BRIEFING

ALEKSANDAR ZEMUNIĆ: "Na naše šefove uprava država će dobiti šest mjeseci garancije "

Hrvatska godinama kaska za zapadnim zemljama u kojima je šefove javnih kompanija normalno tražiti putem specijaliziranih agencija
 Goran Mehkek/EPH








Hrvatska od 2016. godine šefove državnih tvrtki traži putem head-hunting agencija. Koliko s tom odlukom kasnimo za stranim zemljama?

– Kaskamo godinama. Koliko je meni poznato, većina zapadnih zemalja šefove državnih kompanija traži upravo uz pomoć head-huntera.

Koja je razlika između odabira kandidata putem head-huntinga u odnosu na javni natječaj?

– Puno je razlika, no kvalitetne agencije traže kandidate koji će najbolje pridonijeti poslovnom uspjehu. Razlike leže u tome što je postupak tajan, obično do trenutka kad se odabere kandidat, a za razliku od javnog natječaja, mi aktivno tražimo kandidate i ne čekamo da se sami jave na oglas. Nakon prikupljanja kandidata primjenjujemo najbolje selekcijske alate kako bismo predložili one koji će biti najbolji odgovor potrebama klijenta. Diskrecija je osnova našeg posla, između ostalog jer kandidati ne žele da njihovi poslodavci znaju kako razmišljaju o novom poslu.

Kako bi izgledao postupak za šefa HEP-a?

– Kako bismo započeli potragu, ključno je da nam Vlada kaže kakve osobine traži od rukovoditelja. Jednom kad ih imamo, na temelju njih koristimo regrutacijske kanale i alate kako bismo poslodavcu predložili tri do četiri kandidata.

Koliko proces traje?

– U pravilu mjesec do dva.

Koliko ljudi obično pozivate na natječaj?

– U prosjeku se za rukovodeće pozicije brojka kreće od njih pet do maksimalno 20. Hrvatska je mala, i za takve stručne pozicije obično baš nema stotine kandidata.

Kakve vještine provjeravate kod head-huntinga za menadžerske pozicije?

– Pristupamo uvijek ljudima s dokazanim rezultatima i preporukama te na sve primjenjujemo isti kriterij. To znači da kandidati, između ostaloga, prolaze i psihometriju prilikom koje ocjenjujemo inteligenciju, osobine ličnosti, vještinu rukovođenja itd.

Koliko u prosjeku traju mandati menadžera koji su u tvrtke došli putem head-huntinga?

– Ideja je da pronađemo čovjeka koji će dugoročno voditi kompaniju, iako u nekim privatnim tvrtkama menadžerski ugovori traju četiri do pet godina.

Imali smo nedavno nekoliko head- hunting pokušaja u javnim i državnim tvrtkama – recimo Zagrebačkom holdingu, ali su neslavno propali. Što mislite, zašto?

– Nisam upoznat s detaljima konkretnog slučaja, ali ponekad se dogodi da jedna uprava odabere rukovoditelja, a druga ga smijeni. Osnovno pitanje ovdje uvijek ostaje što tvrtka želi dobiti takvim selekcijskim postupkom.

Postoji li kod head-huntinga garancija da će tvrtke dobiti najbolji kadar?

– Apsolutno, mi dajemo garanciju od šest mjeseci. Ako odabrani kandidat u tom periodu ne zadovolji uvjete, novi postupak za istu kompaniju odrađujemo besplatno.

Koliko u prosjeku tvrtka plaća za takvu uslugu?

– U svijetu je praksa da takav postupak košta dvije do tri bruto plaće za traženo radno mjesto. U Hrvatskoj to za privatne kompanije obično iznosi između 50 i 100 tisuća kuna, ovisno o složenosti pozicije.

S obzirom na to da su plaće menadžera u državnom sektoru nešto niže od privatnog, poslovi head-huntinga tu se onda agencijama možda neće isplatiti?

– Cijena potrage je samo jedan od kriterija, ali postoji mogućnost da se one najbolje, a onda I najskuplje agencije neće imati razloga uključiti. Ali vjerujem da ćemo se prilagoditi.

A kako ćete dobivati poslove head- huntinga za državu? Hoće li to biti putem natječaja?

– Odabir će se raditi primjenom Zakona o javnoj nabavi gdje bi u pravilu za cijene usluge iznad 200 tisuća kuna trebao biti raspisan javni natječaj. No, nadamo se da će konačni odabir partnera ovisiti ne samo o cijeni nego i o kvaliteti head-huntera.

Treba li prema vama putem head-huntinga tražiti i članove nadzornih odbora tvrtki?

– Ako želite da vam u odboru sjede profesionalci, svakako preporučujem.

Jeste li dosad već tražili menadžere u hrvatskim državnim ili javnim tvrtkama?

- To je kod nas rijetkost. Imali smo nekoliko takvih slučajeva, ali ne smijem odavati detalje o tome.

Možete li barem reći jesu li ti pokušaji bili uspješni?

– I da i ne. Naime, mi smo tvrtkama odabrali najbolje kandidate, ali su se one na kraju ipak odlučili za neke 'svoje' ljude.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:53