STEZANJE REMENA

Potrošnja piva u po stanovniku u Hrvatskoj manja za 6 litara

U prvih pet mjeseci potrošnja piva smanjena je za deset posto. Zbog krize pije se do 6 litara piva manje
 Ivo Ravlić/CROPIX

ZAGREB - Tijekom prvih pet mjeseci ove godine potrošnja piva u Hrvatskoj smanjena je za 10 posto. Unatrag nekoliko godina Hrvati su po potrošnji došli do 86 litara po glavi stanovnika, a recesija je utjecala da se ispijanje piva smanjilo u posljednjih godinu dana za šest litara. Pero Ivanković, predsjednik grupacije proizvođača piva Hrvatske, kaže kako je na pad potrošnje u prvih pet mjeseci djelomice utjecalo loše vrijeme, a najvećim dijelom recesija.

Prošle je godine potrošnja piva pala šest posto.

Polovica Hrvata pije pivo

Prema panelu trgovine i ugostiteljstva agencije Nielsen, tijekom posljednjih 12 mjeseci u Hrvatskoj je popijeno 2,3 milijuna hektolitara piva u vrijednosti od 3,9 milijardi kuna. Od toga 61 posto otpada na maloprodaju, a 39 posto na ugostiteljstvo, što predstavlja pad prodaje od devet posto.

Anketa koju je tijekom svibnja proveo internetski site JaTrgovac pokazuje da pivo pije približno polovica građana, a očekivano muškarci piju pivo u značajno većoj mjeri nego žene. Dobna skupina koja konzumira pivo više od svih ostalih je ona od 25. do 34. godine.

Više od polovice pivopija pivo pije jednom ili nekoliko puta tjedno. Anketa je pokazala da velik broj pivopija pokazuje visok stupanj vjernosti markama piva.

Trgovačke marke

Tek je 16 posto anketiranih zbog manje kupovne moći zamijenilo pivo koje inače pije jeftinijim markama, a mali udio ispitanika njih 20 posto izjavljuje kako ponekad kupuje pivo trgovačkih marki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:21