PANIKA NA LJEVICI

SDP-OVA MATEMATIKA PORAZA: Zašto Milanović ne uspijeva stvoriti široku predizbornu koaliciju

Mi u SDP-u nećemo imati s kime koalirati nakon izbora. Josipovićeva stranka i HNS ne mogu prijeći izborni prag, a vjerojatno ni ORaH. Zar nisu svjesni da će njihove glasove uzeti D’Hondt i dati HDZ-u?
 Goran Mehkek/cropix

Naravno da se nismo pomirili s gubitkom izbora kad vidimo koja je alternativa. Pa radije bih se ošamario nego bacio koplje u trnje pred HDZ-om i Karamarkom – rekao je za Globus jedan visokopozicionirani SDP- ovac koji poput većine kolega iz vodstva stranke vjeruje da mogu osvojiti još jedan mandat. Zaostajanje za HDZ-om, uvjereno je nekoliko SDP-ovaca s kojima smo razgovarali proteklih dana, još se može stići. A onda će, računaju, u postizbornim koalicijama s manjim strankama na ljevici poput ORaH-a, stranke Ive Josipovića, Laburista, uz već postojeće partnere HNS-om i IDS- om, prikupiti većinu za formiranje Vlade. Ambiciozan plan.

PET DO 12 Pitanje je jedino koliko je realan s obzirom na krizu u kojoj se našla ljevica. ORaH je već nekoliko mjeseci u padu, s HNS-ova broda “bježi” čak i predsjednica stranke Vesna Pusić koja sebe već vidi u UN-u, Laburistima je nekadašnji rejting od 15 posto ostao samo lijepo sjećanje, Ivo Josipović “pet do 12” osniva stranku s davno istrošenim kadrovima, na izbore izlazak najavljuje I bivši SDP-ovac Slavko Linić koji bi mogao uzeti glasove SDP-u njihovoj tradicionalno najjačoj izbornoj jedinici, Čačić i njegovi Reformisti već se nude HDZ-u...

A na dugom je štapu i nastavak suradnje s IDS-om, strankom koja još važe hoće li ovaj put u savez sa Zoran Milanovićem... – Milanović se u zadnjoj godini mandata probudio kao uspavani ljepotan i shvatio: vidi, vidi, pa ja sad moram pobijediti na izborima. A prije toga je zaratio sa svim potencijalnim partnerima i s različitim društvenim skupinama. To sve vodi u rikverc, a ne naprijed – ocjenjuje Anđelko Milardović, politolog s Instituta za europske i globalizacijske studije.

– Situacija na ljevici je ovakva jer je SDP uništio svako povjerenje u ljevicu. Tako neefikasnu vlast, s toliko nerazumijevanja za probleme u društvu, nikad nismo imali – ocjenjuje prof. Ivan Rimac s Instituta Ivo Pilar. Milardović objašnjava kako je ljevica u krizi identiteta, i to prvenstveno zbog SDP-a.

– SDP je postao antiintelektualna stranka, sve misleće ljude Milanović je potjerao, postali su interesna skupina tehnokrata s krizom identiteta i u raskoraku su s socijaldemokratskim identitetom. I Milanović je rekao da su oni liberalna stranka. Pa zašto onda ne sazovu kongres i promijene naziv stranke i program. Zato i imamo ovu fragmentaciju na ljevici – tumači Milardović. I SDP-ovac Tonino Picula, jedan od rijetkih koji se usuđuje javno kritički progovoriti o stanju u vlastitoj stranci, kaže kako je danas ljevica u krizi jer “SDP dijeli s drugim socijaldemokratskim strankama, pogotovo na vlasti, mnoge slabosti jedne političke opcije koja doduše nije izazvala krizu ali još nije ponudila uvjerljivu recepturu kako je savladati”.

– Osim toga, SDP nosi i dodatne terete jer djeluje u zemlji poharane ekonomije i nejakih institucija – dodaje Picula. Posebno je pesimističan bivši laburist Nikola Vuljanić.

