NOVI SIMBOL ZA KORUPCJU

PRIZNALI KRIMINAL U POSLOVANJU Wall Street gigant kažnjen s 1,2 milijarde dolara

U slučajevima zloporabe povlaštenih informacija u trgovanju vrijednosnim papirima ova kazna je rekordna

Američka investitorska tvrtka SAC Capital Advisors odlučila je priznati krivicu u postupku koji se vodi protiv nje zbog nepravilnosti u trgovini vrijednosnim papirima. Wall Street gigant morat će platiti kaznu od 1,2 milijarde dolara i postati prvom velikom tvrtkom američkog financijskog svijeta u nekoliko zadnjih desetljeća koja je priznala kriminal u svom poslovanju, piše The New York Times.

Istraga protiv hedge-funda SAC zbog nelegalnosti u trgovanjima vrijednosnim papirima traje već skoro desteljeće, a sada je okončana na način koji će, tvrde američki mediji, ohrabriti državno tužiteljstvo da udari i po ostalim velikim imenima Wall Streeta.

SAC je u vlasništvu investitora Stevena A. Cohena, čovjeka koji je zaradio milijarde, a prema pisanjima drugih medija, ovom nagodbom nisu završile istrage protiv njegove tvrtke.

Sam Cohen je na sigurnom, odnosno protiv njega se ne vodi istraga, ali ovo priznanje, piše NYT, uništit će njegovu tvrtku koja će postati novi simbol za korupciju na Wall Streetu. U slučajevima zloporabe povlaštenih informacija u trgovanju vrijednosnim papirima ova kazna je rekordna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:33