VELIKI BRITANSKI POSAO

IZVRŠNI DIREKTOR DECHRE IAN PAGE: Kupnja Genere dobra je odluka

Investirat ćemo u Generinu tvornicu u Kalinovici i puno uložiti u modernizaciju proizvodnje cjepiva za piliće kako bismo ga mogli izvoziti diljem Europe
 Neja Markičević/Cropix








Najveći hrvatski proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda Genera uskoro bi i formalno trebao postati dio britanske farmaceutske kompanije Dechra Pharmaceuticals PLC. Od sadašnjeg većinskog vlasnika odvjetnika Marijana Hanžekovića Dechra kupuje paket od 63,3 posto dionica uz obveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Genera ima značajan udio na tržištu životinjskih lijekova u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Djeluje u tri poslovna područja: Veterina – koje ostvaruje najveći dio prihoda, Agrokemikalije i Lijekovi za ljude. Tijekom posljednjih nekoliko godina cjepiva su postala važan dio Poslovnog područja Veterina te je Genera uložila znatna sredstva u razvoj cjepiva za perad s ambicijom da ga izvozi pa je već pokrenula postupke dobivanje dozvola za prodaju svojih vakcina u zemljama Europske unije i još nekima. Preuzimanje dioničkog udjela u Generi Dechri će omogućiti ulazak na tržište cjepiva te će na taj način znatno proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

Izvršni direktor Dechre Ian Page za Globus ističe kako je upravo cjepivo za brojlere glavni razlog što su se odlučili na kupnju Genere koja će im biti treća tvornica lijekova, uz dvije koje imaju u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

“Prije dvije i pol godine sam se susreo s predstavnicima Genere zaduženima za razvoj. Htjeli smo im biti marketinški partner za neka tržišta. Tako je započela suradnja. Istovremeno smo tražili proizvođača koji će nas opskrbljivati cjepivima. Kako se približavao trenutak da Genera svoje cjepivo za piliće registrira u Europskoj uniji, intenzivirali smo pregovore. Genera ima izvrsnu platformu za daljnja ulaganja u proizvodnju vakcina, a otvara nam se i mogućnost širenja na nova tržišta”, objašnjava Page čija tvrtka trenutačno prodaje svoje proizvode pretežno u zemljama EU te u SAD-u i Kanadi.

“Vjerujemo da se uz određene investicije proizvodnja u Generi može povećati. Ne samo cjepiva nego i drugih proizvoda. Kupnja Genere dobra je odluka jer hrvatska tvrtka ima odlične radnike i stručnjake koji su izvrsno obrazovani i predani poslu. A Hrvatska je zemlja koja se razvija i kojoj se otvaraju brojne mogućnosti”, optimističan je Page koji je o Hrvatskoj stekao mahom pozitivne dojmove. Naglašava kako Genera već izvozi cjepivo za brojlere, ali u zemlje izvan EU, primjerice Pakistan. Njezina vakcina koristi se i u Hrvatskoj na temelju dozvola koje su izdane prije ulaska u EU kada su na snazi bila drukčija pravila. No, da bi ih mogli prodavati i u ostalim državama EU, moraju proći kroz dugotrajan i veoma zahtjevan proces registracije za koju je nadležna Europska agencija za evaluaciju lijekova.

Page vjeruje da će sve dozvole za prodaju u EU Generino cjepivo za piliće dobiti 2017. godine. Cjepivo je, pojašnjava, već bilo na testiranju u britanskoj državnoj regulatornoj agenciji za lijekove VMD koja je izdala neke naputke u kojem smislu ga treba doraditi i unaprijediti da bi se mogla zatražiti dozvola agencije nadležne za cijelu EU. Trenutačno se, otkriva Page, provode analize vezane uz sigurnost, efikasnost i proizvodne mogućnosti.

Na pitanje planira li novo cjepivo za europsko tržište proizvoditi u Hrvatskoj Dechrin izvršni direktor daje potvrdan odgovor.

“Definitivno da. Investirat ćemo u Generinu tvornicu u Kalinovici i puno uložiti u modernizaciju opreme i proizvodnih procesa kako bismo proizvode mogli iz Hrvatske izvoziti po cijeloj Europi”, kaže Page.

Cjepiva su najbrže rastući segment veterinarske medicine u kojoj se sve više koriste preventivni lijekovi. Tržište cjepiva za perad je 2013. godine doseglo vrijednost od 1,3 milijarde američkih dolara, što je 22 posto ukupnog svjetskog tržišta cjepiva. Prognoze govore da će do 2020. godine potražnja za cjepivom za piliće godišnje rasti za 7,8 posto. Za farmaceutske tvrtke je ulazak na tržište cjepiva velik izazov jer se razvoj i proizvodnja tih preparata temelji na iznimno specijaliziranim visokotehnološkim postupcima.

“Nekoliko europskih tvrtki proizvodi slično cjepivo poput Generinog. Nema mnogo takvih proizvođača. Dechra svojim proizvodima opskrbljuje farme pilića u mnogim zemljama i treba nam cjepivo jer ga nemamo. Bit će to cjepivo jako dobre kvalitete, ali ne bitno drukčije od ostalih koja se već prodaju”, naglašava Page.

Sasvim je siguran da će zadržati sve zaposlene u Generi. Prema podacima za 2014. godinu ih je 287. Dugoročno, kako će se povećavati proizvodnja, zasigurno će trebati i nove radnike.

