Menadžer tjedna

DARKO PERVAN (Bjelin) Šveđanin iz Zagreba pokrenuo je tihu revoluciju u domaćoj politici rada i nagrađivanja

Darko Pervan rođen je u Zagrebu prije 71 godinu, ali je s osam završio u Švedskoj
 Siniša Štambuk / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Sedamdesetjednogodišnji švedski biznismen rođen u Zagrebu u Hrvatsku je dosad uložio 800 milijuna kuna, a sada planira uložiti novu milijardu. Prije nekoliko tjedana njegova tvrtka Bjelin od Grada Ogulina kupila je 22 hektara zemljišta na kojima će izgraditi pogone u kojima će 500 zaposlenih raditi drvene obloge za zahtjevno tržište Europske unije.

Zašto je to važno?

Zato što pokazuje da i u razdoblju velikog vala iseljavanja iz Hrvatske uspješni poduzetnici hrvatskog porijekla (Pervan se s obitelji iselio iz Zagreba u Švedsku kao osmogodišnjak) pronalaze računicu da investiraju u Hrvatskoj. Pervanov glavni posao je drvo, preciznije, drveni laminat, Ogulin se nalazi u jednom od najšumovitijih dijelova Hrvatske, a uvjeti koje nudi poslovna zona pokazali su se povoljnima. Uz to, Pervan je dobar poslodavac, poznat po dobrim plaćama i švedskim uvjetima rada koje imaju njegovi radnici, toliko dobrim da su, piše Nedjeljni Jutarnji, lokalni poduzetnici pokušali političkim putem utjecati na njihovo smanjivanje, kako bi zaustavili bijeg svojih radnika u Pervanove pogone.

Kako posluje?

I u Hrvatskoj i u Švedskoj, gdje se nalaze njegove matične kompanije Pervanovo Invest i Valinge Innovation, Pevan posluje odlično. Poznat je kao ”izumitelj laminata”, tipa podnih obloga koji je patentirao širom svijeta, a u njegovu razvojnom centru u švedskoj 130 visoko obrazovanih stručnjaka neprekidno radi na poboljšanjima osnovnog proizvoda kompanije i na brojnim ekstenzijama brenda.

Što će učiniti u budućnosti?

Ulagati, širiti biznis i zapošljavati. Investicijski plan za buduće pogone predviđa nova ulaganja u sljedećih deset godina, između 200 i 250 milijuna eura. Značajan dio toga iznosa, kažu u kompaniji, bit će ulaganje u ljude. Logika je jasna – oni s manjim plaćama moraju izvan radnog vremena prihvaćati dodatne poslove. Rezultat je slabiji učinak na osnovnom poslu. Pervan zato to želi izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:35