NOVI GLOBUS

Plenković stvara novu mrežu moći! Uskoro odlučuje kome će povjeriti 100 visokih dužnosti

Kadrovske odluke znaju biti najteže, pogotovo za šefa stranke koja se toliko puta opekla s „mangupima“ u svojim redovima
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

O najavljivanoj jesenskoj mini rekonstrukciji Vlade premijer Andrej Plenković ne govori. Čak ni njegovi najbliži suradnici u HDZ-u i Banskim dvorima s kojima smo razgovarali proteklih nekoliko tjedana ne znaju ništa o njegovim planovima. Svi očekuju neke promjene, ali ni na najužim sastancima, koliko se može doznati, još uvijek rekonstrukcija Vlade nije stavljena na dnevni red.

No, bolje upućeni tvrde da to ne znači kako do promjena na čelu nekoliko ministarstava ipak neće doći. Nova imena su nužna i neminovna potreba ukoliko se želi ući u strateške reforme. A vrijeme bez skorih izbora za vratom, nakon više nego uspješne turističke sezone i uz sigurnost koju stvara pomoć izdašnih europskih fondova, ne može biti bolje. Osim toga, pred Plenkovićem je nezaobilazna odluka o tome s kim će voditi zemlju naredne tri godine, ako ne bude kakvih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Kadrovske odluke znaju biti najteže, pogotovo za šefa stranke koja se toliko puta opekla sa „mangupima“ u svojim redovima. Andrej Plenković slovi za čovjeka koji odlučuje teško i sporo, koji dobro promišlja svaki korak, a konzultira se u vrlo uskom i pomno odabranom krugu ljudi. Važne odluke rijetko kada delegira drugima, pa bili to i najviše pozicionirani i najpovjerljiviji suradnici. Zato ga kritičari nerijetko optužuju za preveliku i nepraktičnu koncentraciju moći koja zagušuje, usporava i otežava kanale odlučivanja.

No, bi li percepcija bila drugačija da pusti uzde iz svojih ruku? Javnost ionako misli da se i najsitnije odluke donose u njegovu kabinetu. Stranačko članstvo HDZ-a tradicionalno očekuje da „šef“ odlučuje o svemu. Kad ne bi bilo tako, postupno bi počeli otkazivati poslušnost. Dok „šef“ odlučuje, postavlja, imenuje i smjenjuje, tada i vlada strankom.

Ako ne imenuje, ne postavlja na funkcije i ne odlučuje o sinekurama, tada vrlo brzo prestaje stvarno vladati. Zato HDZ mora biti na vlasti. Jer, ako nije vladajuća stranka, nema dovoljno položaja i funkcija na koje se može imenovati. U HDZ-u je to uvijek predznak početka potrage za novim „šefom“. To se zove HDZ-ov začarani logički krug. I zato u ovom trenutku Andrej Plenković, u punom smislu te riječi, vlada HDZ-om i državom.

Suradnja HDZ-ove Vlade sa predsjednikom države Zoranom Milanovićem započela je i traje u skladu sa proklamiranom „tvrdom kohabitacijom“. No jesen je donijela smirivanje tenzija. Milanović nije napadao Vladu ni kad je mogao, primjerice oko katastrofalnog kašnjenja obnove potresom porušene Banije, ali i Zagreba.

Ni odluke oko borbe sa pandemijom više ne izazivaju kavgu. Imenovanje Valentina Franjića za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost supotpisom obojice predsjednika popraćeno je gotovo ujednačenim superlativima odabranom kandidatu. Ipak, još je upitno je li Radovan Dobronić, Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, sudac Trgovačkog suda poznat po presudi u slučaju „Franak”, prošao Plenkovićev skener. Zato se očekuje da će uskoro krenuti i imenovanja velesposlanika i generalnih konzula oko kojih su se natezali mjesecima a da nisu nijednom sjeli za stol.

Prema onome što se može saznati, liste sa imenima kandidata usuglašavaju se iza pozornice preko nadležnih predstavnika „dva brda“. „Dijalog je uspostavljen“, kažu upućeni, pa makar i preko posrednika.

A da je problem sa diplomatima postao više nego ozbiljan, pokazali su i brojni upiti u Ministarstvo vanjskih poslova koji su stizali iz diplomatskih krugova u Zagrebu. Riječ je o, u ovom trenutku, upražnjenim mjestima za 38 veleposlanika i generalnih konzula koji se mogu imenovati samo ako na ukaze o imenovanju politički „stave potpis“ i predsjednik države i predsjednik Vlade.

Ipak, za Andreja Plenkovića tih 38 imena, kako god do jučer izgledali kao nepremostiva prepreka, sada predstavljaju manji problem. Direktno ili indirektno, pred premijerom stoji stotinjak važnih imenovanja, postavljenja i izbora u državi, stranci, državnim ili javnim poduzećima i institucijama.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Globus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:24