“Nadamo se da ćemo biti dobar poslodavac i da će radnici biti zadovoljni. Dechra ukupno zapošljava 800 ljudi od čega najviše u tvornicama u Engleskoj i Nizozemskoj, ali i u predstavništvima i prodajnim timovima u 14 zemalja među kojima su i SAD i Kanada. U Hrvatskoj želimo razvijati posao. Genera ima mnogo proizvoda koje ćemo i dalje prodavati. Možda ćemo ih nekoliko i izvoziti iz Hrvatske. Postoje brojne mogućnosti za širenje. Osim Hrvatske, važna su nam i tržišta Bosne i Hercegovine i Srbije, a u tijeku je i registracija cjepiva za piliće u nekoliko zemalja u razvoju izvan Europe”, otkriva Page.

Dechra je utemeljena 1997. godine menadžerskim preuzimanjem tvrtke Lloyds Chemists. Od 2000. je prisutna na glavnom tržištu dionica Londonske burze. Smatra ih se vrhunskim stručnjacima u istraživanju i razvoju, proizvodnji, prodaji i marketingu visokokvalitetnih veterinarskih proizvoda u cijelom svijetu. Većina Dechrinih proiz­voda se koristi za liječenje medicinskih stanja za koja ne postoje druga učinkovita rješenja. Da bi Generom mogla upravljati na način kako želi, Dechri, kaže Page, treba vlasnički udio od 75 posto.

“Htjeli bismo da Genera bude u našem stopostotnom vlasništvu, a iskreno se nadam da ćemo od malih dioničara u narednom razdoblju, do listopada, uspjeti otkupiti još dionica kako bismo ima­li 75 posto vlasništva. S obzirom na sve procedure na Zagrebačkoj burzi očekujemo da otkup dionica završimo do kraja ove godine”, govori Page. Iz njegove su tvrtke objavili kako su po dionici ponudili cijenu od 23,66 eura, odnosno 179,60 kuna što je 42,5 posto više od cijene na Zagrebačkoj burzi. Taj će iznos u cijelosti biti isplaćen u gotovini i financiran iz Dechrinih postojećih zaduženja. S obzirom na iznos koji vlasnicima nude po dionici, u Dechri očekuju da će biti dovoljno onih koji ih žele prodati.

Prema hrvatskom Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, uvjetovana ponuda za kupnju dionica u vlasništvu većinskog dioničara zahtijeva od Dechre i obveznu ponudu za preostale dionice tvrtke Genera. Obvezna ponuda postaje uvjet za preuzimanje u trenutku kad Dechra stekne ukupan broj dionica koje osiguravaju 75 posto glasova na Glavnoj skupštini društva.

Prošle godine je prihod Genere iznosio 28,4 milijuna eura, odnosno 218 milijuna kuna. U prvoj polovici ove godine Genera je, prema podacima objavljenima na Zagrebačkoj burzi, ostvarila prihod od 130,7 milijuna kuna, što je povećanje od 24 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Operativna dobit se u prvih šest mjeseci ove godine utrostručila, na 16,7 milijuna kuna, dok je neto dobit porasla na 9,3 milijuna kuna, u odnosu na 3,1 milijun kuna koliko je ostvareno u prvoj polovici 2014. godine.

Počeci Genere d. d. povezuju se s osnivanjem Kraljevskoga hrvatsko-slavonskog zemaljskog bakteriološkog zavoda 1901. godine. Od 2001. tvrtka posluje kao neovisna kompanija pod imenom Veterina i bila je dio Plive, 2007. uvrštena je na Zagrebačku burzu, a 2009. promijenila je ime u Genera d. d.

“Naravno da nam je želja povećati Generine prihode, ali ćemo velike poraste morati sačekati još tri do četiri godine kada bismo trebali započeti s prodajom cjepiva za perad na tržištu zemalja EU”, ističe Page.

Govori kako u cijelom svijetu raste potražnja za piletinom, i to pogotovu u zemljama u razvoju čije stanovništvo u prehrani želi sve više visokokvalitetnih proteina. Zahvaljujući modernim tehnologijama uzgoja i kvaliteta pilećeg mesa, dodaje, mnogo je bolja nego prije. Naime, u Europi se, prema njegovim riječima, sve manje koriste antibiotici za liječenje pilića, a razvijene zemlje sve više polažu pozornosti na standarde uzgoja. Tako životinje koje se uzgajaju za ljudsku prehranu žive u boljim uvjetima, u čistim i većim nastambama te dobivaju više cjepiva i time se manje razbolijevaju. “Cjepiva za piliće su jako važna jer sprečavaju oboljenja od nekoliko smrtonosnih bolesti. Te vakcine pilićima spašavaju život, a potpuno su bezopasne za ljude koji će ih jesti. Pilići koji se cijepe dobivaju manje lijekova pa tako i antibiotika. Države poput Njemačke, Danske i Nizozemske su u zadnjih nekoliko godina značajno smanjile davanje antibiotika peradi, a Velika Britanija ih nikada nije u tolikoj mjeri ni koristila. Zato se svi pilići na farmama moraju cijepiti. Zbog porasta uzgoja pilića i potrebe za cjepivom su sve veće, pogotovo u Aziji”, objašnjava Ian Page i dodaje kako Dechra ima i široku paletu proizvoda za druge životinje, pa tako i kućne ljubimce, posebice pse i mačke. Neke od njih planiraju registrirati i u Hrvatskoj, o čemu za sada ne mogu otkrivati pojedinosti.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:23