BRIEFING

MATKO MILIN:'Tek ćemo za 100 godina znati čemu služe novi kemijski elementi'

Kalifornij je otkriven prije 50 godina i tada nitko nije znao da će služiti za tretiranje tumora mozga
 Goran Mehkek/EPH








Periodički sustav elemenata širi se za četiri nova elementa. Kad su oni točno otkriveni?

– Istraživanja na njima počela su 2003. godine, ali je zaključak o njihovom priznavanju stigao tek 30. prosinca 2015. godine što znači da je sve skupa dosta dugo trajalo.

Zašto je taj postupak tako dugotrajan?

– Zato što podrazumijeva dugotrajna i zahtjevna mjerenja. Evo, Japanci, koji su zajedno s ruskim i američkim znanstvenicima sudjelovali u ovom otkriću, samo su na mjerenja potrošili 550 dana. Od 2003. godine do danas morali su proizvesti 100 tisuća milijardi sudara kako bi proizveli tri atoma elementa 113. Nije to uvijek tako komplicirano, ali u slučaju elementa broj 113 je bilo nešto zahtjevnije.

Što to znači da ovi novi elementi ne postoje u prirodi?

– To znači da su oni umjetno stvoreni u laboratoriju uz pomoć akceleratora, a takva je praksa posljednjih 50-ak godina. Smatra se da su elementi koji postoje u prirodi svi otkriveni i da više ne bi trebalo biti takvih slučajeva. Naravno, tu uvijek treba staviti ogradu jer čovjek nikad ne može biti 100 posto siguran.

Otkrivaju li se novi elementi slučajno ili namjerno?

– Namjerno.

Negdje sam čitala kako novotkriveni elementi traju jako kratko, čak manje od tisućinke sekunde. Zašto je to tako?

– Stvar je u tome da su novi elementi vrlo teški, a to onda znači da su nestabilni I kratkotrajni. No, teorija kvantne fizike podrazumijeva da postoje elementi koji su puno stabilniji i koji bi mogli imati potencijalnu primjenu. Dakle, znanstvenici preko nestabilnih elemenata pokušavaju doći do onih stabilnijih, i tu je vrijednost ovih posljednjih otkrića.

Je li otkriće novog elementa san svakog nukleranog fizičara?

– Rekao bih da jest. To možda nije otkriće za Nobela, ali mogli bismo ga usporediti s postignućem svjetskog rekorda u nekom sportu.

Kako konkretno otkriće novih elemenata može unaprijediti znanost, svijet, kemiju?

– Zasad nitko ne zna čemu će novootkriveni elementi služiti, ali tako to obično jest u znanosti. Uzmimo za primjer element kalifornij koji je umjetno proizveden prije više od 50 godina. Tada nitko nije mogao niti slutiti da će kalifornij u budućnosti služiti kao izvor neutrona u tretiranju tumora mozga i unutarnjih organa, a kamoli da će jedan gram ovog elementa koštati 27 milijuna dolara.

Kako izgleda procedura dodjeljivanja imena novim elementima?

– Uobičajeno je da ime novom elementu daje skupina znanstvenika koja ga je otkrila, a element se u pravilu naziva po gradu, državi, znanstveniku, svojstvu ili mineralu. Dva prethodna elementa koja su ušla u periodički sustav zovu se livermorij, po gradu u kojem se nalazio laboratorij čiji su ga znanstvenici otkrili, te flerovij, po ruskom fizičaru Flyorovu.

Zna li se možda kako će se novootkriveni elementi zvati?

– Još ne sa sigurnošću, ali Japanci će za “svoj” element (113) navodno predložiti jedno od tri imena. Prvi prijedlog će biti u čast njihove zemlje japanij, druga opcija je rikenij po imenu laboratorija, a treća mogućnost je nišinanij po poznatom japanskom nobelovcu.

Imate li vi neko vama najdraže ime kemijskog elementa?

– Nemam najdraže ime, ali imam najdraži element.

Koji?

– To je berilij, a o njemu sam pisao i doktorski rad. Moje najveće znanstveno postignuće bazirano je upravo na beriliju. Naime, dosad se pretpostavljalo kako atomska jezgra izgleda kao kuglica, ali mi smo uspjeli proizvesti jezgru u obliku ragbi lopte.

Prema prvim naznakama novog kurikuluma, u škole će se opet uvoditi domaćinstvo, a kao novi predmet bit će tu financijska pismenost. Nadate li se kakvim promjenama prema STEM predmetima?

– Ne znam puno o novom kurikulumu, ali nadam se da će prirodni predmeti dobiti nešto veći naglasak nego dosad. Smatram da je tehničko i prirodno obrazovanje u osnovi svakog razmišljanja čovjeka te da ga treba pojačano razvijati.

Jeste li zadovoljni što je novi mandatar po struci prirodnjak, odnosno kemičar? Može li mu to pomoći u vođenju zemlje?

– Iskreno, nisam to znao, ali baš ste me obradovali. Da, mislim da je to jako dobra stvar. Ako ništa drugo, to barem znači da mandatar ima problemski pristup razmišljanja što mu svakako može pomoći kod vođenja zemlje.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna 3011

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 03:46