'FUNTE ZA FUNTE'

NOVI PROGRAM MINISTARSTVA ZDRAVSTVA Država građanima plaća za svaki kilogram koji smršave

 Arhiva

Britanci će uskoro moći popraviti kućni proračun većom potrošnjom, ali potrošnjom viška kilograma. Ministarstvo zdravstva najavilo je program “funte za funte” u partnerstvu s najprodavanijim tabloidom The Sun, kojim žele utjecati na smanjenje epidemije pretilosti u državi i smanjiti svoj minus u proračunu koji će do 2020. godine dosegnuti 30 milijarda funti.

Od vlade traže da iz već nategnutog proračuna izdvoji 8 milijardi funti za projekt, a ostalo će pokriti Ministarstvo računajući da će im manje pretilih pacijenata smanjiti troškove u idućih nekoliko godina.

“Jednostavno rečeno, kad narod nabija kile, sam sebi gomila milijarde funti budućih poreza koje će morati plaćati zbog liječenja bolesti koje se mogu spriječiti”, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Gotovo dvije trećine Britanaca ima višak kilograma ili boluje od pretilosti. Najgore je među najsiromašnijima. Gore stanje je samo u SAD-u, Meksiku i Australiji.

Program plaćenog mršavljenja trebao bi se odvijati kroz tvrtke.

Zaposlenici koji usvoje zdrave navike i smršave dobivat će novac, vaučere za kupovinu ili nagrade. Nisu otkriveni planirani iznosi, ali dio novca svakako će platiti porezni obveznici. Plan je napravljen po uzoru na slične programe u Americi.

Tamo je donekle smanjio pretilost u radnoj populaciji, ali je bitno smanjio vrijeme provedeno na bolovanjima, koja Britance prema procjenama njihove vlade koštaju 35 milijardi dolara godišnje, a zaposlenici ostanu bez 6,4 milijarde dolara zbog smanjenih plaća.

Ako je vjerovati takvim studijama, američka klinka Mayo ustanovila je da je za uz poticaj od 20 dolara mjesečno 62 posto pretilih osoba uspjelo smršaviti na ciljnu težinu, dok među osobama koje to rade bez poticaja uspije tek 26 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:06