POD PRITISKOM DUŽNIČKE KRIZE

Svjetske burze oštro pale: Ulagači se boje izlaska Grčke iz eurozone i produbljivanja financijskih problema u Španjolskoj

ZAGREB - Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se ulagači plaše izlaska Grčke iz eurozone i produbljivanja financijskih problema u Španjolskoj, a ne ohrabruju ni podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 3,5 posto, na 12.369 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,3 posto, na 1.295 bodova, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 2.778 bodova.

Najveći tjedni pad S&P 500 indeksa od studenoga prošle godine ponajviše je posljedica političke nestabilnosti u Grčkoj, gdje niti jedna od vodećih stranaka nije nakon nedavnih izbora uspjela pridobiti partnere za formiranje koalicijske vlade.

Ulagači se plaše da bi na novim izborima, koji će se održati 17. lipnja, većinu glasova mogli dobiti protivnici mjera štednje koje je bivša vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om, što bi vodilo izlasku Grčke iz eurozone.

U strahu od napuštanja eura a potom devalvacije, Grci izvlače novac iz banaka. Samo u ponedjeljak povukli su najmanje 700 milijuna eura depozita. Situacija zabrinjava tim više što je Europska središnja banka poručila da neće financirati one grčke banke koje nisu provele dogovorenu dokapitalizaciju.

Produbljuje se i dužnička kriza u Španjolskoj. Tamošnji dnevnik El Mundo objavio je da su građani iz Bankie, jedne od najvećih španjolskih banaka koja je nedavno nacionalizirana kako bi izbjegla stečaj, u tjedan dana povukli više od milijardu eura depozita.

Agencija Moody's snizila je, pak, rejtinge 16 španjolskih banaka, navodeći kao razlog goleme gubitke na državnim dugovima. Zbog svega toga prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice ponovno su preskočili zabrinjavajuću razinu od 6 posto.

„Na tržištu nema puno interesa za kupnju dionica. Pritisak iz Europe je prevelik. U protekle dvije godine dužničke krize odobrena je pomoć Grčkoj, Irskoj i Portugalu, a čini se da situacija nije ništa bolja nego što je bila“, kaže Jason Weisberg, direktor u tvrtki Seaport Securities.

Podršku tržištu više ne pružaju ni makroekonomski podaci. Sva posljednja izvješća ukazuju na usporavanje rasta američkog i kineskog gospodarstva. Pritom ulagače nije ohrabrilo ni novo labavljenje monetarne politike u Kini, gdje je središnja banka smanjila stopu obvezne rezerve, oslobodivši tako bankama za kreditiranje desetke milijardi dolara.

Zbog svega toga, dugo očekivani tržišni debi dionica Facebooka nije u petak prošao tako spektakularno kao što se očekivalo. Prvo je trgovanje bilo odgođeno zbog greške u Nasdaqovom sustavu, pa ulagači nisu znali jesu li njihovi nalozi za kupnju ili prodaju provedeni.

Kada je trgovanje normalizirano, cijena dionice te društvene mreže skočila je više od 10 posto, no do kraja trgovanja ti su dobici splasnuli. Dionica Facebooka trgovanje je završila s dobitkom od 0,6 posto, na 38,23 dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 5,5 posto, na 5.267 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,7 posto, na 6.271 bod, a pariški CAC 3,9 posto, na 3.008 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks potonuo 3,8 posto, na 8.611 bodova, najnižu razinu u četiri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:55