FORBESOVA LISTA

Najbogatija Hrvatica, sestra Emila Tedeschija, ima bogatstvo od 133 milijuna kuna!

Bogatstvo na burzi veće od 750 milijuna dolara približilo je Ivicu Todorića Forbesovoj listi milijardera na kojoj još nije bio nitko iz Hrvatske

ZAGREB - Ivica Todorić , vlasnik Agrokora, sa 3,9 milijardi kuna, koliko vrijedi njegov kapital na Zagrebačkoj burzi, uvjerljivo je najbogatiji Hrvat i jedini milijarder na domaćoj listi bogatih, objavio je u novom broju hrvatski Forbes. Todorićevo bogatstvo na burzi koje je provjerljivo i transparentno, što je bitno za svaku Forbesovu globalnu listu, prelazi 750 milijuna dolara, što najvećeg hrvatskog poduzetnika koji zapošljava 40.000 ljudi približava listi Forbesovih milijardera na koju još nije dospio nitko iz Hrvatske.

INFOGRAFIKA: Interaktivna ljestvica najbogatijih Hrvata

Nastavi li ovim tempom i ne ugrize li ga kriza previše, Todorić bi sljedeće godine mogao biti prvi Hrvat na Forbesovoj listi globalnih milijardera. Todorić je, mjereno kapitalom na burzi, četiri puta bogatiji od sljedećeg hrvatskog milijunaša, Emila Tedeschija, većinskog vlasnika Atlantic Grupe koji ima 897,2 milijuna kapitala na burzi. Treći na Forbesovoj listi koja donosi 52 hrvatska milijunaša je predsjednik Uprave i najveći pojedinačni dioničar Adris Grupe s udjelom od 20,39 posto koji mu donosi 666,6 milijuna kuna.

Zajedno, 52 hrvatska milijunaša na burzi su teška 10,4 milijarde kuna.

Kunski iznosi u Forbesovoj domaćoj listi bogatih još ne prikazuju ukupnu vrijednost bogatstva domaćih milijunaša, jer su u obzir uzeti samo provjerljivi iznosi s burze i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. No, odnosi snaga prikazuju realnu sliku stanja među najbogatijim građanima na hrvatskom poslovnom terenu.

Glavna pregovaračica

Prvu trojicu slijede Plinio Cuccurin s kapitalom od 422 milijuna kuna koncentriranim u dionicama Adris Grupe, te Anđelko Leko sa 408 milijuna kuna, koliko vrijedi njegov većinski udio u HUP-u Zagreb, odnosno hotelima Sheraton, Westin i ostalima.

Prva dama na listi milijunaša zauzima 14. mjesto i riječ je o Ladi Fiorio Tedeschi, mlađoj sestri u javnosti eksponiranijeg Emila Tedeschija, koja sa 7,7 posto udjela u Atlantic Grupi raspolaže s 132,1 milijunom kuna.

Nije samo pasivna vlasnica dionica, nego je aktivna u upravljanju kompanijom. Potpredsjednica je Nadzornog odbora Atlantica, te predsjeda važnim Odborom za reviziju. Bila je i glavna Atlanticova pregovaračica s DEG-om, njemačkom razvojnom bankom koja je 2006. kroz dokapitalizaciju ušla u vlasničku strukturu Atlantica.

Kupnja pekarskog biznisa

Među uglavnom poznata imena bogataša koji su osvojili pozicije među milijunašima, poput Dragutina Drka, vlasnika Vindije, Roberta Ježića, vlasnika Diokija, ili Mate Škoje kojeg je na listu lansirala prošlogodišnja kupnja pekarskog biznisa Mlinara od Agrokora, na Forbesovoj listi nalaze se javnosti manje poznati milijunaši.

S kapitalom od 44 milijuna kuna na listi najbogatijih je i mali dioničar, 70-godišnji Srečko Bahovec, umirovljenik koji živi na Hvaru te, među ostalim, ulaže u dionice Todorićevih kompanija. Inače je Slovenac, a za radnog vijeka bio je zaposlen kao inženjer u pehrambenoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 04:38