– Do potopa ljevice na izborima neće doći jer danas u Hrvatskoj ljevica ne postoji. Ekonomski programi SDP-a i HDZ-a isti su. Sve i da je Karamarko na vlasti, Vlada bi vukla iste poteze kao i Milanovićeva. Kod nas se ljevica i desnica razlikuju isključivo ideološki, dijele se na partizane i ustaše, a ne prema onome tko je za nacionalizaciju, a tko za privatizaciju ili tko je za više novca za znanost i obrazovanje, a tko bi podupirao banke – objašnjava Vuljanić koji je Laburi- ste napustio baš zato što nije prihvaćena njegova ideja da naprave žestok zaokret ulijevo, umjesto da love glasove na centru, gdje su prostor ionako zauzeli SDP i HDZ.

– Upravo su neodlučni birači, oni kojih je oko 40 posto, lijevi birači. I to je taj bazen u kojem prava lijeva stranka može pokupiti glasače – tvrdi Vuljanić.

AUTENTIČNA LJEVICA Politički analitičar Berto Šalaj slaže se da u Hrvatskoj nema grupacije koja bi zagovarala autentičnu lijevu opciju, rad ispred kapitala, i koja bi bila progresivna, u ideološkom smislu.

– Mirela Holy imala je tu šansu, ali ju je propustila. Umjesto da je rekla: uništit ću svoju staru stranku i postati najjača, ona je odlučila biti zelena stranka, a takve ne dobivaju više od 7 ili 8 posto. Ključnu pogrešku napravila je kad nisu imali svog predsjedničkog kandidata, nego su podržali Josipovića koji je potekao iz SDP-a. Propustila je biti lider nove ljevice poput Podemosa u Španjolskoj ili Sirize u Grčkoj – tumači Šalaj. A Siriza se nije dogodila preko noći.

– Cipras je godinama okupljao lijeve opcije, a kod nas su se te opcije podijelile, i to najviše zbog osobnih taština. Osim toga sve naše stranke idu na populizam umjesto na kreiranje politika – dodaje Šalaj. Dio birača, smatra, u strahu od radikalnog HDZ-a dat će glas SDP-u.

Predsjednica ORaH-a kaže pak da je ljevica danas u krizi prvenstveno “zbog razočaranja lijevog biračkog tijela načinom na koji Kukuriku-Vlada upravlja državom”. Ipak, Milanović pokušava spasiti što se spasiti može pa se odlučio na okupljanje svih lijevih stranaka, kako bi spriječio rasipanje glasova i izborio još jedan mandat. Jer lako se može dogoditi da nitko od potencijalnih partnera s kojima računa na postizborne koalicije ne osvoji niti jedan mandat u Saboru, a uzeo je glasove SDP-u.

Metoda preračunavanja glasova u mandate prema D’Hondtu ide na ruku najjačoj stranci, a to znači da, recimo, ORaH u nekoj izbornoj jedinici može dobiti četiri posto i te glasove uzeti SDP-u, ali ne osvojiti mjesto u Saboru, pa će njihovi glasovi otići HDZ-u kao najjačjoj stranci.

– Nadam se da će ljudi prepoznati da svaki glas ORaH-u, Josipoviću, Živom zidu... ustvari pomaže da Karamarko dođe na vlast. A dok je razlika između nas i HDZ- a četiri, pet posto, to se može dostići. Pa Josipović je izgubio izbore za samo 5 tisuća glasova – uvjerava nas jedan član Predsjedništva SDP-a koji tvrdi kako će ovi izbori biti drukčiji od svih prethodnih:

– Jer će ovo biti izbor između Karamarka, lidera koji bi proganjao komuniste i izazvao kaos, i naše koalicije koja je stabilna i koja počinje izvlačiti zemlju iz krize. Istina, smjer ove Vlade nije supersoničan i nismo kao svemirski brod, ali smo svjetlosnim godinama daleko od ove druge opcije koja se bavi progonom vještica. Karamarko je potpuno dezorijentiran – jedan dan najavljuje obračun s crvenim vragovima, a drugi dan traži razgovor s Milanovićem – kaže Globusu sugovornik iz Vlade.

