POSLJEDNJI KVARTAL

HRVATSKA ZAKLJUČILA 2017. SA STOPOM RASTA ZAPOSLENOSTI OD 3,8 POSTO Od država EU ispred nas su samo Malta i Estonija

 
Ilustracija
 Goran Sebelic / Hanza Media

Prošlu je godinu Hrvatska zaključila s jednom od najvećih stopa rasta zaposlenosti u EU, pokazuju podaci eurostatistike.

Prema tim podacima, zaposlenost u Hrvatskoj u posljednjem je lanjskom tromjesečju bila 3,8 posto veća nego u istom razdoblju prethodne godine. Višu stopu rasta zaposlenosti od nas u posljednjem su kvartalu prošle godine imale samo Malta i Estonija.

U isto vrijeme, rast zaposlenosti na godišnjoj razini u EU kao cjelini iznosio je 1,5 posto, a u zoni eura 1,6 posto. U Sloveniji je u tom razdoblju zaposlenost porasla 2,7 posto, a u Mađarskoj 1,9 posto.

Podaci Eurostata, naravno, ne otkrivaju koji su razlozi ovakvog skoka zaposlenosti u Hrvatskoj. Ipak, analitičari upozoravaju da se u našem slučaju, osim o metodologiji i razmjerno niskoj bazi za usporedbu, radi i o oporavku gospodarstva, koji se napokon počeo prelijevati i na hrvatsko tržište rada.

- Poslovni optimizam napokon se, iako sa zakašnjenjem, počeo osjećati i na tržištu rada - primjećuje Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Rast zaposlenosti analitičari prije svega pripisuju jakom turizmu, ali i rastu potražnje za radnom snagom u ostalim sektorima. Tako, primjerice, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za prva dva ovogodišnja mjeseca pokazuju da su poslodavci u prva dva mjeseca ove godine tražili ukupno 50.211 radnika, a s burze rada uspjeli su angažirati jedva oko polovice potrebnog broja, njih 24.594.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08