PROJEKT POZNATOG MATEMATIČARA

TONI MILUN OSMISLIO APLIKACIJU KOJA POMAŽE RODITELJIMA OKO POVRATA POREZA 'Računa onaj dio koji Porezna ne vidi i koji morate samostalno izračunati'

 
 Toni Milun / YOUTUBE

Poznati hrvatski matematičar Toni Milun javnosti je putem Facebooka predstavio aplikaciju kojom se za potrebe povrata poreza računa razdioba odbitka za dijete.

Aplikacija je, kaže Milun, namijenjena prvenstveno obiteljima u kojima jedan od roditelja nije platio porez tijekom 2017. godine i koji na svojoj poreznoj kartici (Obrazac PK) ima prijavljeno dijete, a drugi roditelj je platio, neovisno o tome ima li na svojoj poreznoj kartici prijavljeno dijete.

U takvim situacijama postoji velika mogućnost da prvi roditelji nije iskoristio cijeli odbitak koji ima na dijete. "Odbitak se za potrebe godišnjeg obračuna poreza može prenijeti na drugog roditelja koji će zbog toga dobiti povrat poreza", objašnjava Milun te dodaje da se to može napraviti do 28. veljače.

Milun je dodao da je aplikacija trenutno u fazi beta testiranja te da se njome mogu koristiti roditelji koji imaju do dvoje djece te da će sljedeće godine napraviti verziju kojom će se moći služiti svi roditelji neovisno o broju djece. Aplikacija se može preuzeti na ovoj povezinici.

"Važno je napomenuti da ova aplikacija računa upravo onaj dio koji Porezna uprava ne vidi i koji morate samostalno izračunati. Postoji mogućnost da vi uz povrat poreza na ovaj način imate pravo na povrat i po nekim drugim osnovama", naglašava Milun.

"Žao nam je što smo zbog mnoštva različitih tumačenja osnovnog odbitka kad roditelji imaju dvoje djece, po jedno na PK obrascu svakog roditelja, morali ukloniti tu opciju. Ako ste računali po toj opciji svakako preporučamo da se od ponedjeljka 26.2. do srijede 28.2. obratite vašoj Poreznoj upravi da provjeri računicu za vaš konkretan slučaj."

Milun napominje da su Porezna uprava i Ministarstvo financija odlučili da građani u slučaju pogrešne prijave nemaju pravo naknadno izmijeniti unose u ZPP DOK obrazac.

"Apeliram na Poreznu upravu i Ministarstvo financija da i ove godine primijene prošlogodišnje pravilo i da se građani nakon dobivenog rješenja mogu predomisliti ako su nešto pogrešno ispunili i to iz više razloga", piše Milun.

"Prvo, radi se o povratu nečeg što pripada građanima, o povratu preplaćenog poreza. Dakle građani ne traže nešto što njima ne pripada. Drugo, radi se o povratu poreza baš zbog djece. Ako želimo pronatalitetnu politiku, a govorimo da želimo, onda pokažimo to djelima. Treće, često govorimo o važnosti financijskog obrazovanja. Ova aplikacija omogućava građanima da samostalno popune ZPP-DOH obrazac. Mnogima će ovo biti prvi put u životu da proučavaju IP obrazac i to je prilika da nauče što je dohodak, kolike poreze plaćaju i time se financijski opismenjavaju."

Milun je naglasio da se kažnjavanjem građana zbog pogreške ne šalje dobra poruka.

Na aplikaciji su osim Miluna radili studenti Visokog učilišta Algebra Nikola Babić i Mislav Lalić, a video u kojem objašnjavaju kako se aplikacija koristi napravili Antonio Britvar i Bruno Kumer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:38