IZVJEŠĆE FAO-A

Osnovne namirnice u svijetu pojeftinile 7 %, a kod nas poskupjele do 15%

 Vlado Kos/CROPIX

Cijene hrane u svijetu prošle su godine bile 7% manje u usporedbi s 2011. godinom, dok je u Hrvatskoj, što je paradoksalno, hrana u tom razdoblju, prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, poskupjela u prosjeku 6 posto, a prema nekim analizama i 15 posto.

Izvješće o pojeftinjenju hrane na svjetskom tržištu objavila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO. Cijene hrane u prosincu su, tvrde u FAO-u, smanjene treći mjesec zaredom.

Zanimljivo je da su, prema UN-ovu izvješću, najviše pojeftinili šećer, mliječni proizvodi, biljne i životinjske masnoće, a te su namirnice, izuzev šećera kojem je cijena pala, kod nas poskupjele.

Kratkotrajni skok

Prema analizi portala Supermarketi.info, koji redovito prati kretanje cijena hrane u velikim šoping-centrima, u prosincu prošle godine, a u odnosu na prosinac 2010., poskupjelo je čak 40 od 53 analizirana prehrambena artikla koji se najčešće kupuju. Najviše su poskupjeli brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, ulje, voće i povrće.

Podsjetimo, zbog rasta cijena sirovina, posebice žitarica, uzrokovanog globalnom sušom, ali i poskupljenja energenata, u rujnu prošle godine, tvrde u FAO-u, cijene hrane su poskočile, ali to je poskupljenje bilo kratkotrajno.

- Međunarodna suradnja, kao i opadajuća potražnja u stagnirajućem međunarodnom gospodarstvu, pomogli su ipak da skok cijena bude kratkog vijeka - rekao je Jomo Sundaram iz FAO-ova odjela za gospodarski i društveni razvoj.

Visoke marže

U svijetu je najveći pad cijena u 2012. zabilježen kod šećera (17,1 posto), mliječnih proizvoda (14,5 posto) te biljnih i životinjskih masnoća (10,7 posto), a osjetno manji kod žitarica (2,4 posto) i mesa (1,1 posto).

U Hrvatskoj su, međutim, upravo ti proizvodi, osim šećera, poskupjeli. Ključnu ulogu u poskupljenju većine proizvoda, tvrde stručnjaci, nije odigralo povećanje PDV-a, jer ga je donekle amortizirala međustopa od 10 posto, nego povećanje cijena energenata, ali i to što se trgovci nisu htjeli odreći velikih marži unatoč nižem porezu za navedene prehrambene artikle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:39