RASKID SURADNJE

POZNATI BREND KAVE NAPRASNO NESTAJE S HRVATSKOG TRŽIŠTA Franck iznenada otkazao distribuciju: 'Taj posao nam više nije profitabilan'

 REUTERS

Franckova distributerska tvrtka Gala plus raskinula je suradnju s talijanskom Lavazzom te prestaje distribuirati taj brend na hrvatskom tržištu, izvijestili su iz Francka. U Francku, kompaniji koja na domaćem tržištu ima najveći udio u prodaji s vlastitim brendom kave, objašnjavaju da su raskid ugovora s Lavazzom inicirali u siječnju, zato što je Lavazza promijenila svoju krovnu strategiju ulaganja u razvoj tržišta kave.

Pojednostavljeno, domaći distributer pod novim uvjetima principala nije mogao ostvariti profitabilno poslovanje te su u Francku zaključili da im je isplativije taj posao više ne raditi. Galu Plus Franck je kupio prije gotovo tri godine, a sada tvrde da tvrtka, iako više neće uvoziti i distribuirati Lavazzu, nastavlja poslovati u sklopu Franck Grupe. Na globalnoj sceni u tijeku je konsolidacija među igračima na tržištu kave, a lani je moćni Mondelez (poznatiji kao konditor) spojio svoj biznis kave s tvrtkom Master blenders, a posao je vrijedio oko 4 milijarde dolara i stvorio globalnog diva u kavi. Nom Mondelez je potom morao prodati francuski brend kave Carte Noire zbog europskih pravila o tržišnom natjecanju, a za kupca se prijavila Lavazza.

Početkom mjeseca Reuters je objavio da će Lavazza uskoro zapečatiti kupnju tog francuskog brenda za 750 milijuna eura, što će joj donijeti lidersku poziciju na francuskom tržištu kave, drugom najvećem u Europi nakon talijanskog. Iz Lavazze su objasnili da žele postati veći igrač kako bi izbjegli da ih kao male netko proguta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:34