POTPREDSJEDNICA VLADE

MARTINA DALIĆ ZA NOVI GLOBUS: ISTINE I LAŽI O 14 MJESECI BITKE ZA AGROKOR: Todorić nam je rekao da ćemo mi biti krivi za sve ako mu ne damo 300 mil. €

”Todorić je na sastanku u Vladi rekao da je pred stečajem i tražio od države 300 milijuna eura pomoći. Odlučno smo mu rekli: Ne! On nam je na to uzvratio: ‘Onda ćete vi biti krivi za sve što se bude događalo s kompanijom’”
 CROPIX

U intenzivnim međusobnim razgovorima vjerovnici su riješili i dogovorili bitna pitanja međusobne nagodbe, uključujući i pitanja važna domaćim dobavljačima. Na ovaj je način otvoren put da se u nadolazećim tjednima oblikuje pravni tekst cjelokupne nagodbe i izvanredna uprava dovrši posao u zakonom predviđenim rokovima – kaže za Globus potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, dvanaest mjeseci nakon početka rada izvanredne uprave u Agrokoru i nekoliko dana nakon krajnje napetoga tjedna u kojem je, po tvrdnjama mnogih dobavljača, upravo ona dala odlučujući doprinos postizanju dogovora o pitanju plaćanja graničnog duga.

Kriza koja je u najvećoj hrvatskoj kompaniji izbila prije petnaest mjeseci prijetila je ne samo slomom Agrokora nego i mnogih drugih hrvatskih kompanija, što bi, da Vlada nije odmah reagirala, zemlju gurnulo natrag u recesiju. Martina Dalić, odlukom premijera Plenkovića, preuzela je najtežu zadaću u svojoj dugogodišnjoj poslovnoj i političkoj karijeri. I tu je zadaću uspješno obavila.

A kako je sve počelo?

”Prve informacije da se nešto neobično događa u Agrokoru došle su do mene kada i do svih drugih. Agencija Moody’s tijekom siječnja i početkom veljače 2017. smanjila mu je rejting i dala nekoliko upozorenja. To nije uobičajeno, to više što je rejting Agrokora smanjen u vrijeme kada je recesija napokon završila i ekonomija rasla. Bio je to jasan znak da nešto nije u redu. Sam gospodin Todorić o razmjerima krize u kompaniji progovorio je u veljači i zatražio sastanak”, prisjeća se Martina Dalić.

”Sastanak je počeo poslije podne u Banskim dvorima kada nas je Todorić informirao da postoji veliki problem s likvidnošću i da je, u suštini, kompanija pred stečajem. Tražio je da mu Vlada financijski pomogne iznosom od 300 milijuna eura. Na tom je sastanku kazao da je možda odgovoran za nastalu situaciju, a da ćemo mi, Vlada, biti krivi za sve što se bude događalo ako se ne udovolji njegovu financijskom zahtjevu.”

Svima je bilo jasno da je situacija krajnje ozbiljna, da su ulozi ogromni i da drama tek slijedi. Ali svi koji su bili na tom “popodnevnom sastanku” u Vladi bili su krajnje čvrsti u uvjerenju da Vlada ne može i neće dati Todoriću novac poreznih obveznika. ”Nitko tome nije bio sklon, a i sam Todorić je rekao da više nema podršku banaka”, kaže Martina Dalić.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:26