ODLUKA UPRAVNOG SUDA

ARHIVAR U DVA NAVRATA SRUŠIO ODLUKU MINISTRICE 'Presuda dokazuje raskoš drskosti u njezinom mandatu'

Zadovoljan presudom, Kušen je istaknuo i kako je ona „moralna zadovoljština svim čestitim stručnjacima i poštenim građanima"
 Goran Mehkek/CROPIX

OSIJEK - Upravni sud po drugi put u manje od godinu dana poništio je rješenje Ministarstva kulture o imenovanju Siniše Bjedova ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku. Tako je odluka ministrice Andreje Zlatar Violić po drugi put pala na sudu, nakon što je tužbe protiv njezina rješenja podnio zaposlenik Arhiva dr. Dražen Kušen, koji je bio jedan od kandidata na natječaju za ravnatelja raspisanom 2012. Podsjetimo, prva nepravomoćna presuda u ovom slučaju donesena je u lipnju prošle godine, a nakon što je Upravni sud poništio imenovanje „jer imenovani kandidat ne ispunjava natječajne uvjete i jer nije položio stručni ispit iz arhivske struke“, ministrica ga je mjesec dana poslije ponovno imenovala, i to retroaktivno, zbog njegovih „istaknutih menadžerskih i organizacijskih sposobnosti.“ Osim Kušena, protukandidati su mu bili još dvoje dugogodišnjih zaposlenika osječkog Arhiva, dok je Bjedov, koji je u međuvremenu doktorirao, kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u ovu ustanovu došao s radnog mjesta voditelja SOS Zajednice mladih u Osijeku. Kušen je ponovljenu ministričinu odluku nazvao „ponižavanjem struke“ i nastavio je pravnu bitku, pa je i na takvu novu odluku uložio tužbu koja je okončana pravomoćnom presudom 21. ožujka 2014., kojom je imenovanje Bjedova proglašeno nezakonitim. U međuvremenu je i prvi spor u listopadu prošle godine okončan pravomoćnom presudom koja je dala za pravo Kušenu.

Odbila troje stručnjaka i za šefa Arhiva stavila novinara

- Druga po redu pravomoćna presuda zorno dokazuje raskoš drskosti u kreiranju farse javnih natječaja, koja se u hrvatskoj kulturi uzastopno događa u mandatu ministrice Zlatar Violić. Bilo je potrebno u ime zaštite dostojanstva struke i poštivanja vrijednosti znanja i kompetencija, odgovarajuće reagirati protiv političke samovolje i nezakonitosti u odlučivanju koja graniči s bahatošću - rekao je Kušen. Državni arhiv, temeljem prijave Državnog inspektorata, zaradio je i nepravomoćnu kaznu od 20 tisuća kuna, a odgovorna osobu sa 2.000 kuna „zbog sklapanja ugovora o radu za ravnatelja bez ispunjavanja posebnih uvjeta za mjesto ravnatelja.“

Zadovoljan presudom, Kušen je istaknuo i kako je ona „moralna zadovoljština svim čestitim stručnjacima i poštenim građanima.“

- Zdrava konkurencija jakih kandidata koji su na temelju svojih znanja i kompetencija spremni podmetnuti leđa za dobrobit pojedinih ustanova i stručnih zajednica, uvijek je poželjan put za odabir i zaduživanje pojedinca da na odgovornom mjestu doprinese dobru zajednice. Nasuprot tome, učestalo kuloarsko mešetarenje, političko, klansko i osobno privatno interesno 'guranje' diletanata i nekompetentnih lovaca na položaje i „sinekure“, stvara okus gorčine u ustima svakog građanina, a napose svih stručnih i kompetentnih intelektualaca. Tko na takav 'tumor društva' zatvara oči i nije spreman doprinijeti promjeni i izlječenju, nije dostojan zvati se intelektualcem - poručio je Kušen.

Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor Ministarstva kulture o tome kako će postupiti po novoj presudi.

Ministarstvo kulture imenovalo v.d. ravnateljicu Arhiva

Nakon što su dobili presudu u Ministarstvu kulture odlučili su Zitu Jukić, višeg arhivista u Državnom arhivu imenovati v.d. ravnatelja ove ustanove koja će u roku od 30 dana raspisati natječaj za izbor novog ravnatelja DA u Osijeku.

"Svi dokumenti i akti, te odluke donesene u promatranom razdoblju od 8. srpnja 2013. godine do dana primitka presude, provedene su i smatraju se valjanima," izvijestili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 08:41