ZAGONETKA PANDEMIJE

Za Globus piše Goranka Jureško: Je li covid nestao ili se samo pritajio? Šesti val korone? Mogao bi početi u Keniji...

Zasad pravih informacija o kretanju virusa nakon ukidanja mjera zapravo nema. Razlog? Sve je manje testiranja, pa onda i podataka!

U Africi raste broj oboljelih od covida-19, no pretpo-stavlja se da će eventualni šesti val infekcije biti blaži od svih dosadašnjih jer je posrijedi varijanta omikron

 Simon MAINA/AFP

Što je s covidom-19? Je li nestao? Kakva nas jesen čeka? Koje su prognoze stručnjaka? ... Reklo bi se sve teška pitanja koja uglavnom ostaju bez odgovora jer znanstvenici kažu - ne želimo se sramotiti s obzirom na to da su prognoze dosad bile uglavnom pogrešne. Činjenica je ipak da je novi soj omikron, premda se širi brže od svih dosad poznatih, izazivao blaže simptome, da je bilo sve manje hospitaliziranih i umrlih pa se svijet odvažio uglavnom ukinuti epidemiološke mjere, pa čak i maske u javnom prijevozu ili dućanima. Rijetki su poput Austrije i Italije gdje maske još dijelom ostaju obveza. Zasad pravih informacija o kretanju virusa nakon ukidanja mjera zapravo nema. Razlog? Sve je manje testiranja, pa onda i podataka!

Iz Svjetske zdravstvene organizacije ipak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:28