RECESIJA SMANJILA PRIMANJA

RECESIJA SMANJILA PRIMANJA Plaće ipak padaju: Ovo ljeto su bile za 300 kuna manje nego u svibnju

Zagreb, 120712.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Prosječna neto plaća u Zagrebu za lipanj ove godine iznosila je 6319 kuna, što je za 135 kuna manje u odnosu na svibanj ove, ali i na lipanj prošle godine. Naime, prosječna plaća za svibanj je bila 6454 kune.

Statistički pad

- Na mjesečnoj i na godišnjoj razini to je nominalni pad za 2,1 posto - pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za planiranje i razvoj grada.

No, to nije najmanje plaća isplaćena ove godine u metropoli: u siječnju je iznosila 6196 kuna.

U veljači je bila 6289 kuna, a u ožujku 6413 kuna, što znači da je u ta dva mjeseca narasla za 217 kuna. Dakle, od početka godine do ožujka je rasla, u travnju je uslijedio veliki pad, pa zatim opet skok u svibnju, da bi se u lipnju opet strmoglavila.

Najniže neto plaće u Zagrebu za lipanj ove godine bile su u upravljanju zgradama, uređenju i održavanju krajolika, u iznosu od 3174 kune, te u zaštitnim djelatnostima s prosjekom od 3175 kuna.

S druge strane, više od deset tisuća kuna je plaća u upravljačkim djelatnostima: savjetovanju 11.581 kunu, te u promidžbi i istraživanju tržišta 10.725 kuna.

Usporen rast

Jasno je da je Zagreb, najbogatija regija u Hrvatskoj, krenuo s plaćama prema dolje, kao i ostatak države. Ipak, plaće su u glavnom gradu još uvijek daleko iznad hrvatskog prosjeka, i to za gotovo 1000 kuna. Točnije, državni je prosjek u lipnju iznosio 5492 kune, što je 827 kuna manje od zagrebačkog. Kada se pogleda prosjek plaća od 2008. do danas, jasno je da plaće rastu mnogo sporije, za prosječnih 50-ak kuna, nego prije krize. U istom razdoblju su troškovi života, posebice zadnjih godinu dana, narasli za 4 posto, zbog većeg PDV-a i rasta cijena sirovina i energenata.

Državni zavod za statistiku podatke za srpanj nije objavio, ali se portal MojPosao potrudio i anketnim istraživanjem zaključio da u Hrvatskoj prosječna plaća “trenutno iznosi 5541 kunu i niža je za 5% u odnosu na razdoblje od ožujka do svibnja ove godine”.

S bonusima 5655 kuna

- Pribroje li joj se bonusi i božićnice, prosječna neto plaće je 5655 kuna - podaci su koje je ovo ljeto prikupio servis MojaPlaća.hr, portal tvrtke Tau online koja upravlja i portalom Moj posao.

U posljednja su tri mjeseca najbolje plaćeni poslovi u farmaceutskim tvrtkama i kreću se 35% iznad prosjeka, a slijede zaposleni u leasing tvrtkama sa 34% višom plaćom te informacijskim tehnologijama gdje su plaće 27% više od prosjeka. Najniže plaće zabilježene su u turizmu i ugostiteljstvu.

- U većini europskih zemalja plaće se posljednjih godina vrlo malo povećavaju, a u 2011. rast je bio 2,7%. Prije krize plaće su rasle znatno više, osobito u Španjolskoj i Italiji. Za razliku od njih, u Njemačkoj se već duže vrijeme bilježi sporiji rast plaća, što je jedan od razloga povećanja konkurentnosti te zemlje u globalnim okvirima - kaže Marko Oltean, voditelj prodaje i odnosa s klijentima portala MojPosao.

Američko iskustvo

Napominje i da su u SAD-u izdvajanja za zaposlenike u padu, pa su u 2011. plaće rasle 2,7%. Činjenica da se u 2013. očekuje rast plaća 2,9% najbolje odražava raspoloženje u SAD-u, gdje poslodavci imaju manje problema, iako zaposlenike s “ključnim” vještinama još teško pronalaze. Većina ih ne želi ili ne može više platiti, no istodobno imaju veća očekivanja od svojih zaposlenika. Isto je i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 08:31