SAMO U GLOBUSU

HRVATSKI GASTARBAJTERI 'Većina plaće od 1500 eura nam ode na stan. Ne uštedimo baš ništa, ali ne mislimo se vratiti!'

Kako živi nova emigracija: "Plaća nam je 1500 eura, ali od toga na najam stana ode tisuća. Pa ne uštedimo baš ništa. Ali bez obzira na sve ne mislimo se vratiti"
 Igor Ilić i privatni arhivi








Dario Rogoz (29) jedan je od više desetaka tisuća hrvatskih državljana koji su se u posljednjih nekoliko godina trbuhom za kruhom zaputili u neku od zemlja Europske Unije. Dario je prvostupnik radiološke tehnologije koji u svojoj struci radi u klinici u Göppingenu pokraj Stuttgarta.

Nakon završenog studija, Rogoz je, u karlovačkoj bolnici 2012. godine odradio godinu dana pripravničkog staža i nakon toga položio stručni ispit. Cijelo vrijeme tražio je posao, javljao se na natječaje, išao na razgovore, no sve je bilo uzalud.

“Počeo sam razmišljati o Njemačkoj i u siječnju 2014. definitivno sam odlučio otići pa sam krenuo intenzivno učiti njemački jezik. Slao sam i prve zamolbe za posao, a javio sam se i jednoj agenciji za zapošljavanje u Njemačkoj, preko koje je već otišlo nekoliko mojih kolega. Na kraju sam preko oglasa na internetu sam našao posao u klinici“, govori Dario Rogoz koji i dalje uči njemački kako bi položio B2 stupanj znanja tog jezika što će mu omogućiti da u Njemačkoj nostrificira svoju hrvatsku diplomu jer mu povratak u Hrvatsku nije ni na kraj pameti.

Od početka srpnja, datuma koji se slučajno poklapa i s drugom godišnjicom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Hrvati će se mnogo lakše zapošljavati u Njemačkoj jer ta zemlja ukida radne dozvole. To znači da će njemačko tržište rada biti otvoreno za sve hrvatske radnike bez obzira na struku. Većina njih tvrdi: "Plaća nam je 1500 eura, ali od toga na najam stana ode tisuća. Pa ne uštedimo baš ništa. Ali bez obzira na sve, ne mislimo se vratiti"

Dario planira mijenjati poslodavca jer će mu uskoro isteći ugovor s klinikom u Göppingenu i ne može dobiti produženje prije nego što nostrificira diplomu. Međutim, uvjeren je da će bez problema naći posao u nekoj drugoj klinici gdje nostrifikacija neće biti uvjet, pa već idući tjedan ide na razgovor u kliniku u Bavarskoj.

Dario Rogoz
Privatni arhiv

Dario Rogoz iz Karlovca prvostupnik je radiološke tehnologije koji radi u klinici u Goppingenu. Posao u struci našao je preko interneta

U NOVOM BROJU GLOBUSA otkrivamo tajnu povijesti Dana državnosti - zašto prvi predsjednik SDP-a Ivica Račan, 25. lipnja 1991. nije glasao za državnu samostalnost iako je poslije taj datum proglasio za Dan državnosti. Ovotjedni Globusov specijal donosi analizu prve dvije godine u Europskoj uniji.

Pišemo o legendarnom budističkom hramu u Kini gdje se trenira Šaolinski kung fu, skupina borilačkih vještina koju su stoljećima usavršavali redovnici budističkog Šaolin hrama.

Globusovi reporteri donose reportažu iz Vignja, sjedišta najboljih jahača valova: “Mi smo najveća kolonija surfera, jedriličarska formula jedan. Dolazimo sa svih strana Europe. Doduše, ništa ne zarađujemo – samo trošimo...”. Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić ekskluzivno za Globus govori o velikom projektu Enciklopedije MH te detaljno analizira najvruća politička pitanja koja muče naše društvo.

U rubrici Politika otkrivamo obećanje HDZ-a vezano uz Dan državnosti 25. lipnja, saznajemo kako će se hrvatsko gospodarstvo probiti na tržište islamskih zemalja, donosimo sve o novoj svađi između Milanovića i Kolinde, saznajmo gdje ljetuje ministar turizma Darko Lorencin te kako HZZ i Mirovinski zavod kolektivnim ugovorom pelješe državnu blagajnu.

Donosimo anketu koja otkriva što i kako Hrvati kupuju na internetu i saznajemo je li Todorić odustao od hrvatske megaobveznice.

U novom Globusu donosimo dolazi li kraj Ciprasove politike u Grčkoj, kako nastaju “pametni gradovi” i zašto su nestali Sonyjevi skupi umjetni psi sastavljeni od inteligentne plastike.

U našoj rubrici Život donosimo sve o čudesnom lijeku za hepatitis C, saznajemo zašto je Apple Wach razočarao kupce, a slavna američka filozofkinja Susan Neiman samo za Globus otkriva zašto odbijamo odrasti.

Pišemo o dramatičnom životu Vjesnikovog nebodera – prvog novinarskog tornja i kako su javni spomenici postali karikature na postoljima. U rubrici Kultura saznajemo sve o knjizi Nevena Vulića te o filmu Daniela Rafaelića - “The Eichmann Showu”.

POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:19