STRAH OD ŠIRENJA KRIZE

Zbog Italije euro sve slabiji, ulagači traže hitno rješenje

Ministri financija eurozone protiv širenje krize donose nove mjere: niže kamate i produljenje rokova naplate zajmova
 afp

ZAGREB - U strahu da će se dužnička kriza proširiti na Italiju i Španjolsku, ulagači su i danas nastavili rasprodavati europske dionice i obveznice, a euro je pao na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca prema dolaru, kao i švicarskom franku.

Kako bi zaustavili širenje krize, ministri financija eurozone najavili su nove mjere koje će “povećati sistemski kapacitet eurozone da izdrži rizik zaraze”, uključujući veću fleksibilnost i obuhvat Fonda za financijsku stabilnost.

Prema ranijem planu, ministri financija eurozone trebali su u ponedjeljak početi dvodnevne razgovore s naglaskom na rješavanje problema u Grčkoj. Iako su javno negirali da će na dnevnom redu biti i Italija, neki sudionici to su ipak priznali. Tržišta su sve više uvjerena da će poput Grčke, Portugala i Irske, pomoć EU i MMF-a morati zatražiti i Italija, zemlja čiji je javni dug dosegao 120 posto BDP-a.

Zabrinutost je dodatno porasla nakon što je talijanski ministar financija Giulio Tremonti najavio da će morati ranije naspustiti sastanak kako bi mogao nastaviti rad na proračunu čiji je cilj veliko rezanje deficita.

Paket štednje

Italija je došla u fokus ulagača potkraj prošlog tjedna, kada su dionice počele padati, a cijena zaduživanja rasti. Prinos na 10-godišnje obveznice popeo se na 5,27 posto, što je 2,36 postotnih poena više nego na njemačke obveznice. Kako bi umirio tržište, talijanski ministar financija u ponedjeljak je najavio iznimno ambiciozan paket štednje. Predložio je rezove u iznosu od 48 milijardi eura tijekom tri godine, a deficit bi sa sadašnjih 3,9 posto BDP-a trebao do 2014. godine doći na nulu. Međutim, glasine da se premijer Silvio Berlusconi želi riješiti ministra financija prilično su obeshrabrile ulagače.

Ministri financija razgovarali su i tome u kojoj će mjeri banke i druge financijske institucije sudjelovati u novom paketu pomoći Grčkoj, no konačna odluka nije donesena. Prema nekim izvorima, priznali su da bi za dio duga Grčka mogla najaviti nemogućnost isplate. No, i dalje se vode razgovori o mogućnosti sniženja kamatnih stopa koje plaćaju Grčka, Portugal i Irska, te oko produljenja roka njihovih obveznica.

Zajednička obveznica

Nova šefica MMF-a Christine Lagarde poručila je da još nisu stvoreni uvjeti za razgovor o uvjetima za drugu sanaciju Grčke. Cijena osiguranja državnog duga (CDS), kako za Italiju, posljednjih je dana počela rasti i Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Irskoj, a jednako tako raste i pritisak na političare.

Ulagačko raspoloženje može popraviti samo odlučno rješenje koje bi ponudili čelnici eurozone. To bi bila najava izdavanja zajedničke obveznice i neka vrsta fiskalne unije.

Šefica MMF-a: Grčka još uvijek nije učinila dovoljno

Nova šefica MMF-a Christine Lagarde poručila je da još nisu stvoreni uvjeti za razgovor o uvjetima za drugu sanaciju Grčke. Grčka je poduzela značajne mjere kako bi smanjila proračunski manjak, ali to još nije dovoljno, upozorila je, i treba napraviti više toga. Prema mišljenju Lagarde, talijanski problemi nisu pretjerano ozbiljni. Primarni talijanski deficit spada među najniže, istaknula je. Prema njezinu mišljenju, Vlada u Rimu ipak mora primijeniti već dogovorene mjere fiskalne konsolidacije i štednje kako bi smanjila manjak. To uključuje svođenje deficita sa 3,9 posto ove godine na 3 posto BDP-a u 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:45