GOLEMO POJEFTINJENJE

KRAJ GOLEMIH MARŽI Ulaskom u EU roaming jeftiniji za 80 posto! Otkrivamo zašto su domaći operateri uslugu skupo naplaćivali

Stručnjaci procjenjuju da bi hrvatski bi operateri mogli ostati bez pola milijarde kuna prihoda godišnje

Premda je snižavanje cijena poziva u roamingu za gotovo 80 posto u zemljama EU, u koju ulazimo za 25 dana, dočekano kao blagodat za Hrvate koji putuju u inozemstvo, sretniji od njih bit će stranci koji iz EU k nama dolaze na ljetovanje jer će im telefoniranje u domovinu i međusobno komuniciranje na odmoru biti znatno jeftinije. Na njihovu telefoniranju domaći su operateri i njihovi europski vlasnici dosad najviše zarađivali i treći kvartal u godini, razdoblje od srpnja do kraja rujna, bilo im je najizdašnije po prihodima.

Ogromne marže

Hrvatski telekom u trećem je tromjesečju lani imao 23 posto veći prihod nego u drugom kvartalu, Vipnetu je taj kvartal donio 17 posto više prihoda u odnosu na prethodni, a Tele 2 ih je u istom razdoblju povećao šest posto.

Prema podacima Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije, prihodi od roaminga u ukupnim prihodima mobilnih operatera čine 11 posto, a većina se odnosi na roaming stranaca u nacionalnim mrežama u Hrvatskoj. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg je taj hrvatski regulator podržavao stajalište prema kojem domaćim operaterima treba omogućiti da što dulje zadrže visoke cijene roaminga, sve do ulaska u EU.

Na taj je način, primjerice, Deutsche Telekom, većinski vlasnik Hrvatskog telekoma, kroz visoku cijenu roaming usluge za korisnike njemačkih operatera u Hrvatskoj zarađivao na Nijemcima i njihovu telefoniranju na godišnjem odmoru, kao i na korisnicima hrvatskih operatera u Njemačkoj. Prema DT-ovim podacima o maržama ostvarenim na pojedinim tržištima, koji se odnose na ukupno poslovanje, ona koju je HT za svojeg vlasnika postigao na hrvatskom tržištu lani je iznosila 47,2 posto. U prvom kvartalu ove godine iznosila je 39,9 posto, a u prva tri mjeseca 2012. 41,8 posto. U Mađarskoj je, usporedbe radi, profitna marža Deutsche Telekoma lani iznosila 33,2 posto, a u Austriji 26,7 posto, a u Bugarskoj 35,7 posto.

Pod pritiskom EK

Dosad visoke cijene roaminga posljedica su veleprodajnih cijena između operatera iz različitih zemalja, koje oni iz EU mogu bez ograničenja dogovarati s onima izvan nje.

- Cijena u roamingu bila je određena i visokim cijenama koje su strani operateri naplaćivali domaćima - pojašnjavaju u THT-u.

Moćan lobi europskih mobilnih operatera u posljednjih nekoliko godina, od 2007. nadalje, popušta pritisku Europske komisije, koja snižava cijene roaming usluga među članicama EU. Cilj im je, stalno ističe povjerenica EK za nove tehnologije Neelie Kroes, ukinuti naplaćivanje roaminga u potpunosti, i to već iduće godine.

Hrvatski operateri, svi u vlasništvu tvrtki iz zemalja EU - Njemačke (HT), Austrije (Vipnet) i Švedske (Tele2), mogli su unatrag devet godina, koliko je Hrvatska pregovarala o članstvu u EU, politikom veleprodajnih cijena matične kompanije i ovdašnje tvrtke ponuditi niže cijene roaminga. Ništa nije sprečavalo DT da HT-ovim korisnicima ponudi cijene roaminga za Njemačku koje će im nuditi za sve zemlje EU od 1. srpnja. No, to nisu morali učiniti jer ih europska regulativa na to nije obvezivala na hrvatskom tržištu prije ulaska u Uniju.

Paralelni procesi

Zbog nove regulacije cijena u roamingu, procjenjuju stručnjaci, hrvatski bi operateri mogli ostati bez pola milijarde kuna prihoda godišnje.

- Sigurno je da će prihodi zbog snižavanja cijena roaminga pasti, ali moguće je da će taj pad ublažiti povećana potrošnja podatkovnog prometa uslijed snižavanja cijena - kažu u THT-u.

Konzultant u sektoru telekomunikacija Krešimir Alić iz tvrtke International Data Base objašnjava da se na europskom tržištu istodobno odvijaju tri procesa.

- Europska komisija inzistira na besplatnom roamingu, korisnici se u Europi na sve više mjesta mogu priključiti na besplatan internet, a mobilni operateri još zarađuju na roamingu. Operateri nisu olako pristali na rušenje cijena. Svaka pizzerija nudi besplatan pristup internetu, pa oni računaju da će nižim cijenama roaminga potaknuti korisnike da telefoniraju ili se spoje na internet kad god im to treba, a ne da traže pristup besplatnom internetu ili koriste aplikacije za besplatno telefoniranje putem weba na koji se spajaju besplatno - objašnjava Alić.

Cijene roaming usluga za hrvatske korisnike u zemljama izvan EU mogu ostati kakve su bile i dosad. Na primjer, minuta razgovora s hrvatske SIM kartice iz Srbije i dalje će stajati više od 20 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:27