TIMOV BIG BIZNIS

Nakon godina šutnje Globus napokon otkriva čime se danas bavi bivši hrvatski premijer

Orešković se nakon neslavne kratkotrajne političke epizode ponovno posvetio biznisu

Tihomir Orešković

 CROPIX

Tihomir Tim Orešković, bivši hrvatski premijer s najkraćim mandatom u povijesti Hrvatske i zasad jedini nestranački biznismen koji je praktički preko noći postao predsjednik koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta 2016., zazire od medija.

Od nesretnog rušenja u Saboru do danas nije javno istupao, osim sporadičnih izjava kada su ga novinari zvali da nešto pojasni.

Orešković se nakon neslavne kratkotrajne političke epizode ponovno posvetio biznisu, i to farmaceutskom, u kojem je stekao zavidnu karijeru financijskog stručnjaka.

Nakon godina šutnje Globus napokon otkriva čime se danas bavi bivši hrvatski premijer.

Od 2018. hrvatsko-kanadska “građevina” Tim – koji je ostao zapamćen po slabom poznavanju hrvatskoga jezika, što je često djelovalo komično, ali i po tome što je u kratkom roku uspio stabilizirati javne financije – radi u švicarskoj farmaceutskoj kompaniji Xantis Pharmi AG, gdje je predsjednik Uprave.

Riječ je o farmaceutskoj tvrtki koja se bavi opskrbom ljekarni, liječnika i veledrogerija u Rusiji, Ukrajini, drugim državama bivšeg Sovjetskog Saveza i u srednjoj Europi generičkim lijekovima.

Jako je zanimljiv profit koji stoji iza te tvrtke. Osnovao ju je, naime, 2015. britanski privatni equity fond Novator, koji je u vlasništvu poznatog islandskog poduzetnika Thora Bjorgolfssona.

image

Vlada Tihomira Oreškovića

Damjan Tadic/Cropix

Bjorgolfssona je Forbes 2007. na naslovnici magazina proglasio prvim islandskim milijarderom. Tada mu se bogatstvo procjenjivalo na 3,5 milijardi dolara. Prvo bogatstvo stekao je kad je u Rusiji 1997. otvorio pivovaru i smislio premium brand piva Bočkarov. Vrlo brzo pivo je postalo jako popularno, pa je 2002. Bjorgolfsson pivovaru prodao Heinekenu za 325 milijuna dolara.

Povratkom na Island stječe 45 posto udjela u drugoj najvećoj islandskoj banci, investira u mnoge druge financijske kompanije. No onda stiže ekonomska kriza 2007. i carstvo islandskog biznismena počinje se urušavati. Mnoge tvrtke proglašavaju bankrot, a sam Bjorgolfsson se morao ispričati javnosti zbog svoje uloge u islandskoj bankarskoj krizi, koja je praktički cijelu državu dovela do bankrota. Iz krize je izišao s velikim dugom od milijardu dolara, ali se dogovorio s kreditorima i otplatio dugove od 350 milijuna dolara do 2014.

Baš poput svojega pradjeda koji je bio prvi privatni poduzetnik na Islandu i dvaput bankrotirao, digao se iz pepela i ponovno počeo investirati, ali ne više u bankarski sektor, nego u telekomunikacije, farmaciju i IT-sektor. Danas njegovo bogatstvo Forbes procjenjuje na 2,2 milijarde dolara i 1444. je na popisu najbogatijih na svijetu.

Novator ulaže novac u poljske, češke, finske, islandske, bugarske, grčke i čileanske telekome, industriju videoigara u Južnoj Koreji te u švicarske farmaceutske tvrtke, poput ove u kojoj je glavni čovjek Tim Orešković.

Sjedište tvrtke je u Zugu u Švicarskoj, ali Orešković, kažu nam sugovornici, više vremena provodi u Hrvatskoj nego u Švicarskoj.

- On nije vezan specifično uz ured u Švicarskoj, bude on i tamo, ali dosta vremena provodi u Hrvatskoj. Fond je ulagač u tvrtku i njihova je poslovna logika stvaranje pozitivnih rezultata. Tim je osoba koja to može ostvariti, dokazani je financijski stručnjak i zato je na toj poziciji. To što je bio premijer, u farmaciji je manje bitno, posebno u ovakvim kompanijama koje nisu u direktnom dogovoru s vladama – govori nam jedan dobar Oreškovićev prijatelj.

Iz jedne od najvećih svjetskih farmaceutskih tvrtki, Teve, gdje je bio na poziciji glavnog financijskog direktora u Odjelu globalnih generičkih lijekova, zadužen za vođenje financija na području Europe, Azije, Amerike i novonastalih tržišta, Orešković je i došao na poziciju premijera, a budući da je imao ugovor koji mu je omogućavao povratak, bio je nezaposlen tek dva mjeseca nakon što ga je HDZ srušio.

Zato nije dugo ni koristio povlasticu da šest mjeseci prima punu plaću, a šest mjeseci pola plaće, što je sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, a zbog odredbi tog Zakona u periodu “hlađenja” nije mogao ni raditi u kompanijama koje u Hrvatskoj rade s državom.

Teva je, naime, vlasnica naše Plive, pa ga je menadžment kompanije odmah poslao u Amsterdam i priopćio kako neće imati nikakvu vezu s Hrvatskom. Tamo je dobio poziciju višeg izvršnog potpredsjednika za poslovnu učinkovitost, ujedno je bio i glavni financijski direktor.

image

Tihomir Orešković

Vlado Kos/Cropix

No sudbina je tako htjela da je Tim Orešković u Tevi proveo samo 10 mjeseci nakon povratka, jednako koliko je i službeno bio što premijer, što tehnički predsjednik Vlade.

