Izniman projekt

Arena rimskog Koloseja dobiva pod od posebnih drvenih letvica što će koštati 18.5 milijuna eura

Rimski Kolosej snimljen u ožujku ove godine.
 Matteo Nardone/Zuma Press/Profimedia
Njime će se moći stići do središnjeg dijela arene te Kolosej doživjeti na isti način kao i posjetitelji do kraja 19. stoljeća

Drevni rimski Kolosej ponovno će dobiti pod napravljen od posebnih drvenih letvica zahvaljujući visokotehnološkom projektu koji je u nedjelju najavilo ministarstvo kulture.

"Riječ je o iznimnom projektu", rekao je ministar kulture Dario Franceschini, detaljno izloživši planove o postavljanju novoga fleksibilnog poda koji će turistima omogućiti stvaranje jasnije predodžbe o tomu kako je izgledala arena kad su se ondje do smrti borili gladijatori."Njime ćete moći stići do središnjeg dijela arene te Kolosej doživjeti na isti način kao i posjetitelji koji su to mogli do kraja 19. stoljeća", rekao je Franceschini.

Arheolozi su svojedobno uklonili postojeći pod Koloseja da bi posjetitelji što bolje vidjeli labirint prostorija i hodnika koji se nalaze ispod arene i on nikada dosad nije u potpunosti zamijenjen.

Talijanska inženjerska tvrtka Milan Ingegneria potpisala je ugovor o dizajniranju i postavljanju novog poda u iznosu od 18,5 milijuna eura te se obvezala dovršiti projekt do 2023. godine.

Drvenu platformu činit će stotine letvica koje će se moći rotirati da bi omogućile prodor prirodnog svjetla u podzemne komore i prostorije u kojima su nekoć boravili gladijatori i životinje prije početka borbi. Ondje su se nalazile različite sprave i mehanička dizala potrebna u predstavama.

Kolosej je najpopularnija talijanska turistička atrakcija koja je 2019., prije početka pandemije koronavirusa privukla oko 7,6 milijuna posjetitelja.

Izgrađena prije 2000 godina, kamena arena bila je najveći amfiteatar u Rimskome Carstvu. Nekada je imao i do 70.000 sjedećih mjesta, a mogao se napuniti i vodom da bi se gledateljima ponovno predstavile pomorske bitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:59