EKSKLUZIVNO

VIDEO: 'KARAMARKU SU PREOSTALE SAMO DVIJE MOGUĆNOSTI' Globusov politološki tim analizirao je političku sudbinu šefa HDZ-a

Nenad Zakošek, Višeslav Raos i Goran Čular analiziraju i sve aspekte tzv. manjinske Vlade
 Goran Mehkek / CROPIX








Reporter Globusa istražio je kako izgleda skriveni svijet stranke koja želi voditi Hrvatsku i što se sve dogodilo u razdoblju od objave službenih rezultata izbora u nedjelju u ponoć pa do srijede u 10 sati ujutro. U ta su se tri dana, od objave rezultata izbora pa do srijede ujutro, kad su se konačno svi zajedno s popisom uvjeta za sastav Vlade okupili u sjedištu stranke, razotkrile sve potencijalne slabosti i problemi Mosta.

Nisu do kraja organizirani. Ne poznaju se. Nisu se dogovorili žele li biti samo saborski zastupnici ili dio izvršne vlasti. Sve su glasnije priče o nekoliko struja unutar stranke. Većina ih nema puno iskustva u politici. Uz to, postavljaju se tri ključna pitanja: tko su ljudi u Mostu, kako se dijele i oko čega se spore. A opet, nisu se ni raspali. Kažu mi da su nikad jači. Čim smo završili razgovor, Petrov na svom Facebook profilu objavljuje novi status.

- Pritisci na Most jačaju. Koalicije nema. Ni s SDP-om ni s HDZ-om. Pregovore o suradnji otvaramo sutra. Ne zanimaju nas fotelje ni pozicije, one nisu naš motiv za bavljenje politikom. HDZ i SDP već su nas jako dobro provjerili i utvrdili s kim imaju posla. Bilo kakav pritisak mogao bi biti kontraproduktivan, piše Petrov. U naredna tri sata taj status dobiva 3500 lajkova i 182 šera: - Među nama nema raskola niti se prave struje unutar Mosta. Mogu se samo nasmijati na takve spinove. Ako ih proučite, sve su naše izjave iste, kaže Petrov.

Novi Globus donosi Hudelistov insajderski izvještaj iz tri stranke koje odlučuju o Hrvatskoj, a naši reporteri donose veliki izvještaj i s Iblerova trga. Globusov politološki tim analizira novu podjelu političke moći, a dr. sc. Nenad Zakošek, dr. sc. Višeslav Raos i dr. sc. Goran Čular analiziraju sve aspekte tzv. manjinske Vlade te političku sudbinu Tomislava Karamarka.

Dr.sc. Višeslav Raos o političkoj sudbini Tomislava Karamarka:

Dr. sc. Nenad Zakošek o izbornim jedinicama i preferencijskom glasanju:

Razgovarali smo s Matijom Posavcem, županom za kojeg je glasao svaki drugi Međimurac, donosimo statistiku koje su neosvojive utvrde i crne rupe SDP-a i HDZ-a, a naši reporteri donose i izvještaj iz najpijanije noći hrvatske politike. Globusov digitalni mozak analizirao je sve izborne statuse na Fejsu i Twitteru. Saznajemo tko su glasači-apstinenti te koji su kandidati za zaborav koje birači nisu željeli.

Pišemo o rezultatima istraživanja IBM-a koji otkrivaju da šefovi najvećih svjetskih tvrtki imaju noćne more zbog Ubera, te kako središnje banke postaju sve moćnije. I sve ranjivije... Otkrivamo što krije sporazum Merkel-Cameron, te pišemo o novom crvenom kapitalizmu. Saznajemo sve o ortoreksiji, ovisnosti o zdravoj hrani, otkrivamo kako su zombiji s televizije pojeli pop kulturu te donosimo ispovijest Gordane Glibo koja je vid počela gubiti s pet godina.

Jedna od najuglednijih književnih prevoditeljica Nada Šoljan za Globus se prisjeća svog uzbudljivog života u okruženju kulturne elite ’50-ih, ‘60-ih i ‘70-ih. Sin velikog glumca Bekima Fehmiua Uliks već 20 godina živi u New Yorku gdje ima pekaru. U ekskluzivnom razgovoru za Globus govori o odrastanju uz slavnog oca, životu u Americi, nultoj toleranciji na mržnju i albansko-srpskom Romeu i Juliji. Saznajemo i kako je ljubavna priča s egzotičnog Vanuatua osvojila filmski svijet te pišemo o neautoriziranoj biografiji Teda Hughesa, velikog britanskog pjesnika zbog čije se nevjere ubila Sylvia Plath.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:28