GRČKA KRIZA

Obećanje EU ne pomaže, svi strahuju od bankrota

Grčka je nedavno uspjela posuditi pet milijardi eura, ali širenje straha na tržištima govori da će to idući put biti teško
 AFP

ZAGREB - Iako je dan prije zavladao strah na financijskim tržištima da Grčka neće biti u stanju vraćati svoje dugove , raspoloženje ulagača brzo se oporavilo nakon vijesti da je američka maloprodaja zabilježila najveći skok u zadnjih 10 godina. Europske burze uspjele su nadoknaditi minuse od prethodnog dana.

Skok kamata

Međutim, problem Grčke i dalje ostaje i vrlo je neizvjesno kako će cijela priča završiti. Cijena zaduživanja dosegla je rekordnu razinu. Prinos na grčke obveznice skočio je na 7,5 posto, što je dvostruko više nego u listopadu. Toliko vlada mora platiti da bi privukla ulagače koji sve više sumnjaju u njezinu mogućnost da sreže deficit. Vjeruju da će ipak morati potražiti pomoć.

Grčki vanjski dug ukupno iznosi 300 milijardi eura, a deficit je lani iznosi 12,7 posto BDP-a. Snažan skok kamatnih stopa na državne obveznice jasno je upozorenje da će se Grčka teško izvući iz sadašnje dužničke krize. Njezin oporavak podrazumijeva posuđivanje novca po povoljnim uvjetima na međunarodnom tržištu, snažno rezanje troškova i povećanje poreza.

Prošlog mjeseca eurozona i MMF su dogovorili da će Grčkoj osigurati 22 milijarde eura u slučaju da neće biti u mogućnosti osigurati sama novac na tržištu. Europski lideri, uključujući francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačku kancelarku Angelu Merkel , opet su ponovili da će pomoći Grčkoj u slučaju potrebe.

Zajednički plan

Nakon odluke ECB da će zadržati kamatne stope na razini od 0,5 posto, predsjednik Jean-ClaudeTrichet kazao je da podržati dogovor EU-MMF. Upitan što misli o mogućnosti da Grčka proglasi bankrot, rekao je da to je nije u pitanju.

Kada je dogovoren zajednički plan spašavanja, vjerovalo se da je obećanje dovoljno da bi se primirila nervoza ulagača. Grčka vlada uspjela se zadužiti za 5 milijardi eura, ali najnoviji skok prinosa na obveznice govori da će idući put biti mnogo teže zadužiti se. Chris Pryce, viši analitičar Fitcha za Grčku, kazao je za Reuters da jedino što Ateni preostaje jest tražiti pomoć.

- Uprkos svemu što su EU i eurozona učinili, još ima mnogo nejasnoća i zbunjenosti oko toga što oni kane učiniti, kada će to učiniti i koliko će pomoć iznositi”, kazao je. Pojedini komentari misle da je bankrot neizbježan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:08