PIŠE ŽELJKO IVANKOVIĆ

Zašto Intel i IBM toliko otpuštaju i zašto zaposleni u tehnološkoj industriji doniraju Sandersa

Bernie Sanders
 Reuters / REUTERS

Proizvođač čipova Intel dosad je bio jedan od najvećih dobitnika digitalne ekonomije. Ovih je dana, međutim, objavljena vijest da otpušta 12.000 zaposlenih, 11 posto ukupne radne snage, unatoč tome što je objavio dvije milijarde dolara profita u prvom kvartalu. Ta vijest izazvala je niz komentara. Otpušta jer može, to je prva pretpostavka. Profit će biti još i veći. Stvar je ipak složenija. Burza nije sasvim zadovoljna Intelovim perspektivama.

Riječ je o tome da je u trenutku kad je bio na vrhuncu, prije deset godina, kad je čak i Apple objavio da će čipove za svoja osobna računala izrađivati kod Intela, kompanija propustila vidjeti zaokret – prijelaz sa PC-a na mobilne uređaje. Otvoreno je iz Intela tada poručeno da ne očekuju značajnu prodaju iPhonea. AMD je uskočio. Danas, MIT Technology Review piše da Intel propušta čak i sljedeći zaokret tehnološke industrije, servisiranje uređaja za umjetnu inteligenciju i virtualnu realnost. Intel pak povjerenje burze nastoji povratiti objavom da će se jače orijentirati na „oblak“. Štrajk petine zaposlenih u Verizonu, oko 30 tisuća ljudi, također je posljedica činjenice da njihov posao na održavanju fizičke infrastrukture kompaniji nije više osobito isplativ (bruto zarade su im solidne, od 70 000 do 80 000 dolara godišnje).

Istovremeno, inženjerska revija IEEE Spectrum objavila je vijest da i IBM masovno otpušta, prema prvoj verziji čak trećinu američkih zaposlenih, no poslije se broj sveo na 20 do 25 tisuća, otprilike četvrtina zaposlenih. Časopis se ograđuje od brojeva jer IBM više ne objavljuje broj zaposlenih, kojih je u svijetu, pretpostavlja se, oko 380 tisuća.

Za IBM to nije čudno. Već četvrt stoljeća periodično dolaze vijesti o ogromnim restrukturiranjima i zaokretima u toj kompaniji. To je već poslovni stil. Uz promjenu fokusa na nova tehnološka područja, kao što su ponovo „oblak“ i „kognitivni sektor“, što god to točno značilo, IBM pomalo otkriva da operaciju namjerava izvesti prebacujući zaposlene iz zemalja s višim plaćama, ne samo SAD nego i većine europskih zemalja, zatim Novi Zeland, Australija, Kanada, gdje su stotine već dobile otkaz, u Indiju, Brazil, Kostariku. Prema nekim izvještajima, broj IBM-ovih zaposlenika u Indiji je veći nego u Sjedinjenim Državama.

Zaposleni u tehnološkoj industriji su očito postali preskupi. Wall Street Journal objavio je da je među 25 kompanija s najvišim plaćama u SAD njih čak 20 iz tehnološkog sektora. Financije dakle nisu ni izbliza što su donedavno bile. Ni u političkom utjecaju. Vođe tehnološkog sektora u američkim izborima otvoreno podupiru pojedine kandidate, a njihovi zaposleni podupiru ljevičara Sandersa. Posve u skladu s podacima o tome da im prijete otkazi.

Među deset firmi s najvišim plaćama šest su tehnološke - Juniper Networks, Google, WMvare, Amazon Lab 126, Guidewire, Cadence Design System - u kojima je svima prosječna bruto plaća zaposlenih oko 150 tisuća dolara godišnje.

Najveći donatori Sandersove kampanje su zaposlenici Googla, zatim Microsofta, Amazona i Applea, iako se ove firme ne spominju među onima koje planiraju otpuštati, iako su se one najbolje prilagodile tehnološkoj promjeni u kojoj se Intel i IBM nisu snašli. Izgleda - za svaki slučaj!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:23