaz u razmišljanjima o graditeljskim i organizacijskim sposobnostima naših predaka. Nema pisanih i, nažalost, ikonografskih izvora iz vremena, nedostaju nam podaci o predmetima od organskih materijala, uključujući i arhitektonske elemente. Rondeli su dokaz postojanja elita. Netko tko je znao važnost ovih građevina i bio u stanju planirati i organizirati njihovu izgradnju. Oni su artefakti moći, iako još uvijek ne znamo je li se ta moć prenosila s generacije na generaciju ili su to bili pojedinci s iznimnim organizacijskim talentom, ali čiji položaj nije bio nasljedan", objašnjava Řídký te dodaje kako je riječ o najstarijim primjerima monumentalne arhitekture u središnjoj Europi. Kružnu neolitsku strukturu, promjera od 55 metara i tri ulaza, otkrili su građevinski radnici prvi put još 1980-ih, kada su postavljali plinske i vodovodne cijevi na periferiji grada u četvrti Vinoř, no tek je sada u cijelosti otkopana, s obrambenim zidom koji ju je okruživao. Iskopi na novootkrivenom rondelu otkrili su i ulomke keramike, životinjske kosti i kameno oruđe.

image

Rondel u Pragu

Institute of Archaeology of the CAS Prague
image

Iskapanja kraj češke prijestolnice

No kakva je točno bila svrha tih struktura ostaje i dalje velikom nepoznanicom. Mnoge su se teorije razvile tijekom godina - od toga da su imale obrambene, preko ritualne, do astronomske funkcije.

"Osim obredne funkcije", smatra češki stručnjak, "moramo dodati i nedvojbeno njihovu društvenu funkciju, dakle socio-ritualnu - za okupljanje nekog većeg broja ljudi, vjerojatno s većeg područja, jer pretpostavljamo da kapacitet jednog naselja nije bio dovoljan, ako je izgrađeno u kratkom vremenu, da bi se moglo nešto stvoriti, kao ovo".

Miroslav Kraus, koji je nadgledao iskapanje vjeruje, pak, da su se mogli koristiti i kao ekonomski centar, centar trgovine. "Mogli su biti i središte nekog vjerskog kulta, gdje su se obavljali rituali vezani uz godišnja doba", rekao je za Radio Prague International.

Kraus je istaknuo i kako bi bilo sjajno otkriti nešto što bi upućivalo na stvarnu funkciju strukture. No, to je vrlo malo vjerojatno, s obzirom na to da niti jedan od dosad istraženih rondela nije arheolozima otkrio takve podatke. Do danas je u cijeloj srednjoj Europi pronađeno oko 200 rondela, od kojih se 55 nalazi na području Češke.

A kako tumači Jaroslav Řídký, prva otkrića dogodila su se u drugoj polovici 19. stoljeća.

"Ali naravno, tada nitko nije znao o čemu se radi. Prva tumačenja koja su razmatrana bila su da su rondeli građeni za obranu ili da su bili torovi za stoku. Zatim, najveći procvat istraživanja rondela u srednjoj Europi počinje u drugoj polovici 1980-ih razvojem aeroarheologije - arheologije koja se bavi dokumentiranjem objekata s visine, ne samo iz aviona, već danas i bespilotnim letjelicama. Dakle, u prvoj polovici 90-ih doživjeli su najveći procvat, iz tog vremena imamo najviše podataka."

Dosad najstariji nalazi se u Njemačkoj, u općini Goseck, a otkriven je 1991. godine. Nazvan Krug Goseck, s promjerom od 75 metara, ima dvostruku drvenu palisadu i tri ulaza. Budući da dva ulaza odgovaraju izlasku i zalasku sunca tijekom zimskog i ljetnog solsticija, jedno tumačenje Goseckova kruga je da je funkcionirao kao zvjezdarnica ili svojevrsni kalendar.

Arheolozi nisu uspjeli, međutim, utvrditi stvarnu starost tih struktura. Naime, dosadašnja analiza uzoraka prikupljenih iz rondela pokazala je da je njihova starost između 4900 godina i 4600 godina pr. n. e., što znači da su građeni u razdoblju od oko 200 - 300 godina, a onda su iznenada misteriozno nestali.

"Najvjerojatnije je došlo do neke vrste društvene promjene, gdje rondeli više nisu mogli ispunjavati funkciju koju su imali prije, i jednostavno su se prestali koristiti. A znamo da je to bilo negdje oko 4600. godine prije Krista, o tome imamo dokaze sa svih područja gdje se pojavljuju rondeli. Oko 4600. godine prije Krista, ali vjerojatno i prije, dogodila se neka vrsta dramatične promjene, i vidimo u arheološkim izvorima, zapravo se arheološki zapis potpuno mijenja. Na nekim se područjima mijenja struktura naselja, mijenja se ornamentika", objašnjava Řídký, koji je među ostalim dao i intervju za LiveScience,.

Veliki misterij ostaje i tko su bili ljudi koji su ih gradili. Poznato je jedino da su pripadali tzv. Kulturi ureznih predmeta, odnosno Kulturi linearnotrakaste keramike, prvoj neolitičkoj zajednici Srednje Europe, koja je ime dobila prema, najčešće, urezanim ukrasima na keramičkim posudama - jednostavnim šalicama, zdjelama, vazama i vrčevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:57