NJEMAČKA VLADA

ŠEFICA NJEMAČKE VLADE: ANGELA MERKEL Kancelarka humane Europe

Ove je godine još jasnije nego prije postavila obrise buduće Europe, demografski, financijski i energetski, a sve to znači i politički. Istina, ona je "Mutti" samo za Nijemce i sirijske izbjeglice, ali da je nema, u Europi bi bilo rasulo
German Chancellor Angela Merkel holds a press conference at the end of the first working session at the EU headquarters in Brussels on March 20, 2014 on the first day of a two-day European Council summit. AFP PHOTO / JOHN THYS
 JOHN THYS / AFP








Lider Europske unije Angela Merkel prošle je godine jasnije zacrtala kako zamišlja budućnost Europske unije i Njemačke. Što trasira kancelarka, to je manje-više Europa u kojoj ćemo živjeti. Narednih godina svi u EU ćemo definirati svoj odnos s Njemačkom, od Britanije i Francuske ili Italije do malih i siromašnih članica. Svaki njen pomak, odluka, izjava prošle godine bili su značajni i analizirani.

Budući da su njena vlast i vizija koju nameće vrlo čvrsti, teško je zamisliti da će bilo koji njemački kancelar u dogledno vrijeme moći skrenuti s kursa koji je zacrtala, a da to ne bi imalo dramatične posljedice i za Njemačku i za Europu.

Angela Merkel tek je treća žena od 1936. godine s tom titulom, otkad američki tjednik Time na kraju godine bira ličnost koja je obilježila svjetsku scenu. Dakle, najjača osoba Europe je žena. Uredništvo Timea objašnjava da je Angela Merkel ponijela titulu zbog načina na koji se nosila s krizom eura, načina na koji je vodila ukrajinsku krizu i političkog odgovora Vladimiru Putinu, te, najvažnije, kako se vizionarski postavila u sirijskoj izbjegličkoj krizi, naglašavajući kako se pravi lider prepoznaje po tome što vodi tamo gdje se javnost opire. Posvuda se Angelu Merkel opisuje kao oprezan karakter, koja se dugo premišlja prije nego donese odluku. Točno je da ona dugo oklijeva prije nego što donese odluku. Ali, ponekad se kancelarka ponaša nepredvidljivo. Tako je 2011. nakon eksplozije u Fukušimi naložila postupno zatvaranje svih nuklearki do 2022. godine. Istina je da je taj potez doveo do velikih infrastrukturnih radova u Njemačkoj i velikog povećanja udjela iz alternativnih izvora u energetskoj slici.

Ali istina je i da je, skupa s paralelnom odlukom da Njemačka i Rusija krenu zajednički u projekt Sjevernog toka, zakomplicirana generalna politička i sigurnosna slika Europe. Sjeverni tok je za Njemačku najjeftiniji, optimalan način uvoza plina; zaobilazi Ukrajinu i Slovačku, ali i druge istočnoeuropske zemlje, pa tako i Poljsku. Velik dio zemalja u EU odsad će kupovati plin preko Njemačke.

Prošle godine Angela Merkel nadgledala je i politiku prema Ukrajini. Tjednik Time pohvalio ju je zbog odgovora Vladimiru Putinu, ali, u biti, što je napravila? Akomodirala je Putina oko aneksije Krima i nekih dijelova Ukrajine. Angela Merkel nastojala je balansirati i zatražila je od njemačkih tvrtki da poštuju sankcije EU prema Rusiji, ali, jednostavno, tu nije uvjerljiva. S druge strane, ona za istočnu Europu i ne igra, ona igra dijelom na staru njemačku kartu dobrih odnosa s Rusijom. Nije ona mama svima, ona je Mutti samo za Nijemce.

