PRAVA DOBRODOŠLICA

Grad Sisak nove vlasnike Željezare iduće četiri godine oslobađa 12,5 milijuna kuna komunalnih davanja!

 Miroslav Kis / CROPIX

SISAK - Iako još nema nikakvih informacija kada će novi vlasnici Željezare Sisak, talijanska tvrtka Acciaierie Bertoli Safau (ABS), pokrenuti proizvodnju u Sisku, koliko će radnika zapošljavati i koju će proizvodnju pokrenuti, te hoće li ulagati u razvoj valjaoničkih kapaciteta, sisačke gradske vlasti žurno su reagirale konkretnom porukom dobrodošlice. Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak s izvanredne su konferencije za novinare priopćili kako za talijanske ulagače Sisak priprema cijeli niz beneficija. Nove vlasnike Željezare grad će osloboditi velikog dijela komunalnog doprinosa za sve razvojnne projekte, a smanjit će Željezari komunalnu naknadu. Cilj je podržati novog ulagača kako bi se otvorilo što više radnih mjesta

Kako je pojašnjeno Sisak je spreman odreći se 50 posto komunalnog doprinosa ukoliko ABS odluči graditi nove gospodarske objekte unutar Željezare. Također, Grad bi u prvoj godini poslovanja ABS oslobodio u cijelosti plaćanja komunalne naknade, a sljedeće tri godine talijanska tvrtka plaćala bi 75 posto, 50 posto, odnosno 25 posto visine komunalne naknade. Tako bi u četiri godine vlasnici Željezare uštedjeli više od 12,5 milijuna kuna. Također, Sisak je pripremio i petogodišnji plan obnove dotrajale vodoopskrbne i odvodne infrastrukture u krugu Željezare, projekt vrijedan 20 milijuna kuna. - Očekujem pozitivnu reakciju Talijana, jer mi im nudimo više od 30 milijuna kuna, te da će zaposliti više Siščana nego su prvotno planirali, rekao je Pintarić.

Grad Sisak pomagao je i prethodnim vlasnicima Željezare. Ruskom Mečelju pomogao je mjerama zbog kojih se odrekao više od 15 milijuna kuna. U susret se izlazilo i CMC-u. U Gradu se nadaju kako će i ova Vlada imati više sluha od prethodne za potrebe Siska i Željezare, te kako će povući konkretne poteze koji će novim ulagačima omogućiti nižu cijene proizvodnje i stvaranje novih radnih mjesta, kako Sisak ne bi opet ostao usamljen u pružanju potpore stranim investitorima.

Željezara Sisak nalazi se u Južnoj industrijskoj zoni koja je i dalje nema sigurnu opskrbu električnom energijom i plinom. U Gradu se nadaju kako će Vlada RH ispuniti svoja obećanja data s najviše razine u Sisku na staru godinu, 31. prosinca 2011. godin od strane pemijera Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Čačića, te tako što je prije moguće omogućiti gospodarstvenicima u toj zoni da imaju redovitu opskrbu energentima potrebnima za rad i proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:48