Izraelski farmaceutski div upravo je prolazio kroz proces restrukturiranja, a žrtva tog procesa bio je i naš Tim Orešković, koji je dobio otkaz.

Nakon 25 godina karijere u farmaciji, koju je započeo još 1992. u američkoj tvrtki Eli Lilly u Kanadi, s prekidom od 10 mjeseci kada je obnašao dužnost predsjednika hrvatske Vlade, Orešković se iz Amsterdama ponovno vratio u Zagreb svojoj obitelji, supruzi Sanji i djeci.

Kratko je bio u Zagrebu, pa je otputovao u Kanadu tijekom blagdana, ali njegovi prijatelji govorili su tada da bi volio raditi i živjeti u Hrvatskoj. Želja mu se ipak nije ispunila te je prihvatio posao u Švicarskoj, koji mu ipak dopušta da provodi i vrijeme u Zagrebu, gdje obitelj, odnosno supruga, u svom vlasništvu ima stan u Teslinoj ulici u centru Zagreba veći od 280 četvornih metara. Stan je tada, prema imovinskoj kartici, vrijedio 5,5 milijuna kuna, a Orešković je prijavio i građevinsko zemljište u Vrapču, također u supruginu vlasništvu, veličine 3000 četvornih metara i vrijednosti milijun kuna. Orešković je 2016. prijavio i obiteljsku štednju od ukupno 15,4 milijuna kuna u protuvrijednosti kanadskih dolara i eura.

U međuvremenu, 2018., Oreškovići su postali bogatiji za još jednu nekretninu u Hrvatskoj. Bivši premijer kupio je za oko pola milijuna eura 300 četvornih metara veliku vilu na otoku Braču, što je tada i potvrdio za Jutarnji list. Tog ljeta je bio kod prijatelja u Splitskoj na Braču i doznao da se vila prodaje. Zaljubio se, rekao je, u Jadran i Dalmatince, pa je odlučio kupiti kuću za ljetni odmor. Iza njegova mandata vukla se afera s ljetovanjem na državni trošak u vili Costabela u Rijeci, gdje su Oreškovići za Uskrs i ljetne praznike potrošili više od 120.000 kuna samo na reprezentaciju. Nakon što su mediji otkrili aferu, Orešković je obećao podmiriti troškove.

Iako su mediji naveliko cijelo vrijeme spekulirali o povratku u politiku, Orešković je to demantirao kada su ga pitali za vilu na Braču i rekao kako se ipak odlučio za biznis, koji “ne ide s politikom”. Tada nije otkrio čime se točno bavi, ali Globus je, evo, to otkrio nakon godina šutnje. Na otok Brač, rekao je tada, doveli su ga prijatelji Vlatko Vanjek i Marko Majdandžić, vlasnici tvrtke Vamaco, koja se bavi prodajom crne metalurgije i bilježi godišnje prihode od oko 300 milijuna kuna.

- I supruga i djeca su tu, žive na dvije lokacije, u Zagrebu i na Braču – otkriva nam naš sugovornik.

Orešković se, otkad je naprasno srušen u Saboru, nije bavio politikom, ali se politika bavila njime. Ostalo je zapaženo da je na lokalnim izborima 2017. dao podršku Tomislavu Paneniću u kandidaturi za osječko-baranjskoga župana. Panenić je bio Mostov ministar gospodarstva u njegovoj Vladi i odlično su surađivali.

Sve do 2020. politički se nije aktivirao, ali je jedna fotografija s rođendana Stjepe Bartulice, njegove nekadašnje desne ruke u Vladi, u izbornoj kampanji u svibnju, ponovno podgrijala priče o mogućem političkom angažmanu. Oreškovićev savjetnik objavio je fotografiju na Facebooku na kojoj su bili Tim, Miroslav Škoro i on, pa se odmah počelo spekulirati pridružuje li se Orešković Domovinskom pokretu, hoće li na njihovu listu, ili će pisati gospodarski program nove, desne stranke.

No, ništa od toga.

Orešković se vratio u svoju biznis anonimnost, a podrška političarima, kažu nam izvori, bila je više na prijateljskoj osnovi, jer Tim “cijeni svoje suradnike”.

- On nije podržao nijednu političku opciju, nego pojedince s kojima je bio blizak, i to na prijateljskoj razini. Puno ih je koketiralo s njegovim imenom, sačuvao je pozitivan imidž u javnosti i svi bi ga htjeli vidjeti u nekoj svojoj političkoj opciji. On bi i dalje mogao imati težinu u političkom prostoru, ali to je isključivo na njemu hoće li se i kada politički angažirati – zaključuje jedan njegov prijatelj.

Te 2020. godine više se pak pričalo o Oreškovićevoj kćeri Elli koja je imala zapažen nastup na Dori, a i ove godine pokušat će otići na Euroviziju u Italiji. Tata, rekla je za medije, često sluša njezine pjesme i daje komentare.

A Orešković danas, govore nam oni koji katkad s njime popiju kavu, politiku komentira, ali ne u smislu da misli nešto ozbiljno poduzimati u tom smjeru. Zanimaju ga gospodarske teme, a posebno one s kojima se suočavao i u svom kratkotrajnom mandatu u Banskim dvorima. INA ga i dalje zaokuplja, a zbog nje je i počeo pad njegove Vlade kad se otkrilo da supruga tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a radi s MOL-om, zbog čega je Tomislav Karamarko pod pritiskom Mosta i podnio ostavku. Nakon što je srušio Oreškovića i nije uspio presložiti Vladu, podnio je ostavku i na mjesto predsjednika HDZ-a, a stranku je preuzeo Andrej Plenković i pobijedio na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:52