Iako je doniranje hrane oslobođeno plaćanja PDV-a, trgovački centri i dalje ne doniraju hranu. Hitno nam, kao u Italiji, trebaju banke hrane koje će biti posrednik između trgovca koji želi donirati robu i raznih organizacija koje daruju hranu.
Koliko hrane bacimo svaki tjedan? Koji dio namirnica završi u kanti jer je prošao rok trajanja, a to nismo primijetili, a koji bacimo jer ga nećemo pojesti u dogledno vrijeme? Bacamo li jučerašnji ručak jer sumnjamo u njegovu zdravstvenu ispravnost ili samo zato što nam se ta hrana više ne jede? Koliko godišnje izgubimo novca na hranu koju kupujemo, a bacamo?
Podaci su jasni: više tisuća kuna, jer svaki od nas u Hrvatskoj godišnje baci između 200 i 250 kilograma hrane.
Ono što je najgore su količine hrane koje trgovački centri bace jer joj je istekao rok trajanja. Podaci za EU kažu kako se na razini zajednice baca 89 milijuna tona neprodane hrane godišnje, a istovremeno svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo. Predviđa se da će potražnja za hranom u svijetu do 2050. godine porasti za 70 posto jer će broj stanovnika porasti za dvije milijarde.
Tekst je objavljen u Globusu od 15 .travnja!
Koliko je sigurno koristiti namirnice nakon isteka roka trajanja?
1. MASLAC: neotvoren 1 mjesec, otvoren 2 tjedna. U zamrzivaču 6-9 mjeseci
2. JAJA: 3-4 tjedna
3. SIREVI: Tvrdi sir - zatvoren 2-4 mjeseca, otvoren 3-6 tjedana, u zamrzivaču 6-8 mjeseci. Meki sir - 1-2 tjedna otvoren, u zamrzivaču 6 mjeseci
4. SLADOLED: otvoren 1-2 mjeseca, zatvoren 2-3 mjeseca
5. MLIJEKO: zatvoreno 5-7 dana, otvoreno do roka
6. JOGURT: otvoreni 1 tjedan, zatvoreni 2 do 3 tjedna. Zatvoreni u zamrzivaču do 2 mjeseca, otvoreni do mjesec dana
7. KRUH: 2-3 dana, u frižider ne stavljati, a zamrznut do 6 mjeseci
8. PIZZA: (kuća) 3-5 dana u frižideru, 4-6 mjeseci u zamrzivaču
9. TJESTENINA: 4-5 dana u frižideru, 6-8 mjeseci u zamrzivaču
10. RIŽA: sirova 4-5 godina, kuhana 5-7 dana u frižideru, 6-8 mjeseci u zamrzivaču
11. TOFU: zatvoren 3-5 dana u frižideru, 3-5 mjeseci u zamrzivaču. Otvoren 3-5 dana, u zamrzivaču 3-5 mjeseci
12. SUSHI: 24 sata nakon pripreme
13. MAHUNE: svježe 2-3 dana, u frižideru 3-5 mjeseci, smrznute 1 godinu
14. ŠUNKA: kuhana ili otvorena u frižideru 7 do 10 dana, zamrznuta 6 do 8 mjeseci
15. HAMBURGER: zatvoren u frižideru do 2 dana, u zamrzivaču 6 do 8 mjeseci. Otvoren 5-6 dana u frižideru, u zamrzivaču 4-6 mjeseci
16. GAZIRANA PIĆA: nakon otvaranja 1 dan, a u zatvorena u frižideru ili zamrzivaču 6-9 mjeseci
17. ČOKOLADA: 4-6 mjeseci u frižideru, 6-8 u zamrzivaču
18. KOLAČI: u frižideru 2-4 dana, u zamrzivaču 2-4 mjeseca
19. VODA: duže od 2 godine
20. MED: zauvijek
Praktični savjeti kako smanjiti količinu hrane koja se baca u kućanstvu (Iz HAH-ove brošure)
1. Planirajte kupnju - isplanirajte obroke za cijeli tjedan te provjerite koje namirnice već imate u hladnjaku i smočnici, a tek onda napravite popis preostalih potrebnih namirnica
2. Provjerite datume na pakiranjima hrane i pravilno ih protumačite kako biste spriječili rasipanje hrane i ušedjeli novac
3. Čuvajte hranu u skladu s uputama navedenima na pakiranju
4. Pazite na raspored hrane prilikom odlaganja u hladnjak. Novokupljene namirnice rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili polica, a proizvode koji su tamo neko vrijeme prebacite sprijeda. Tako se smanjuje mogućnost da ćete u pretincima za čuvanje hrane naići na pljesnive proizvode
5. Iskoristite ostatke hrane. Umjesto da ih bacite u smeće, sljedećeg dana ih iskoristite za ručak ili večeru ili ih zamrznite. Od omekšalog voća i povrća možete napraviti sokove ili ih upotrijebiti za pripremu juha
6. Zamrznite višak pripremljene hrane
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....