I za sirijske izbjeglice. Vrata Njemačke je otvorila, i za sada ih ne namjerava zalupiti. Pritvoriti, to da, zamoliti zemlje na balkanskoj ruti da pomalo zbrinu izbjeglice, ali odbila je, čak i na govoru svojoj stranci, dati limit za useljavanje. Ne samo to nego traži od drugih zemalja Unije da “pokažu solidarnost”.

To je sve u redu. Svi smo se uvijek nekamo selili. Kako je, na kraju krajeva, napunjena Amerika? Doseljavanje i naseljavanje je dobrodošlo, mjesta i potrebe ima, ali je očigledno da je za prihvat potrebna još šira vizija od ove koju sada nudi Angela Merkel, vizija za cijelu Europu, ne samo za Njemačku.

Činjenica je da je Angela Merkel poslala dvostruku poruku kad je rekla – Sirijci, dođite. Nije fer da je to napravila bez konzultacija, a nije fer – posebno ističem – da se vizija odnosi samo na zemlje jezgre Europe, dok se rubnim zemljama, recimo Mađarskoj ili zemljama na balkanskoj ruti, ostavlja uloga polufašista nad kojima se politički i medijski komentatori zemalja jezgre zgražaju. No, isto tako, razmislimo, možda bismo trebali imati aktivniju politiku prema izbjeglicama? Nema brige, dolazit će oni još, i to u velikim valovima. Dakle, i oko energetske politike i oko useljavanja, Merkel je postavila Njemačku u središte Europe i potvrdila je u toj ulozi. Njemačka je prošle godine postala još više nezaobilazna. Nema više puta za Bruxelles i za bilo koji glavni grad u Europi koji ne vodi preko Berlina, i to je djelo Angele Merkel. No, stvarnost je još kompliciranija jer se 2015. godine EU, na čelu s Njemačkom, nije uspjela dogovoriti kako će početi rješavati tempo pristizanja izbjeglica. Angela Merkel željela se dogovoriti s Turskom, a Turska je, a ne Grčka, ključna zemlja u rješavanju izbjegličkog pitanja. Erdogan je voljan, ali traži novac, a novca na bacanje u EU više nema, a sve dok Njemačka prima i prima, a drugi nisu toliko pogođeni, nemaju volje niti da daju u tolikoj mjeri. Isto tako, sad bi svi u

EU trebali sudjelovati tako da se Erdogan naplati, ali to svejedno ne rješava pitanje drugih mediteranskih zemalja koje su na izbjegličkoj ruti. I tu je s pravom Matteo Renzi bio jako ljut. Ruku na srce, svih ovih godina nitko nije pomogao ni Italiji ni

Španjolskoj kad su ulazile izbjeglice, a sad svi moramo rješavati da Njemačkoj bude dobro. Apsolutno, moramo. Sad je vrhovni i najveći strateški interes svih nas okolo da Njemačka ostane ovakva kakva jest: bogata, stabilna, solidna, humana, otvorena, samozadovoljna u svojoj ljudskosti koja se svuda u svijetu hvali kroz lik i djelo njene kancelarke, jer ako tako ne bude, stradat ćemo.Što je čovjek bliži Angeli Merkel, to je njena politička persona nijansiranija i složenija, pa i udaljenija od panegirika koji joj je ispjevao američki Time. Opet, hvala bogu da postoji Angela Merkel. Jer da je nema, izbjeglice bi dolazile ovako i onako, Grčka propala i ovako i onako, Erdogan u Turskoj bio bi isti kakav je sad. Sad barem ima šanse da se nešto riješi, samo moramo je pričekati da razmisli o svojim daljnjim koracima.Angela Merkel ove je godine još jasnije nego prije postavila obrise buduće Europe, demografski, financijski i energetski, a sve to znači i politički. Koliko god se tko divio Angeli Merkel, i kritizirao druge, ne može se reći da nisu bili u pravu, ili dijelom u pravu, a opet – da je nema, rasulo bi bilo strašno. Ovako će se, vjerojatno, ipak sve skrpati i krenut ćemo dalje.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:43