NE REŽITE KARTICE

ŠTO ĆE SE ZAPRAVO DOGODITI S KARTICAMA AMERICAN EXPRESSA Kartičar se ne povlači ni s europskog ni s našeg tržišta, ali mijenja način poslovanja

 Profimedia, Alamy

Oko 500.000 vlasnika kartice American Expressa moći će je koristiti do kraja 2019. godine, a što će biti nakon toga, u ovom trenutku nije potpuno jasno. Prema priopćenju PBZ-a čije je društvo PBZ Card hrvatski partner American Expressa, ta je kompanija donijela odluku o napuštanju licencnog poslovanja u EU, a u tijeku su aktivnosti koje će korisnicima omogućiti “daljnje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti”. O rezultatima tih aktivnosti PBZ će “pravovremeno” izvijestiti javnost.

No, vijest je, čini se, bila toliko iznenađujuća da su se na društvenim mrežama pojavile interpretacije kako je zapravo lažna. Jer iza svega stoji promjena načina poslovanja American Expressa u cijeloj Europi, ali to ne znači kako se taj kartičar povlači s europskog, pa tako i hrvatskog tržišta.

Izmijenjeni model

Premda se u samom PBZ Cardu nisu pokazali osobito komunikacijski vještima, točnost informacije nije upitna. Na pitanje što korisnici sada mogu očekivati, Mladenka Dubravac, glavna koordinatorica odnosa s javnošću u PBZ Cardu, kaže da se nastoji osigurati kontinuitet pružanja platnih usluga i uz njih vezanih pogodnosti “na način da će korisnici sve usluge i pogodnosti koje danas koriste moći i ubuduće nesmetano, kontinuirano koristiti”.

“Također, korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira na to kada je potrošnja nastala, bilo da je riječ o obročnoj otplati bez kamata i naknada, potrošačkim kreditima i drugim pogodnostima, nesmetano i kontinuirano podmiruju prema ranije ugovorenoj dinamici.”

Iz svega se može zaključiti da se American Express neće tako lako povući s hrvatskog tržišta na kojemu je više od 45 godina, već će pokušati naći model kojim će poslovanje učiniti održivim. Ipak, kako se može čuti od financijskih stručnjaka, vrlo je izgledno da će se s vremenom smanjivati broj korisnika Amex kartica u Hrvatskoj.

Nova EU pravila

Razlog zbog kojeg se ta kartična kuća odlučila (dijelom) povući s tržišta EU leži prvenstveno u regulativi EU koja se odnosi na platni promet (otvaranje pristupa platnim sustavima trećim osobama, cjenovna ograničenja, dodjeljivanje licenci važećih na području cijele EU, a ne za određeni teritorij države članice). Za American Express to znači da licencni model poslovanja na području EU više nije održiv.

Europska unija je 2016. godine, primjerice, ograničila “multilateralne naknade” koje kartične kuće zaračunavaju na procesuiranju transakcija na najviše 0,3 posto u slučaju kreditnih kartica i 0,2 posto za debitne kartice. Ranije su te provizije bile 0,75 posto i više, a plaćali su ih oni koji prihvaćaju karticu, odnosno trgovci. Međutim, EU je smatrao da ih u konačnici snose potrošači. Također, naknade su smanjene iz razloga da bi se povećalo bezgotovinsko plaćanje.

Kako se čini, ta je regulativa znatno više pogodila American Express nego druge izdavatelje kartica, primjerice Mastercard i Visu, zbog drugačije strukture poslovnog modela. Jer, ograničenje naknada se ne odnosi na slučajve kada su u poslovnom odnosu tri stranke (klijent - trgovac - izdavatelj kartice), već kada je riječ o četiri stranke.

Kod American Expressa tu četvrtku stranku predstavljaju licencirani partneri s kojima je izdavao karticu. Stoga je vrlo vjerojatno da će ta kuća ubuduće u EU poslovati putem svojih subjekata ili agenata.

Primjer Mađarske

Kako u svom priopćenju navodi PBZ, kompanija American Express donijela je poslovnu odluku “o napuštanju takvog modela poslovanja u EU, zbog čega je otkazala takve modele suradnje te više neće dodjeljivati licencna prava za izdavanje i prihvat kartica trećim osobama”.

Osim u Hrvatskoj, koliko je poznato, American Express je najavio i povlačenje iz Mađarske do 31. siječnja ove godine. OTP kao partner te kartične kuće je najavio da će te kartice zamijeniti Mastercard Bónusz karticama te da neće biti nikakvog poremećaja u plaćanju. Treba očekivati da će i PBZ Card uskoro izaći s nekim konkretnijim rješenjem za svoje korisnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:32