U SDP-u su imali fazu kad su bili deprimirani, a sad ih je zahvatila euforija, odnosno marketinški optimizam da se stvari mogu prikazati boljima nego što jesu – kaže prof. Ivan Rimac s “ive pilara” .

Picula međutim misli kako “trendovi ne idu na ruku vladajućoj koaliciji”.

– Međutim, više od gubitka izbora Kuku- riku koalicije zabrinjava pobjeda ovakvog HDZ-a koji je sasvim plitko desanaderiziran i potpuno krivo detuđmaniziran – kaže Picula koji priznaje kako je “vjerojatno najveći problem SDP-a otvorenost stranke prema svima koji je mogu i žele intelektualno organizacijski nadograditi”.

– U stranci domininira kultura zatvorenosti i konflikta, a ne prožimanja i suradnje. A to je šteta jer nakon ulaska u EU Hrvatska treba nove društvene fokuse. Volio bih da komunikativni, a ne konfliktni SDP što prije inicira takvu javnu političku raspravu – poručuje. Smatra kako Vlada nije ispunila očekivanja građana jer se otvoreno odustalo od Plana 21, a niti su prve dvije godine članstva donijele očekivan napredak.

SDP-ova logika kako će birači u strahu od HDZ-a ipak izabrati njih, za prof. Rimca samo djelomično drži vodu.

– Razočarali su previše birača, pa i svojih, da bi uspjeli motivirati neodlučne da im daju glas i tako prestignu HDZ. Ključno je pridobiti birače na centru, a za to treba umjerena retorika i sofiticiran nastup. SDP to u ovom trenutku, sa svojom radikalnom retorikom, ne može – smatra Rimac. Okupljanje predizborne koalicije sa što više stranaka ljevice analitičar Šalaj tumači kao trenutačno – jedino moguće.

– Milanović želi okupiti te stranke kako njihovi glasovi ne bi otišli HDZ-u. No, to bi mu moglo stvoriti probleme u vlastitim redovima jer će biti manje mjesta na listama za članove SDP-a. Međutim i to potvrđuje da se Milanović nije pomirio s gubitkom izbora jer u suprotnom ne bi okupljao koaliciju nego bi nastojao da što više mandata ostane njegovoj stranci. On sada radi sve kako bi ostao na vlasti, a tek nakon toga će odlučiti što će raditi iduće četiri godine – procjenjuje Šalaj.

Zasad je Milanović na svoju stranu pridobio Laburiste koje je ne tako davno zvao populistima i demagozima.

– Pa što je drugo Laburistima preostalo nego da uđu u koaliciju s SDP-om. U suprotnom će nestati. Sami ne mogu osvojiti nijedan mandat, osim možda Lesara, a on je ionako najavio povlačenje iz politike – upozorava bivši laburist Vuljanić.

Jedan član predsjedništva SDP-a otkriva da bi iste pozive mogle dobiti i druge stranke. – Najesen trebamo pozvati i druge da nam se pridruže, ORaH prije svega, a vidjet ćemo i kako će stajati Josipović – najavljuje ovaj Globusov sugovornik.

– SDP je trebao zagovarati jačanje ORaH- a, a ne njihovu propast, kako bi imali s kime koalirati nakon izbora. Tek sad su shvatili da će biti u problemu ako ORaH ne uđe u sabor – upozorava Šalaj. odlučno ne Mirela Holy međutim i dalje se pokazuje kao tvrd orah.

– Premijer me više ne zove, na moju veliku sreću. Čini se da je shvatio poruku. Nemamo nikakvu komunikaciju, a i nemamo o čemu razgovarati. Osoba koja koristi podzemne medijske kanale kako bi me diskreditirala zato što upozoravam na zakonske propuste i moguće kriminalne radnje njegovih ministara nije osoba s kojom bih mogla surađivati. Ikada! – neumoljiva je Holy, bez obzira što ni njezinoj stranci više ne cvjetaju ruže – podrška u javnosti im se prepolovila. Holy se nada da će stranka svejedno opstati i da će uspjeti ući u Sabor jer već sad bez novca sve teže funkcioniraju.

