UMAG CROATIA BUSINESS OPETURISTIČKA I POSLOVNA ELITA

Umag Croatia Business Open: Mijenjajmo zakone za novi rast turizma

 Srećko Niketić/CROPIX

Istri treba deset golf-igrališta, poručio je bez okolišanja istarski župan Ivan Jakovčić na otvorenju drugog po redu Croatia Business Opena u Umagu auditoriju u kojem su, među ostalima, bili predsjednik Ivo Josipović, ministar turizma Veljko Ostojić i njegovi kolege iz drugih resora, čime je podržana ideja interdisciplinarnog pristupa turizmu.

Ključ razvoja

- Svaki ministar u Vladi dijelom je i ministar turizma - rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Josipović, objasnivši da ministri, svatko u svom sektoru, također utječu na kvalitetu turističke ponude. Josipović je istaknuo da turizam vidi kao ključni element razvoja cjelokupnog hrvatskog društva. Župan Jakovčić nabrojao je što Istri treba - osim golfa, tu su i kongresni centar u Poreču, kulturni centar. - Kandidirat ćemo Pulu i Istru za europsku prijestolnicu kulture. Od Pule ćemo napraviti najatraktivniji grad na Mediteranu, a Istra će biti najkonkurentnija regija na Mediteranu - rekao je Jakovčić. Neven Ivandić iz Instituta za turizam u uvodnom je izlaganju u sklopu okruglog stola na temu “Turizam kao faktor razvoja”, na kojem su sudjelovali spomenuti ministri, iznio podatak da ukupan udio turizma u hrvatskom gospodarstvu iznosi čak 15 posto, po čemu Hrvatska, uz Cipar, prednjači u Europi. Istaknuo je da je realno očekivati da se taj udio podigne na 20 posto te da postoji potencijal da Hrvatska do 2020. udvostruči potrošnju inozemnih turista koja je lani iznosila oko osam milijardi eura. Darko Prebežac s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu rekao je kako se svi mogu složiti da je turizam pokretač, ali pitanje je kakav pokretač.

Jačanje konkuretnosti

- Moramo se zapitati želimo li biti ovisni o turizmu. To je zamka u koju se ne smijemo uhvatiti. Turizam daje šansu ostalim djelatnostima, ali on nije nukleus njihova postojanja. Prema riječima ministra turizma Ostojića, budućnosti turizma neće biti ako nema kvalitetno osmišljenog razvoja i konkurentnosti. - Hrvatska je na tabeli konkurentnosti među devet mediteranskih zemalja na osmome mjestu. U Europi smo po konkurentnosti na 24. mjestu, a u svijetu na 34. mjestu - rekao je Ostojić, najavivši promjenu zakonodavnih okvira koji će osigurati daljni rast. Među njima su izmjene i dopune Zakona o gradnji koje se odnose na golf, zatim i Zakona o šumskom zemljištu, o zaštiti prirode te o pomorskom dobru i lukama. Ministar Vrdoljak rekao je da je prioritet uklanjanje pravne nesigurnosti, ubrzavanje procedura i povećavanje transparentnosti. Najavio je radikalne promjene Zakona o gradnji i o državnoj inspekciji.

Hajdi Ćenan, Like Croatia

EPH je već izvoznik turističkih izdanja

Zasebno izlaganje na Business Openu imala je Hajdi Ćenan, direktorica turističkog izdavaštva i projekata EPH Like Croatia, koja je predstavila dosadašnje impresivne rezultate i najavila nove projekte za 2013. godinu. Like Croatia do sada je objavio vodiče Dobri restorani i Ronjenje na hrvatskom i engleskom, a pripremljen je i vodič Istra, na kojima su sudjelovali najkvalitetniji novinari, fotografi i drugi suradnici. Također, prisutni su na internetu i društvenim mrežama.

U prvih 30 dana projekt je došao do brojki od 45.000 fanova na Facebooku, 60.000 jedinstvenih posjetitelja na portalu, 50.000 prodanih vodiča i prosječne tjedne prodaje 55.000 primjeraka Adriatic Timesa na engleskom.

- Strani gosti su mladi, obrazovani, aspirativni i željni informacija - rekla je, objasnivši da je EPH kao izdavač vodiča već prisutan u turizmu, a s ovim projektom postaje izvoznik.

Hrvatsku turističku ponudu ocijenila je bogatom, ali kao glavni nedostatak turisti često ističu nepostojanje lokaliziranih vodiča i relevantnih informacija, to je prostor koji Like Croatia nastoji popuniti.

Kao ciljeve za 2013. navela je 500.000 Facebook fanova, milijun jedinstvenih posjetitelja, 15 vodiča na šest jezika, 10-ak mobilnih aplikacija i druge projekte koji će povećati izvoz kroz prepoznatljivost njihovih brendova. ( Luka Benčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:42