INTERVJU

Rada Borić za Globus: ‘Zeleno-lijeva koalicija bit će do 2024. spremna za vođenje države‘

Nastave li na isti način, HDZ će postati regionalna stranka, a SDP će izgubiti već poljuljanu poziciju najveće oporbene stranke
Rada Borić
 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednica Nove ljevice Rada Borić odlučila je napustiti mjesto saborske zastupnice i kao zastup­nica u zagrebačkoj Skupštini potpuno se posvetiti gradskoj politici.

Kako gledate na praksu da su pojedini saborski zastupnici ujedno i članovi gradskih vijeća odnosno Skupštine u Zagrebu ili gradonačelnici?

- Anka Mrak-Taritaš bila je izuzetno aktivna i u Saboru i volonterski u Skupštini, a čini mi se da se ne može jednako kvalitetno obavljati posao zastupnika i gradonačelnika ili načelnika jer oni obnašaju izvršnu vlast, a trebali bi provoditi vrijeme u sabornici.

Odlukom da napustite Sabor jasno ste pokazali da vam novac i privilegiji nisu presudni. Vjerujete li da građani to znaju cijeniti?

- Izbore u Zagrebu i u drugim gradskim vijećima dobili smo na povjerenju građana da smo mi ti koji donose prave promjene i da nam je javni interes na prvome mjestu, a ne privatni interesi i privilegije. Motiv za politički angažman ne smije biti privilegija ili naknada.

Po tome smo nova generacija političara i političarki. Građani koji su prvi put izišli na izbore i oni koji su ranije odustali od izbora ne vjerujući u mogućnost promjene, nagradili su odlučnost, dosljednost, borbenost i optimizam. Obećali smo, a to ćemo i pokazati, da će s nama sudjelovati u kreiranju politika koje će omogućiti pravedniji, solidarniji i zeleniji grad.

Zeleno-lijeva koalicija dosad uglavnom nije u svoje redove prihvaćala ljude koji su prije bili aktivni u drugim strankama. Hoće li tako biti i ubuduće?

- Tko prihvaća promjenu paradigme, odnosno u stanju je napustiti zastarjele modele i prakse koje često koriste tradicionalne stranke, ima što tražiti u strankama zeleno-lijeve koalicije. Prakse učlanjivanja i rada u našim strankama razlikuju se i mislim da nam ponekad može dobro doći iskustvo onih koji su već djelovali u drugim strankama, a znaju zašto su se odlučili za odlazak. Dakako, nužan je uvjet za nove članove i članice dijeliti temeljne vrijednosti, društvene i političke.

Po novom CRO Demoskopu, koalicija platforme Može­mo! ima podjednaku potporu birača kao i SDP. Kako to komentirate?

- Zeleno-lijeve politike polako, ali sigurno osvajaju sve veću potporu birača. Ne radi se tu samo o slabljenju potpore birača SDP-u koliko o prijekoj potrebi da nakon godina, pa i desetljeća regresije u Hrvatskoj ponudimo inovativna, ali održiva i pravedna rješenja za razvoj Hrvatske.

Pogledajmo samo upravljanje ljudskim potencijalima u javnom sektoru koje je do današnjih dana kontaminirano stranačkim kadroviranjem – dominantno HDZ-a, IDS-a i drugih stranaka, a u nekim sredinama ili situacijama nije se ni SDP proslavio po tom pitanju.

Treba žaliti za tri desetljeća propuštenih prilika da Hrvatska, pa tako i Zagreb, svoje ljudske i materijalne potencijale iskoriste za uspješan razvoj, i stoga nas čeka dugi oporavak. No, sada kada u Zagrebu zapošljavanje u javnom sektoru bude putem stvarnih natječaja, javne nabave kompetitivne i transparentne, a gradska uprava servis građanima, možemo reći da je oporavak već započeo.

Vjerujete li da ljevica okupljena oko zeleno-lijeve koalicije, s SDP-om ili bez njega, može do idućih parlamentarnih izbora postati snaga koja će pretendirati na preuzimanje vlasti u državi?

- Da! No, iza toga “da” stajat će strpljiv i predani rad na terenu u oblikovanju novih politika i testiranju novih praksi kako bismo ojačali naše potencijale i pripremili se za vođenje države.

Pokazali smo prije četiri godine da možemo uz skromne resurse i četvero zastupnika u Skupštini doći do 23 zastupnika danas, pa sam sigurna da ćemo i broj naših zastupnika u Saboru na idućim parlamentarnim izborima značajno povećati. Novi je gradonačelnik u kampanji rekao da ćemo, mijenjajući Zagreb, mijenjati i Hrvatsku i ta se promjena već osjeća.

Neki tvrde da će HDZ teško izbjeći sudbinu SDP-a te da će gubiti potporu birača. Slažete li se s time?

- HDZ-u sada ne nedostaje “plave boje” jer posve pogrešno boji “svoje” županije u plavo, pa se čini kao da nije izgubio, ali kada se pokaže u brojkama koliko proračunskih sredstava ili koji broj birača više “ne pokriva” – nervoza je očita. Desne i tradicionalne, u pravilu hijerarhijski organizirane političke opcije manje su fleksibilne za brzu prilagodbu promjenama, pa se unutarstranački lom i u HDZ-u čini neizbježnim.

Nastave li na isti način, izgledno je da će HDZ postati regionalna stranka, a SDP će izgubiti već poljuljanu poziciju najveće oporbene stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:04