CRODUX PLIN DOSTAVIO PLAN PREUSTROJA

Čermak počeo s preuzimanjem Diokija

 Goran Mehkek/CROPIX

Uprava Diokija, predvođena Leom Dolezilom, danas je, kada je za to bio zadnji rok, predala Fini revizorsko mišljenje o planu preustroja Dioki grupe, nužnom za otvaranje predstečajne nagodbe tog proizvođača polietilena, koji je još u vlasništvu Roberta Ježića, ali s dugovima od 2,5 mlrd. kn.

Povjerenik za predstečajnu nagodbu Mladen Janiška kaže da se postupak mora pokrenuti u roku od 8 dana pristanu li na to vjerovnici, među kojima je najveći Hypo banka. I tvrtka Crodux Ivana Čermaka predala je danas ujutro Upravi Diokija prijedlog svojeg mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom preustroju Dine i Diokija kroz predstečaj.

Glavne opcije

Čermak ne iznosi detalje svojeg plana, koji Uprava Diokija tek treba uvrstiti u plan restrukturiranja i predstaviti vjerovnicima, no otkriva da podrazumijeva stjecanje većinskog udjela u Diokiju, osiguranje novih radnih mjesta i pokretanje proizvodnje.

Predstečajna kao okvir

Razmatrajući preuzimanje cijele grupe kroz predstečajnu nagodbu, vodili smo se zakonskim kriterijima pretvaranja potraživanja dijela vjerovnika u vlasnički udio, korištenjem zakonskih okvira za otpis ili diskont potraživanja i preuzimanje otplate dijela duga, ističe Čermak.

Sindikalist Srđan Petrović najavljuje novi prosvjed diokijevaca za četvrtak, dok se ne isplate zaostale plaće. ( D. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:44