U slučaju drukčijeg scenarija za Globus najavljuje da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednice i biti obična članica.

– Odlazak u druge stranke nije opcija – tvrdi Holy koja za pad vlastite stranke okrivljuje “kontiniranu negativnu kampanju i podmetanje političkih konkurenata i bliskih im medija”:

– Koji nam pripisuju da smo “zeleni talibani” koji su protiv svih projekata i privjesak SDP-a.

Suradnja s Josipovićem također je neizvjesna prije svega zato što je bivši predsjednik otklonio mogućnost predizborne suradnje sa svojom bivšom strankom, a pitanje je može li Josipovićeva “Naprijed Hrvatska – progresivni savez”, koja će biti osnovana u izbornoj godini te nema vlastitu mrežu, osvojiti više od jednog mandata, onog koji bi on dobio na svoje ime.

– Gdje su mu infrastruktura i organizacija? Za razliku od njega SDP i HDZ, dva ogranka Komunističke partije, svoju su mrežu gradili 20 godina. Stranka je borbena organizacija u mirnodopskim uvjetima, što znači da moraš imati vojsku – upozorava Milardović koji tvrdi da je Josipović “cijeli m mandat potrošio na vlastitoj neodlučnosti i sad ide u osnivanje stranke, na istoj toj neodlučnosti”.

– Želi biti ljevica, a za naziv stranke uzima desničarski slogan Berlusconijeve Forza Italia. Kako je njemu kao ljevičaru palo takvo ime na pamet? Očito računa i na glasove desnog centra. A i zašto bi postizborno koalirao sa SDP-om kad se nije htio vratiti u tu stranku jer nisu provodili reforme. Znamo i kakvi su odnosi njega i Milanovića – podsjeća. Josipović je i sam rekao da u “poslijeizbornom koaliranju vrata nikome nisu zatvorena”.

One man band – tako Josipovićevu stranku naziva profesor Rimac. Vuljanić je još oštriji prema novom političkom projektu bivšeg predsjednika.

– Josipovićeva stranka – pa to je strašno! Kad vidim stranku kojoj je glavni tajnik Mislav Žagar, nemam što drugo reći, pa on- da Velimir Srića... To su sve luzer do luzera – izravan je Vuljanić u razgovoru za Globus. Planove bi SDP-u, smatra Vuljanić, mogao pomutiti možda jedino Slavko Linić, sa svojom listom u 8. izbornoj jedinici.

– Linić tamo dobro kotira, a ima i konkurente koje baš nitko ne voli – Peđu Grbina i Željka Jovanovića – procjenjuje. Dva ili tri mandata, uvjeren je Vuljanić, mogao bi osvojiti i Čačić, no on se već nudi Karamarku. A dok Milanović namjerava širiti koaliciju, pitanje je može li uz sebe uopće zadržati postojeće parnere. Koliko god nas u vladajućoj stranci uvjeravali kako će IDS sigurno ostati uz njih, iz te stranke još nema službene potvrde nastavka suradnje. Posljednjih dana može se neslužbeno čuti da se u IDS-u pitaju “kako SDP misli dobiti izbore u Istri sa salonskim političarima”, nakon što je Zlatko Komadina objavio da neće biti na listi za 8. izbornu jedinicu gdje je 2011. Kukuriku-koalicija osvojila najviše mandata – deset.

SLOBODNI PAD Rejting HNS-a danas se mjeri na razini statističke pogreške. Narodnjaci to, naravno, ne žele priznati. – Potpuno je jasno da je naš rejting daleko iznad onoga što nam daju istraživanja. Jer HNS uz HDZ jedini ima čvrstu infrastrukturu i posloženu organizaciju. Zato su nas u treći put nagovarali i Josipović i Nikica Gabrić, a zove nas i Čačić. Jer bez infrastrukture nema izbornog uspjeha – uzvraća jedan član HNS-a iz vodstva. Činjenica je da predsjednica HNS-a već gotovo pakira kofere jer se nada da će postati glavna tajnica UN-a.

