PREKRETNICA

Cuccurin odlazi iz Uprave, ali ostaje drugi najveći dioničar Adris Grupe

Adris je za siječanj najavio skupštinu o pokretanju prodaje TDR-a, još se ne zna hoće li Cuccurin aktivno sudjelovati
Bale, 310509.U Hrvatskoj se danas odrzao drugi krug petih po redu lokalnih izbora za predstavnike lokalnih i regionalnih predstavnickih tijela za iduce cetiri godine, a prvi se put neposredno biraju opcinski nacelnici, gradonacelnici i zupani, te njihovi zamjenici. Plinio Cuccurin izgubio u drugom krugu izbora za istarskog zupana od Ivana Jakovcica.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Plinio Cuccurin, jedan od tvoraca rovinjske Adris Grupe i njezin drugi najveći dioničar, više nije član Uprave kompanije, objavljeno je jučer na Zagrebačkoj burzi. Nakon 33 godine provedene u Tvornici duhana Rovinj i Adrisu, Cuccurin je odlučio otići iz kompanije s prvim danom siječnja.

Jedan od najbogatijih

“Od svog dolaska u ondašnju Tvornicu duhana Rovinj, gospodin Cuccurin je svojim profesionalnim djelovanjem kao pravnik dao znatan doprinos u razvoju TDR-a, osobito tijekom privatizacije tvrtke. Sudjelovao je i bitno pridonosio uspjesima naše kompanije.

Poštujemo njegov izbor i vjerujemo da je donio dobru odluku te da će i dalje, i osobno i profesionalno, biti uspješan”, kratak je tekst kojim se na burzi kompanija pozdravila s jednim od svojih ključnih ljudi. U Upravi Adrisa nakon Cuccurinova odlaska ostaju najveći dioničar Ante Vlahović te ključni menadžeri Mato Zadro, šef duhanskog biznisa, i Tomislav Popović, šef turističkog biznisa Adrisa. Dodatno objašnjenje ovakve predbožićne odluke nije ponudio ni sam Cuccurin, koji je, kako doznajemo u kompaniji, na putu već nekoliko dana.

U Adrisu nisu željeli detaljnije komentirati hoće li Cuccurin i dalje aktivno sudjelovati u donošenju ključnih odluka koje su pred kompanijom s obzirom na to da je drugi najveći dioničar s udjelom od 12,91 posto redovnih dionica Adrisa. One su jučer na burzi, prema prosječnoj cijeni, vrijedile 445,6 milijuna kuna, što Cuccurina tradicionalno stavlja na listu najbogatijih Hrvata.

Prodaja TDR-a

Adris je za 20. siječnja najavio skupštinu dioničara na kojoj će njih 500-tinjak odlučivati o prijedlogu Uprave koja želi pokrenuti postupak prikupljanja ponuda za prodaju Tvornice duhana Rovinj, biznisa na kojem je izrasla. Adris je ove godine preuzeo Croatia osiguranje, sklon je kupnji slovenskog Sava Re ili Triglav osiguranja, a potvrdio je i interes za ulaganje u lanac ACI-jevih marina.

Cuccurinov je poslovni život vezan uz Tvornicu duhana Rovinj još od studentskog doba - na trećoj godini studija prava u Rijeci od TDR-a je dobio stipendiju i mogućnost da ondje radi kao pripravnik. I gimnaziju je Cuccurin upisao na poticaj Josipa Brstila, tadašnjeg korporativnog pravnika TDR-a.

Prije pet i pol godina, kada se kandidirao za istarskog župana i izgubio od Ivana Jakovčića, Cuccurin je otkrio nešto više o svojem profesionalnom usponu. Rođen je u istaskom selu Bale i isprva je htio biti policijski inspektor. Jedan je od samo četvorice Baljana svoje generacije s fakultetskom diplomom.

Devedesetih se uspeo do pozicije korporativnog pravnika TDR-a koji je u razdoblju pretvorbe definirao ugovor o privatizaciji kompanije i prvi kolektivni ugovor u njoj.

Tadašnji direktor Antom Cerin, danas pokojni, taj je posao povjerio njemu, a Antu Vlahovića zadužio za marketing i upravljanje tržištem cigareta koje je bilo u raspadu. TDR-ovi radnici dioničari prihvatili su zabranu prodaje dionica bilo kome izvan kompanije, što ju je sačuvalo od preuzimanja.

Projekt Mon Perin

Spekulacije o neslaganjima između Vlahovića i Cuccurina nikada nisu službeno potvrđene, niti se u odlukama Adris Grupe ikada naziralo da imaju različita mišljenja. Osim iskoraka u politku, u čemu nije uspio, Cuccurin je pokrenuo i Mon Perin, tvrtku koja okuplja stanovnike Bala kao dioničare, a misija joj je upravljanje općinom od koje je u najam dobio svu imovinu na 60 godina. U projektu Mon Perina cilj mu je turistički razvoj Bala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 04:04