NOVI GLOBUS DONOSI

STVOREN HUMANOID HERR FLICK S MEDICINSKOM SVRHOM Otkrivamo tajni život prvih hrvatskih robota

 BORIS KOVACEV

U NOVOM GLOBUSU ČITAJTE:

U današnje vrijeme kada tehnologija nezaustavljivo ide naprijed pitanje je vremena kada će roboti 'istisnuti' ljude.

Na tom tragu su inženjeri FER-a koji u suradnji sa članovima ADORE programa razvijaju način na koji će roboti moći dijagnosticirati autizam kod djece.

Robot Herr Flick spada u posljednju generaciju NAO robota koje proizvodi francuski Aldebaran Robotics, a u rukama profesora Kovačića i njegova suradnika Frane Petrica iz FER-ovih Larics laboratorija, transformira se u ozbiljno medicinsko pomagalo.

U novom broju Globusa pročitajte detalje nastanka ovog humanoida i što sve može činiti.

Naime, on je francuski izum s hrvatskom dušom. Igra nogomet i pleše. Hoda i govori. Recitira prognozu, čita s interneta. No nije igračka. Cilj je da nauči otkriti autizam kod djece.

Na koji način će Herr Flick otkrivati autizam kod djece? Što je Herr Flick do sada naučio? Pročitajte u novom broju Globusa.

Globus donosi i sve detalje plana američkog PR stručnjaka Alexa Brauna za spašavanje premijerova rejtinga. Otkrivamo kako je riječki KBC sam sebe izvukao iz dugova. Globusova dopisnica iz Londona donosi sve o nemilosti koalicijskih partnera koji će na nadolazećim izborima promijeniti sliku Ujedinjenog Kraljevstva. Donosimo ekskluzivnu reportažu iz Kine i to iz najveće internetske trgovine vrijedne 210 milijardi dolara.

NOVI GLOBUS donosi povijesni specijal '70 godina od kraja Drugog svjetskog rata' sa svjedočanstvima pobjednika i poraženih, nikad viđenim fotografijama, saznajemo što je sve ostalo od antifašističkih ideala i što krije tamna strana Dana pobjede.

U našoj rubrici Politika pišemo o raskolu istarskog SDP-a, otkrivamo šokantni nalaz Baukove istrage te ekskluzivno donosimo zaboravljenu ispovijest Vinka Žuljevića Klice.

U intervjuu za Globus savjetnica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Nataša Jovičić najavljuje veliki državni projekt te otkriva kako će predsjednica pomoći da Zagreb 2016. dobije spomenik žrtvama Holokausta. Novi Globus otkriva tko je predsjednik Liberlanda, te jesu li podaci o rastu zaposlenosti u Republici Hrvatskoj točni i što oni otkrivaju.

Pročitajte kako je Ilija Tokić pobjegao iz državnog sektora i počeo prodavati autodijelove Nijemcima. U novom broju Globusa otkrivamo može li se i kako zaraditi preko interneta.

Za Globus ekskluzivno govori talijanski lovac na afričke trgovce ljudima - Maurizio Scalia te Steve Keen, recesijski prorok iz Australije.

Globusova reporterka razgovarala je s ljudima koji su gotovo odustali od života i liječnicima koji su im spasili život, a Robert Torre otkriva što je to privlačno u alkoholu. Otkrivamo tko su najbolji istraživači i koja su njihova otkrića.

Pišemo o prvoj turneji glazbenice Dunje Ercegović, poznatije kao Lovely Quinces, posjetili smo palaču poznatog slikara Ljube Babića i pogledali dokumentarac o Kurt Cobainu. Saznajmo sve o povratničkom albumu Blura i kakav je fijasko doživio glazbeni servis Jay Z.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:17