PODMORSKA TEHNOLOGIJA

Brodosplit Brazilu prodao robote za pola milijuna eura

Gradnja podmorskih podizača naftovoda iskorak je u off-shore program te proizvodnju specijalne opreme
 Jadran Babić/CROPIX

Brazilskoj kompaniji Petrobras Brodosplit je nedavno isporučio tri podmorska podizača naftovoda, učinivši iskorak u poslove koji nisu strogo vezani uz brodogradnju. Posao proizvodnje podizača, vrijedan oko 500 tisuća eura, po narudžbi norveškog AEF Connectora ugovorila je tvrtka Lagena iz Sutivana na Braču.

Dokazali sposobnost

U Brodosplitu dosad nisu imali tzv. izvanbrodograđevnu proizvodnju pa su podmorski podizači iskorak prema off-shore tržišnom programu i proizvodnji opreme za istraživanje podmorja. Premda potražnja na Jadranu za takvim proizvodima nije velika, u splitskom brodogradilištu to smatraju šansom za pozicioniranje u nečemu novom.

- Ovim smo projektom dokazali da smo sposobni proizvesti ono što treba svjetskim naftnim kompanijama. Kao veliki sustav, Brodosplit dosad nije uvijek prepoznavao potrebe manjih tvrtki, no ovo je sigurno prekretnica - istaknuo je Darko Pappo, član Uprave Brodosplita koji će u razvoju pratiti sutivansku Lagenu, kao i sve koji se mogu plasirati na zahtjevna tržišta.

Podmorski podizač naftovoda, projekt spomenute tvrtke s Brača koja je u vlasništvu inovatora Roka Zuanića, hidraulički je upravljan uređaj namijenjen manipulaciji naftovodnim cijevima na dubinama do 3000 metara. U potpunosti je navođen daljinski upravljanom ronilicom s operativnog plovila. Koristi se pri redovitom održavanju naftovodnih cijevi, bilo da se radi o podupiranju, popravku ili zaštiti od erozije. Upotrebom podmorskog podizača ostvaruju se znatne uštede vremena i novca u redovnom održavanju uz maksimalnu sigurnost.

Rad nekoliko struka

U izradi uređaja pod nadzorom Lagene, koja je radila i dio montaže i provjere, sudjelovalo je dvadesetak radnika različitih struka. Roko Zuanić, osnivač bračke tvrtke, koja zapošljava 12 radnika, među kojima šest inženjera, nada se da će se za nekoliko dana norveška tvrtka AEF Connector naručiti još dva do četiri podizača. Njegova tvrtka već desetak godina radi po narudžbi te norveške tvrtke i da planira razvijati i druge slične projekte. Zuanić podsjeća da je njegova tvrtka radila i podvodne tokarilice, uređaje za rezanje, spajanje, obrađivanje te uređaj za spajanje cijevi, sve za uporabu u podmorju. Sve te strojeve osmislio je Matko Zuanić, Rokov sin, koji je niz godina radio na platformi kao inženjer brodostrojarstva, a nagrađivani je inovator.

Moćni strojevi

- Mi smo već radili slične podizače cijevi, ali drukčijih dimenzija i mogućnosti. Sve smo realizirali i stekli povjerenje poslovnih partnera. Ovaj možemo smatrati jedinstvenim jer je relativno lagan, a može podići veliki teret. Norvežani su nam dali programski zadatak da stroj ne smije biti teži od pet tona, no da na 3000 metara dubine bez problema može podizati cjevovode težine i do 25 tona. Podizač je testiran na 37,5 tona. Znači, morali smo voditi računa o uštedi na konstrukciji i materijalu kako bi podizač bio što lakši, a da pritom podiže dosta težak teret - kaže Roko Zuanić. - Dio uređaja sami smo izradili u našem bračkom pogonu.

Splitsko smo brodogradilište izabrali jer ima strojeve većih dimenzija i opremljeno je uređajima koji mogu raditi dijelove velikih dimenzija, kao i zbog kvalificiranog kadra. Projektni zadatak dobili smo sredinom rujna prošle godine, a strojeve smo isporučili već u veljači - napominje direktor Lagene.

( Autor je dopisnik Privrednog vjesnika)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:53