EKSKLUZIVNO

PLAN ZA DRUGU GODINU MANDATA Predsjednica odlučila preuzeti jednu od glavnih uloga u kreiranju budućnosti RH. A to se HDZ-u uopće ne sviđa

Među predsjedničine grijehe HDZ-ovci ubrajaju što odmah nakon izbora nije dala mandat za sastavljanje Vlade Tomislavu Karamarku i što se na Pantovčaku piše drugi gospodarski program
 Daniel Soldo/EPH








U predsjedničke izbore ušla je kao autsajderica, pobijedila je tijesno, u drugom krugu, ali nakon godinu dana mandata Kolinda Grabar-Kitarović najpopularnija je hrvatska političarka.

U postizbornoj drami, usred svih Mostovih preokreta u pregovorima, zauzela je čvrst stav I pozicionirala se kao neovisna čuvarica Ustava koja radi prije svega za građane. To joj se ubraja među najpametnije poteze u dosadašnjem mandatu. A to HDZ-u nije dobro sjelo.

Dio stranke ozbiljno joj je zamjerio što Karamarku kao relativnom pobjedniku izbora nije odmah dala povjerenje za sastavljanje Vlade. Kad se doznalo da je na papiru pripremala tehničku vladu za slučaj da mora raspisati prijevremene izbore, dodatno je raspirila iskru sukoba sa strankom koja ju je lansirala na Pantovčak. A stvari su se u samo 12 mjeseci stubokom promijenile. Kolinda Grabar-Kitarović u tom se periodu uspjela riješiti dvojice protivnika i jednog suparnika. Josipovića je porazila na predsjedničkim izborima, Milanović je na parlamentarnim poslan u oporbu, a i Karamarko je ostao bez premijerske fotelje da bi HDZ mogao sklopiti kompromisnu vladu s Mostom.

I dok se šefovi SDP-a i HDZ-a izmjenjuju na listi najnepopularnijih političara u zemlji, Kolinda Grabar-Kitarović je na vrhu. Scenarij u koji je prije godinu dana malo tko vjerovao.

Predsjednica je, čini se, odlučila pokazati još veću inicijativu i preuzeti jednu od glavnih uloga u kreiranju političke i ekonomske budućnosti zemlje.

A to se HDZ-u uopće ne sviđa.

Globus je u razgovoru s desetak izvora iz Domoljubne koalicije i Hrvatska raste ali i ljudima bliskim Uredu predsjednice rekonstruirao sve točke njezina sve otvorenijeg prijepora s HDZ-om.

Tomislav Karamarko lansirao je Kolindu Grabar-Kitarović na Pantovčak, ali od izborne noći, osim na konzultacijama, nisu viđeni javno zajedno.

Uz novi broj Globusa poklanjamo Vam knjižicu s biografijom Davida Bowieja – čovjeka koji je promijenio svijet.

Posjetili smo pogon Lush Manufakture u Strmcu gdje se kuhaju mirisavi sapuni za kojima luduje cijela Europa. Otkivamo nepoznatu priču o šest dramatičnih mjeseci tokom kojih je papa Ivan Pavao II. promijenio odnos prema raspadu Jugoslavije i budućnosti Hrvatske, donosimo detalje o najmoćnijem meksičkom narkobosu El Chapou čiji je godišnji “proračun” 48 milijardi dolara, pišemo o hidrogenskoj bombi iz Sjeverne Koreje i donosimo potresnu životnu priču Paula Schreinera čiji je djed skončao u Auschwitzu, tata u Jasenovcu, a on se od 1993. godine bori s hrvatskom birokracijom.

U rubrici Politika otkrivamo što će država učiniti za rast nataliteta. Njemačka “uvozi” čak 500 tisuća ljudi na godinu, no ni to joj nije dovoljno da pokrpa demografsku rupu. Božo Petrov najavljuje da će nakon formiranja Vlade pregovori s HDZ-om trajati još šest mjeseci , donosimo odgovore na osam pitanja o osobnom bakrotu, a u briefingu Peđo Grbina otkriva nam da je sada sigurniji nego ikad kako je izbacivanje Linića iz SDP-a bila dobra odluka.

U novom broju Globusa istražujemo kako gledati Netflix, popularni servis za prijenos videosadržaja u Hrvatskoj i otkrivamo kada će španjolski modni brend Mango u otvoriti trgovinu u Magminoj zgradi u Ilici.

Donosimo specijalni izvještaj s CES-a i otkrivamo plan spašavanje najveće talijanske banke – UniCredit.

Pišemo o revolucionarnoj predstavi “Tko ti je kriv” u kojoj vršnjaci na pozornici vrijeđaju jedni druge, a onda pozovu publiku da zaustavi nasilje. Željko Babić, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, otkriva Globusovim novinarima kako je pomlađenu momčad, koja 15. siječnja igra prvu utakmicu Europskog prvenstva u Poljskoj, željeznom sportskom disciplinom pretvorio u stroj spreman za pobjeđivanje.

Donosimo intervju sa Senkom Bulić o predstavi koju režira u ZKM-u, pišemo o novom filmu Quentina Tarantina i otkrivamo sve o najvećoj američkoj indie rock zvijezdi 21. stoljeća - Carrie B.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:19