PREGOVORI O SUDBINI TVRTKE

Hoće li Adrisovi radnici postati zaštićena vrsta duhanskog biznisa EU

Prodaja se uvjetuje zadržavanjem lokalne proizvodnje, ali neki od izglednih kupaca imaju drukčije planove
 Goran Šebelić/CROPIX

Adris Grupa spremna je prodati Tvornicu duhana Rovinj pod uvjetom da se cigarete nastave proizvoditi u istarskom Kanfanaru. Objavila je to, sazivajući glavnu skupštinu društva za 20. siječnja, uprava kompanije, na čijem je čelu i najveći dioničar, Ante Vlahović. Od svih dioničara Adrisa, njih 500-tinjak zatražit će na skupštini podršku za prikupljanje ponuda za TDR.

Mali dioničari Adrisa pretežno su sadašnji i bivši zaposlenici te umirovljenici kompanije, među velikima su, uz Vlahovića, Plinio Cuccurin, Anton Pokrajac i Branko Zec, a svi će zajedno odlučivati o ponudama i o konačnoj prodaji biznisa na čijim je temeljima izrasla jedna od najvećih domaćih kompanija. S prihodom od šest milijardi kuna, ona se danas bavi turizmom i proizvodnjom ribe te čini prve korake u konsolidaciji Croatia osiguranja, koje je od države lani kupila za gotovo milijardu kuna.

Krajnji čas

Na slobodnom tržištu, gdje se trguje malim brojem Adrisovih dionica, vijest o prodaji TDR-a jučer je dočekana s odobravanjem - vrijednost redovne dionice krovne kompanije porasla je 5,8 posto i postigla prosječnu cijenu od 377 kuna, a povlaštena je dionice porasla 3,5 posto, na 345 kuna. Prodaju TDR-a, koji je i dalje regionalni lider na duhanskom tržištu, Adris Grupa već dugo priprema. Više su puta istaknuli da nemaju snage za uspješno poslovanje u srazu s multinacionalkama, kojima već dva desetljeća uspješno priječe ozbiljniji prodor u regiju. Međutim, nakon liberalizacije tržišta prije četiri godine TDR-ov je udjel u Hrvatskoj ubrzano počeo opadati i na tom je najviše profitirao Philip Morris. TDR danas drži 60 posto hrvatskog i 30 posto tržišta BiH, u Srbiji 10,1 posto, dok je u Makedoniji je njegovih 7,3 posto tržišta. Svoje brendove prodaje i u Češkoj te Španjolskoj, a u Iranu je s državnim monopolistom Iranian Tobacco Company pokrenuo proizvodnju investicijom od 30 milijuna eura. Duhanski je biznis Adrisovim dioničarima 2008. godine donio 760 milijuna kuna dobiti, a 2013., nakon pet godina, samo 191,4 milijuna.

Megaigrači na sceni

U javnosti se kao mogući kupac TDR-a najintenzivnije spominje Japan International Tobacco (JTI), ali i China National Tobacco Corporation, s čijim je predstavnicima, prema neslužbenim i dosad nepotvrđenim informacijama, Adrisova uprava već odradila početne pregovore. Te dvije kompanije globalno su moćni i bogati multinacionalni igrači. Japanska godišnje stvara 15 milijardi eura prihoda i 3,7 milijardi eura dobiti, a kineski državni monopolist lani je ostvario 91,7 milijardu dolara prihoda i dobit od 16 milijardi dolara. Kinezima bi kupnja TDR-a bila ulazak na tržište Europske unije, pa je i prostor za zadržavanje proizvodnje u Kanfanaru veći, no Japancima bi značila brzo i ozbiljno proširivanje pozicije na jugoistočnu Europu.

Tragom većeg profita

Uvjet o zadržavanju proizvodnje u Kanfanaru ipak nije jednostavan. JTI je, primjerice, u listopadu najavio restrukturiranje proizvodnih pogona u Europi, koje planira provesti između 2016. i 2018. godine, te zatvaranje svojih tvornica u Lisnafillanu u Sjevernoj Irskoj i belgijskom Werviku.

Kao potencijalne nove proizvodne lokacije naveo je Poljsku i Rumunjsku, članice EU u kojima je proizvodnja znatno jeftinija. JTI bi, usto, trebao relocirati i svoje proizvodne pogone u Njemačkoj, a procjenjuje se da će sve te poslovne operacije utjecati na čak 1100 radnih mjesta u EU, od kojih će se dio zatvoriti da bi se nova, na drugim lokacijama, otvorila.

Novac traži novu metu

Uvjetujući kupcu da njegovu prozvodnju zadrži u Hrvatskoj, tisuću TDR-ovih zaposlenika u Kanfanaru postaju najzaštićeniji radnici u proizvodnji cigareta u Europi, dakako, uspije li tvrtka s takvim zahtjevom za sebe postići prihvatljivu cijenu.

Novac je Adris Grupi potreban za daljnje širenje osiguravateljskog biznisa nakon kupnje Croatia osiguranja, čiju tržišnu poziciju sada mora braniti u uvjetima liberalizacije koja je dovela do cjenovnog rata konkurenata u najjačem segmentu poslovanja - automobilskom osiguranju.

Stvaranje regionalnog osiguravateljskog lidera, što u Adrisu ističu kao strateški cilj za CO, podrazumijeva i akviziciju, izvjesno je u Sloveniji, a riječ je o većinski državnim kompanijama Sava Re ili Triglavu, ovisno o tome koja će biti financijski ili politički dostupnija meta.

JTI je najjači na poljskom tržištu

Prema prezentaciji JTI-ja iz rujna ove godine, rastu njegove prodaje i profita uvelike je pridonijelo poslovanje u srednjoj Europi, posebice na tržištu Poljske. Na kartu tržišta još nije upisao Hrvatsku, BiH i Srbiju jer je udio koji na njima drži simboličan. Iz JTI-jeva hrvatskog predstavništva poručuju da ne mogu komentirati najavu prodaje TDR-a ni svoju ulogu kao mogućeg kupca. Od multinacionalki u regiji, uz Phillip Morris najznačajniji je igrač British American Tobacco.

60% hrvatskog tržišta cigareta drži TDR

Prema prezentaciji JTI-ja iz rujna ove godine, rastu njegove prodaje i profita uvelike je pridonijelo poslovanje u srednjoj Europi, posebice na tržištu Poljske. Na kartu tržišta još nije upisao Hrvatsku, BiH i Srbiju jer je udio koji na njima drži simboličan. Iz JTI-jeva hrvatskog predstavništva poručuju da ne mogu komentirati najavu prodaje TDR-a ni svoju ulogu kao mogućeg kupca. Od multinacionalki u regiji, uz Phillip Morris najznačajniji je igrač British American Tobacco.

570 milijuna kuna dobiti manje danas imaju dioničari TDR-a nego 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:39