– HNS je stranka slobodnog pada, a Vesna Pusić nakon izbora i rezultata koji će ostvariti treba pronaći utočište na globalnoj razini, što dalje od Hrvatske, na najvišem katu zgrade na East Riveru, nebu pod oblake – kaže Milardović.

U vladajućoj stranci još se nadaju da će građani prepoznati njihove napore i pomake koje su napravili. Građani doduše još ne osjećaju da žive bolje, ali zato u SDP-u zagovaraju što kasnije izbore, pa čak i u veljači iduće godine.

– Trebamo do kraja ustavnog roka čekati s izborima, da se pokažu rezultati. Ja zaista mislim da vrijeme radi za nas. Želimo da se sve što smo se mučili i radili u vremenu prije konačno prepozna kao rezultat ove Vlade. I zato nam treba vremena – rekao nam je prije nekoliko dana potpredsjednik Vlade i član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić.

Za razliku od Grčića Picula misli da Vlada nije ispunila očekivanja.

– Naime, otvoreno se odustalo od ostvarenja predizbornog Plana 21, a činjenica je da prve dvije godine članstva u EU nije zasad donijelo osjetan napredak – dodaje.

Za političke analitičare, uvjeravanje vladajućih da je stanje bolje nego što se želi prikazati, tek je marketinški potez američkog PR stratega Alexa Brauna.

– SDP se i dalje zavarava da mogu popraviti rejting nekim marketinškim trikovima, odnosno da će u zadnjoj godini mandata uspjeti poništiti sve negativno u posljednje tri i pol godine. Imali su fazu kad su bili deprimirani, a sad ih je pak zahvatila euforija, odnosno marketinški optimizam da se stvari mogu prikazati boljima nego što jesu – ocjenjuje prof. Rimac.

Za razliku od Branka Grčića picula misli da vlada nije ispunila očekivanja: “otvoreno se odustalo od Plana 21, a činjenica je da prve dvije godine članstva u EU nije donijelo osjetan napredak” .

Iako misli da je dobro što su se trgnuli, barem u zadnjoj godini mandata, Milardović upozorava da to nije dovoljno. – Pa naravno da govore da će pobijediti jer će građani prepoznati njihove rezultate. To im je rekao njihov američki stručnjak za politički marketing. Pitam se samo čitaju li oni novine u kojima nam se prognozira da ćemo biti iduća Grčka – kritizira Milardović.

Ipak Milardović je bio jedini Globusov sugovornik o ovoj temi koji vjeruje da SDP ipak ima šanse osvojiti još jedan mandat. – Šanse da SDP ostane na vlasti su vrlo male. HDZ će biti relativni pobjednik izbora, što ne znači da će imati dovoljno mandata za sastavljanje Vlade. No, ne treba zaboraviti tko sjedi na Pantovčaku. Kolinda Grabar-Kitarović sigurno će mandat za sastavljanje Vlade dati HDZ-u kao relativnom pobjedniku, a to znači da će u startu imati osam mandata manjinaca. Koliko god sad Pupovac govorio da neće s HDZ-om, on je s njima bio u koaliciji, a osim toga manjinci uvijek idu uz vlast – uvjeren je Šalaj.

Vuljanić pak tvrdi kako će HDZ pobijediti i kako s tim nikakve veze neće imati njihov gospodarski program. – Nikada nisam vidio ni jedan gospodarski program HDZ-a, pa tako nećemo vidjeti ni ovaj. No, HDZ ima mrežu i može na čelu stranke biti ovca Gregor ili neki akademik potpuno je svejedno. To više što su kod nas toliko uništene društvene vrijednosti da pravomoćno osuđen može postati gradonačelnik Dubrovnika, a nor- malno je i da predsjednica države izbjegne plaćanje poreza.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:32